My lucky Luke.

Förutom Knutte & Lydia så har jag min kära Luke som står mig nära & som jag först började lära känna den 25:e Maj 2011 för allra första gången. Han är en 16-årig valack som är fux/rödfux-färgad i pälsen & är av rasen AQH = American Quarter Horse. Och eftersom att han är en Quarterhäst så har han fullblod i sig & det ser man på hans utseénde väldigt tydligt. Han är 167 cm i manken, vilket blev som en pytteliten chock för mig när jag fick reda på det, för en Quarter häst brukar vanligtvis vara mellan 143-160 cm. Vid den här tidpunkten sitter ni nog & undrar varför rubriken heter ''Lucky Luke'' & det är för att jag ser honom som en lycklig häst när jag är med & pysslar med honom, speciellt nu när han har hälta & står i sjukhagen alldeles ensam utan vänner. Han gillar det, gillar att få den uppmärksamheten jag ger han varje gång jag träffar honom. Han ägs av min lärare, Sara ifrån skolan jag går på just nu. Med honom så rider hon westernridning på, t.e.x trail. Tänkte skriva om allra första gången jag fick träffa honom, tills nu.

25:e Maj 2011: Första gången jag träffade & red Luke så gick det bra. Men allra först så började vi med att träna från marken för att lära känna varandra & det gick kanon! Han lyssnade på min röst & kommando. Jag började med att trava honom en bit & sen så gjorde vi halt. Och så backade jag honom med min hand som gjorde rörelsen som visade att han skulle backa. Efter träningen, så fick jag hjälp att sitta upp i sadeln för det var lite svårt att komma upp på en storhäst allra första gången. När jag var uppe & red han, så longerade hon samtidigt. Det var allra första gången jag red på Luke & en häst på 167 cm. Tyckte hans westernsadel var skön att rida i. Hans tyglar var några meter långa, men det var för någon anledning som jag tyvärr inte minns. Var rätt så bekvämt att man kunde ha långa tyglar hela tiden, till & med i traven. Jag gjorde några små volter, ridvägar (med koner), halt & att han skulle backa när jag satt på honom också. Gjorde samma sak utan att longerade, så jag fick alltså rida själv på honom utan någon hjälp eller så. Det jag lärde mig av Sara var att, 1 klick = skritt, 2 klick = trav & ett kyssljud = galopp. Mmh = Sakta av från galopp till trav eller från trav till skritt eller kanske från galopp till skritt. Whooa = Halt. Så man använder rösten mycket när man rider Luke. Jag tyckte han var lugn i psyke, snäll & gosig. Han lyssnar på ryttaren & försöker göra sitt allra bästa för att göra ryttaren nöjd :) Det finns absolut inte något ont i honom. Det är så jag upplever att rida han.

8 Juni 2011:
2:a gången jag fick rida Luke, efter ca. 1 vecka sen sist! Gick jättebra & fick beröm av hans ägare :'D Jag började med att skritta fram han i ca. 10 min i båda varven. Efter så gjorde vi olika övningar, öka & minska traven & de gick superb då han lyssnade & längde benen i ökad trav. Sen så fick jag testa galoppera på honom av Sara, så jag fattade galopp & gjorde ett kyssljud. Underbar galopp att sitta på, samtidigt som man håller tyglarna med höger handen & låter vänsterhanden vila på westernsadeln, galoppera på mellanlånga tyglar. Han var sansad, mjuk & lagom pigg under hela ridpasset & både jag, Luke & ägaren var nöjda efteråt :) Ägaren sa att jag är mjuk i handen & att jag verkar vara avslappnad i ridningen. En riktigt kul & lärorik ridpass var de på Luken!

17 Augusti 2011: Eftersom Lookie (hans smeknamn) fortfarande har hältan kvar, så fick jag den dagen ta & pyssla om honom. Han har rasat ner lite i vikten pågrund av att han är sjuk & att Sarade flyttade honom från stallet vid Alby till Häringe Gård, vilket var stressigt för honom. Jag, mamma & min syster var framme kl. 15.00. Jag träffade Sara i stallet & så började vi med att hämta in honom från sjukhagen, direkt efter så tog vi in han i duschspiltan. Eftersom det var första gången jag duschade en häst, så förklarade Sara hur man skulle göra & hur de går till. Sen när jag förstått allt hon sa så fick jag börja. Jag tog fram vattenslangen & såg till att den var ljummen. Jag spolade av hela kroppen. Efter det så schamponerade jag in ordentligt med runda cirklar över kroppen & så sköljde jag av han riktigt noga. Tog sen en vattenskrapare & skrapade av allt & så satte jag på hans fleecetäcke. Han är riktigt snäll när man duschar honom, han stod still & var lugn hela tiden. Vi gick ut en sväng så han skulle få torka & beta en stund. Vi gick sedan & lämnade honom i hagen & tog av täcket. Då fick jag chansen att fota han, så nu har jag nya & bättre bilder på honom som kommer laddas upp ikväll! Sara hämtade hans fina lädergrimma & satta på han det, så fotade jag också honom utanför hagen. När fotograferingen var över så tog vi in honom i stallet & så fick jag lägga på hovolja på hans hovar. Sen var det dags att åka så sa farväl till Luke & kramade om honom ♥ Sa också hejdå till Sara & sen bilade jag, mamma & min syster hemåt. Nu blev inlägget långt, men jag tycker det alltid finns mycket att skriva om när det gäller om hästar & ridning!


Kommentarer
« Spara mina uppgifter?
« Namn

« E-postadress (publiceras ej)

« Din URL/Bloggadress

Skriv din kommentar här:

Trackback
RSS 2.0