Dag 11; En låt som påminner om en häst du älskar.

The Platters - Only you.


Miley Cyrus - When I look at you.


Dom här 2 låtarna påminner mig om min kärlek för Lydia ♥ Vet att jag bara skulle välja 1, men jag valde 2 istället.


Dagens ridpass - Alegro, 30/9-11.

                                             
Var inte planerat att jag skulle  rida idag, men jag hade lust att rida så jag kollade med Skutans personal om vilken häst som var ledig & den ända hästen som var ledig var Alegro så jag bokade honom eftersom jag inte ridit honom förut & ville testa hur han är att rida. Men nu vet jag hur han är, så jag tänker inte fririda honom mera! Tyvärr..

Jag skrittade igång honom i 15 min, redan från början kändes han trög. Jag ville bara testa & känna honom så blev inte mycket galopp. Jag kortade tyglarna & som jag alltid gör så böjde & ställde jag honom vid hörnen, han stretade emot från början men sen gick det lite bättre. Jag fick skänkla ett bra tag för att få fram honom i trav men han bara ökade skritten, så där satt jag & skrittade runt i yttligare 5 min. Men jag gav inte upp så lätt, så jag använde mig mer av dressyrspöet & då lyssnade han bättre & började trava på. Jag travade i lättsists & högerbenet kändes helt weirdo, men det kan ha berott på hans sadel, stigläder eller stigbygel. Men jag testade sitta ner & även det kändes inte okej så jag saktade av till skritt & böt varv. Han var verkligen sk*t trög! Jag fattade galopp efter en stund & första gångerna satt dom inte så bra fast vissa gånger gick det helt ok. Obehaglig galopp kan jag säga, kändes hackigt i rörelserna. Haha, robothorse :'P Jag travade sedan något varv & han blev framtung ett tag & hård i munnen men sen blev han mjuk igen. JW red Walia & jag skrittade med henne runt jordhögarna & runt shettis, kom sedan tillbaks till ridbanan & skrittade 2-3 varv & hoppade sedan av & gick upp till stallet. Fixade av honom snabbt, släppte ut han i hagen & åkte hem. JK & Jossan fotade när jag red, så kan lägga upp några bilder om ni vill se. Blev inte många bilder, men det gör inget, för jag red ju Alegro!

Jag kan säga såhär om honom: Han är i
nte min typ av häst ;)


Södertörns hästklinik.

Jag bloggade inte igår för jag orkade inte & jag är inte tvungen att blogga alla dagar. Utan jag gör de när jag vill & kan! Men igår var jag hos Luke & Sara berättade att veterinären ville att vi skulle komma så fort det gick så när vi kom till Häringe så satte vi på honom skydd & jag lastade in honom i transporten & han sköte sig bra :) När vi var framme i Södertörns hästklinik så lastade jag ut han, gick runt något varv & gick sedan in i kliniken, in till ett rum där en tjej satte en spruta med tuppkam på hans höger framhov. Och även det gick bra, när det var klart så gick jag ut & lät han beta gräs i några minuter för Sara skulle mocka transporten & efteråt lastade jag in honom igen & så åkte vi tillbaks till stallet. När vi kom fram & jag lastad ut honom så blev han lite ivrig & ville att allt skulle gå snabbt men jag tog honom tillbaks & bakade sedan lugnt ut honom. Ställde upp honom inne i stallet & gjorde honom så fin jag kunde & mamma flätade hans man & det blev riktigt fint. Vi gjorde inga knoppar på mannen för vi visste inte hur vi skulle göra & allt blev bara fel, haha! Men jag lyckades göra en knopp på hans pannlugg :'D *glad min* Vi tog honom till paddocken & jag fotade några bilder, men inte mer än så, eftersom han vart glad & galopperade så vi avbröt fotograferingen för det är ju inte så bra för han att galoppera när han har hälta :/ ♥ Så vi tog honom till hagen & släppte honom, jag fick fota inne i hagen men han var mer intresserad av att äta sitt hö istället att stå som modell för mig. Så jag fick bara 1 bild i hagen på honom. Jag var super trött efter, så när jag jag kom hem så tog jag det lugnt & vilade. Har ni lust att se några bilder jag tog på honom? :)


Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
Min prins, världens vackraste Quarter i hela sverige, 29/9 2011.


Dag 10; 6 saker du inte visste om mig.

  1. Jag går i 9:an & inte första ring i gymnasiet.
  2. Jag är inte rädd för tandläkaren som många är.
  3. Jag älskar NH & vill någon dag prova på att rida utan utrustning.
  4. Jag brukar väldigt ofta gå in på hästnet för att kolla på hästar som är tillsalu.
  5. Första gången jag lastade en häst i en trandsport var igår (Gick bra & Luke sköte sig super!) :)
  6. Jag gillar att mocka när hästen står på spån. Det känns fräscht, mysigt & riktigt ”hästigt”. Halm & torv avskyr jag då det är så drygt att mocka & inte ger samma fräscha känsla, halm ser fint ut, men suger sällan upp särskilt bra.

Off hela dagen.

Jag kommer vara off hela dagen, så förvänta inte er många inlägg idag. Jag kommer ha tid att blogga efter kl. 15.30 då jag troligtvis är hemma ifrån Häringe. Vi ska som sagt fixa honom fin, knoppa hans man & så ska jag fota honom när han är lös på paddocken :) Efter fotograferingen följer jag med Sara till veterinären med Luke så han ska få en spruta i hoven med tuppkam. Sen när det är klar, åker vi tillbaks till stallet för att lämnna honom & så får man skjuts hem av Sara.


Fotograf: Julia Wester ©.
En bild från den, 7 September 2011 :)


Dag 9; Någon du skulle vilja byta liv med för en dag & varför?

Jag vill inte byta liv med någon, haha. Fråga mig inte varför, men jag trivs bäst som Emma! Men om jag skulle välja så skulle de vara dressyrryttarna Kyra Kyrklund, Edward Gal eller Anky van Grunsven. Jo, för att dom har jag läst mycket om & dom verkar vara väldigt duktiga. Skulle ju vara grymt coolt att träna dressyrhästar av världsklass!  Fast samtidigt så vill jag byta liv med en som jobbar med problem hästar. T.e.x en häst som är rädd för människor för den har blivit illa behandlad förut eller beter sig ovanligt när man rider & mycket mer. Ja, precis alla problem som har med hästar att göra..

Kyra Kyrlund & hästen, Andiamo Tyme.


Edward Gal & hans förra häst, Moorlands Totilas.

Anky van Grunsven & hästen, Painted Black.
Anky van Grunsven and IPS Painted Black. © 2009 Ilse Schwarz/dressage-news.com
Bilderna är från www.google.se. Vill fotgrafen att jag ska ta bort bilderna så gör jag det.


Forskningskollen: Bett orsakar munproblem.

Studier visar att många hästar som rids regelbundet drabbas av problem med munhålan som orsakats av bland annat bett, nosgrimma eller felaktig utfodring.


Text:
Sara Slottner, husdjursagronom.


Hästen har i alla tider varit beroende av friska tänder & en frisk munhåla eftersom den är utvecklad för att livnära sig på svårtuggat gräs. Hos dagens häst är detta kanske ännu viktigare eftersom sporthästen ska klara av att ha bett i munnen & därigenom kommunicera med sin ryttare eller kusk. Man har dock i flera studier hittat ganska höga frekvenser av problem i munhålan som orsakats av bland annat bett, nosgrimma eller felaktig utfodring.

Skador på tunga, läppar, laner och hårda gommen som man sett i studier kan skapa obehag eller smärta när hästen ska ha ett bett i munnen. Användning av nosgrimma kan ofta ytterligare öka risken för sår & skador eftersom kanterna på tänderna skaver mot munhålans insida där nosgrimman ligger an.

Över hundra hästar undersöktes.
Ett svensk forskarlag undersökte munhålan hos över hundra hästar som inte hade visat några problem relaterade till området. Hästarna delades in i fyra olika grupper:

Grupp 1: Hästar som ridits regelbundet fram till undersökningen.
Grupp 2: Ridhästar som arbetade regelbundet men de hade innan undersökningen gått på sommarbete i fem veckor.
Grupp 3:
Samma hästar som i grupp två men nu undersöktes de efter att ha arbetat sju veckor i sträck.
Grupp 4:
Avelsston som någon gång arbetats med bett i munnen men som enbart varit i avel
under minst elva månader före undersökningen.

 

När hästarna undersöktes hittade man sår i munnen hos hästar i alla fyra grupperna men det var allra vanligast i grupp tre – där hade alla hästar någon form av sår. I grupp ett & två hittade man sår hos omkring 90 procent av hästarna men bara hälften av hästarna i grupp fyra hade något sår. När man delade in såren i akuta & kroniska blev skillnaderna mellan grupperna ännu större. Resultaten visar att stora akuta sår var vanligast i grupp tre & det var större andel av hästar som hade sår i munhålan jämfört med ponnyer. Forskarna upptäckte också att ridskolehästarna som ingick i studien inte hade mer sår än de privatägda hästarna.

Foderstaten spelar roll.
I en annan studie jämfördes hästar på stall med hästar på bete. Hästarna som användes i studien var 60 engelska fullblod där hälften hölls på bete året runt i Australien medan resten stod på stall dygnet runt, året om i Storbritannien. Hästarna som hölls på stall fick en kraftfoderbaserad foderstat som är ganska typisk för den här sortens hästhållning. Vid en undersökning av munhålan visade det sig att de uppstallade hästarna hade signifikant mer problem än de som gick på bete. Fynden tros bero på det som visats i tidigare studier att kraftfoder ökar tuggfrekvensen men minskar underkäkens rörelse i sidled vilket förändrar slitaget på tänderna.

Källa: Hippson.


Meet my happiness.

Jag har inte stor lust att blogga längre, jätte tråkigt! Det finns några vänner som gillar mina inlägg & vill att jag ska fortsätta blogga. Men isåfall får ni bevisa det genom att kommenta ibland :) Anyway, jag har pratat med min lärare Sara & vi ska åka till Luke imorgon :') Han ska vara min lilla häst modell för en halvdag, det ska bli grymt häftigt att se hur bilderna blir efteråt! Och det som är ännu bättre är att jag ska få träffa honom efter 3 veckors längtan! Min vän Cassi som hade fotat mig & Lydia vid 2 tillfällen förut & mig & Gulliver när de var hoppning, ja vi har snackat ihop oss & hon har sagt att hon ska bli klar med dom så fort som möjligt. Sen ska hon skicka bilderna till mig ♥ Dom är säkert dunder fina! Vad sägs om jag visar sen när jag fått alla? Hehe, vill gärna ha fler än 3 kommentarer om ni vill se på bilderna ;) Jag har 0 ideér om vad jag ska blogga om, men jag får se om jag hittar något intressant att blogga om eller att visa er!



Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
Lindas lilla coola islandshäst Brekí, 22 Maj 2011.


Lösgörande övning på rakt spår.

                              
Rid i omväxlande skritt & trav i båda varven på kvartslinjen. Ställ hästen först inåt & sedan utåt i nacken utan att den lämnar linjen.

TRÄNINGSTIPS:
När arbetet på volten (se träningstipset 18/1) fungerar kan du bygga på med en lösgörande övning på kvartslinjen.

Att få hästen att gå kvar med ett jämnt stöd, bjuda framåt & driva jämnt med båda bakbenen när du ställer den omväxlande inåt och utåt på kvartslinjen. Övningen är lösgörande & du övar på att variera ställningen utan att tappa kommunikationen med hästen.

Så här rider du övningen.
Rid i omväxlande skritt & trav i båda varven på kvartslinjen. Ställ hästen först inåt & sedan utåt i nacken utan att den lämnar linjen. Det gör du genom att leda med den inre handen medan den inre skänkeln håller koll på bogarna (inre tygeln är alltid den tygel hästen är ställd åt oavsett i vilket varv du rider). Se till att hästen fortsätter att »spåra«, alltså att den går med fram- & bakben på samma spår, även när du ställer den i nacken. Titta rakt framåt så att hästen går kvar på samma linje.

Växla mellan att ställa hästen åt höger & vänster, och var noga med att bakbenen fortsätter att trava rakt fram & att du har en jämn takt och en jämn kontakt på båda tyglarna. Kom ihåg att böjning kommer genom att hästen böjer sig för den inre skänkeln & genom att den ledande tygeln understödjer samma sidas skänkel.

Variera ställningen så att du växlar mellan att ställa hästen mer eller mindre på kvartslinjen. "Lek" med hästens ställning & kontrollera att du kan ändra på ställningen & fortfarande behålla en bra kommunikation med hästen. Kontrollera var du har hästens bogar & bakdel & fundera även på var du själv placerar din skänkel.


Tänk på.
Anpassa hela tiden sitsen efter den linje du vill rida på genom att sitta rakt över hästen på rakt spår & flytta vikten till det inre sittbenet på böjt spår. Kontrollera att du känner båda sittbenen i sadeln.  Undvik att tränga med innertygeln, för då hindras hästen från att sätta under sig det inre bakbenet.

Lycka till!
Källa: Tidningen ridsport.


Mjuk hand ger bra kontakt.

                                   
När ryttaren har en mjuk & följsam hand blir kommunikationen med hästen bättre, hästen trivs & tuggar mjukt på bettet.

TRÄNINGSTIPS:
Hur ryttaren använder sin hand är viktigt för resultatet i ridning. Det första Lotta Björe tittar på när hon ser ett ekipage, är hur ryttaren använder sina händer.

- Rutinerade ryttare rider oftast med en bra hand, även om vissa använder sina händer känsligare än andra. Varje ryttare behöver jobba med att kunna rida med så osynliga hjälper som möjligt.

- Jag tänker mig alltid in i hur det är att vara häst och hur obehagligt det måste vara om ryttaren har ovarsamma eller okänsliga händer, säger Lotta Björe.
Hästen tar mer skada av om ryttaren rycker den i munnen än om hon till exempel sitter med uppdragna hälar eller lutar sig framåt.

Mjuk och följsam.
Vad är då en bra hand? Handen ska vara mjuk & följsam mot hästens mun & vara en förlängning av tygeln. Det är viktigt att handen är buren med armbågen lätt böjd, utan att handen blir för hög eller ostadig.
- Ett problem som jag ofta ser är en för låg & nertryckt hand eller en arm som är för rak. Då blir tygeltagen stumma.

Händerna ska hållas med en handsbredd mellan & handen ska vara omvriden så att ryttaren ser lite grann av de tre första knogarna på handen. Armbågarna ska vara mjukt böjda & hållas mjukt intill kroppen utan att klämma.

Tygellängden ska vara tillräckligt kort så att ryttarens armbågar hamnar något framför överlivet.
- Rider du med för lång tygel så kommer armbågarna för långt bak. Det leder till att armarna blir yviga och att du inte blir tillräckligt följsam i sprången.

"Finlir".
Tygeltagen tas främst genom att ryttaren öppnar & stänger handen. Första graden av samling är när ryttaren kramar en aning med handen för att göra en förhållning, medan första graden av eftergift är när ryttaren öppnar en aning på fingrarna. Olika hinder ställer olika krav på eftergift & yngre hästar kräver oftast en längre eftergift.

- "Finliret" sitter i händerna & ryttaren ska inte ge för mycket eftergift med armarna.

Ryttaren ska hela tiden ha en lätt kontakt med hästens mun för att den inte ska lägga sig i framvikt & bli hängande i ryttarens hand. Utan ett jämnt stöd är det svårt att rida i en bra rytm.

Gör som Malin!

Rutinerade ryttare har ofta bra händer & ett bra samspel med hästen på hinder & det gäller även vid tidshoppning. De har förmåga att rida mjukt med bibehållen rytm även när de rider snäva svängar eller i ett högre tempo.
- Ett bra exempel är Malin Baryard Johnsson, som väger väldigt lite & rider lika bra på en Grand Prix-häst som på en 4-åring. Det ser alltid lika lätt ut & hon gör sina hästar väldigt känsliga för hjälperna.

Rätt betsling.
Många ryttare säger att "min häst är så stark" eller att "min häst är så svår i munnen". Då beror det på att ryttaren inte har jobbat hästen så att den svarar på mjuka, känsliga hjälper. Det är även mycket viktigt att ha koll på hästens munstatus.
- Det är ryttaren som formar hästen. Ibland ser man en häst som varit väldigt uppbetslad med en ryttare & som plötsligt går jättefint på tränsbett med annan.
Det är naturligtvis skillnad mellan olika typer av bett & hur de verkar.
- Ett bett är inte skarpare än man gör det till. Målet ska alltid vara att rida med så lite betsling som möjligt & med en fin hjälpgivning.
- Däremot ska ryttaren inte vara rädd för att betsla upp hästen om det behövs, men då är det viktigt att ryttaren har den balans & följsamhet som krävs.

Skola ponnyn.
Det kan vara svårt för små ponnyryttare om ponnyerna är allför starka. Då behöver förälder eller tränare ta sitt ansvar & rida ponnyn så det blir enklare för barnen.
- Ponnyn blir lydigare & barnen lär sig att rida bättre & med känsligare hjälper. Då kan de koncentrera sig på rätt saker. Anna & jag red ofta lillasyster Emmas ponnyer när hon var liten. Det underlättar om en ung ryttare rider på en skolad ponny.
- Jag tycker att vi borde vara mer noggranna med grundridningen i Sverige, redan på ponnystadiet.

Skaffa dig inspiration.
När Lotta är på världscuphoppningarna ser hon vissa skillnader mellan hur olika tävlingsryttare använder sina händer. Hur ryttaren använder sin hand beror på hur han/hon är byggd och även på temperamentet hos ryttare & häst.
- Toppryttarna har oftast bra händer även om de rider på lite olika sätt. Alla bra ryttare rider med en "levande" & följsam hand mot hästens mun. Malin rider med en lägre hand jämfört med Rolf-Göran. Här gäller det att du tittar på dem som är bättre än du själv för att få inspiration.

Bra övningar.
Det finns olika övningar som ryttaren kan använda för att träna upp sin balans & koordination och för att få en starkare skänkel. Då blir även ryttarens hand bättre.
- En bra övning är att byta sittben i vart tredje steg.

Att bli longerad är också väldigt bra. Då kan ryttaren koncentrera sig helt på sig själv.
- Rid med "väderkvarnsarmar", "mjölka kor" samtidigt som du lyfter upp det ena benet, vrider ut det från hästen & släpper ner det.

En annan bra övning är att stå i lätt sits & först hålla händerna på huvudet & sedan bakom ryggen. Att tänja på överlivet & titta bakåt är också en bra övning.
- Börja med att göra övningarna när du står stilla.

Lottas tips för en bra hand.
* Handen ska vara en förlängning av tygeln mot hästens mun.
* Håll handen "buren" med armbågen lätt böjd.
* Det ska vara en handsbredd mellan dina händer & du ska se de tre första knogarna på handen.
* Det är du själv som ryttare som formar hästen.
* Målet är att du ska kunna rida med så lite betsling som möjligt & med mjuka, fina händer & full kontroll över hästen.
* Ung ryttare ska rida på skolad ponny/häst för att kunna koncentrera sig på rätt saker.
* Öva din balans, koordination & benstyrka för att få en mjuk och obe­roende hand.
* Titta på ryttare som är bättre än du själv för att få inspiration.


Lycka till!
Källa: Tidningen ridsport.


Nytt schabrak från Hööks!


Allroundschabrak Elegance Gold Medal, 329:- (www.hooks.se).
Det här är Hööks senaste schabrak som kommit till butiken. Jag har svårt att se mig hästar i silverfärgade schabrak, men på en skimmel skulle den passa bäst på isåfall. Inte mer än det! Tyvärr så gillar jag inte schabrak som ser plastiga ut.

Så det blir en...DISS för min del! Vad tycker du?


Dag 8; Min största rädsla inom ridsporten.

Min största rädsla i hästsammanhang är nog att vid en olycka, på något sätt hamna under hästen. Eller t.e.x får noll kontroll över hästen. Ett annat sätt som jag är lite rädd för är om man fastnar med foten i stigbygeln vid en avfalling & på så sätt bli sparkad/trampad. Men jag också rädd för vad som kan ha hänt hästen efter olyckan. Det är en hemsk tanke tycker jag! Jag själv är väldig försiktig när det kommer till hästar. Man vill inte att något ont & läskigt ska hända dom.


Gokväll!

Gokväll all! Min uppdatering har inte varit på topp kan jag konstatera men har haft massor att göra & dessutom så har jag fått bloggtorka. Så det skulle vara snällt om ni kunde hjälpa mig på traven med att komma med tips om vad jag ska blogga om eller maybe ett önskeinlägg. Fick ett sms tidigare idag av min lärare, Sara som skrev att hon är sjuk så det blir inte av att åka till Luke imorgon:'( Trist! Men jag ska åka dit någon annan dag denna vecka har vi bestämmt, troligtvis på torsdag om Sara är frisk tills dess. Jag har fått ännu en bloggdesigns beställning av mina älskade & saknade, LinaPina ♥ Så den ska jag påbörja med imorgon. Är ledig imorgon av en anledning, men det är inget jag behöver ta upp här på bloggen tycker jag. Jag funderar på att åka till stallet imorgon tillsammans med min mamma & hitta på något, hjälpa Pernilla med något kanske & sköta om Lydia :) Vill i allafall hitta på något att göra när jag är ledig imorgon också!

Ska kolla på Idol nu, tjingiling!


Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
Lilla sötnöten Liam, 2 Februari 2011.


Studiedag = Skönt!

Hej där! Idag har jag studiedag, har inget planerat än sålänge förutom att plugga någon timma ikväll. Ni får några inlägg om ca. 1 timme, för snart ska jag äta sockerkaka tillsammans med min mamma ♥ Ska ju fotografera Luke på eftermiddagen imorgon, skulle ni vilja se bilderna på onsdag kväll? Isåfall vill jag ha mellan 7-10 kommentarer. Jag tänker fota massor på honom eftersom vi innan tänker göra honom snygg & kanske knoppa hans man :) Fast det får Sara hjälpa mig med för jag vet varken hur man knoppar eller flätar. Men flätar håller jag på att lära mig så det är alltid en början!


Bild lånad från www.google.se


Dag 7; En sak som aldrig får hända!

Det finns ju massvis med saker som absolut inte får hända! Men en av det absolut värsta sakerna skulle nog vara om jag var med i en olycka som gjorde att jag aldrig mer skulle kunna rida eller kunna arbeta med hästar. Det är ju trots allt hästar jag brinner för! Något annat är att om det skulle hända Lydia något, vad som helst..hon är mitt hjärta, visst fine om det skulle vara något "litet", det händer ju alla. Men något allvarligt, massa behandlingar & grejer, ta svåra & jobbiga beslut om sin älskade bästa vän. Lydia är den bästa ponny jag har i närheten just nu!  Min framtid, min livsglädje & hon gör så att jag orkar satsa så pass mycket på skolan och lägga ner så mycket arbeta kring varenda skolarbete. Det får aldrig hända min älskling något ♥ Sen min familj, jag skulle inte klara mig utan min kära familj om dom skulle försvinna. Dom är om ända man kan lita på, berätta vad som helst & som verkligen älskar en på riktigt...


Fotograf: Julia Wester ©.
♥ 9 September 2011 ♥


Veckans planering, v. 39.

VECKANS PLANERING.

Måndag: - (idag) Idol & filmkväll -
Tisdag: Studiedag, göra läxor & kanske går ut en sväng för att fota.
Onsdag: Träffa Luke som jag inte träffat över 2 veckor. Ska fixa honom fin & sen ska jag & Sara släppa honom lös på ridbanan så jag kan fota :) Dock ska vi ta det försiktigt då han har något med den djupa böjsenan.
Torsdag: Inget speciellt antar jag, får se vad jag hittar på!
Fredag: **** ** :'D ♥ Kan ni gissa vad jag ska göra?
Lördag: Inget planerat, filmkväll med familjen?
Söndag: Inget planerat.

Lösgör hästen.

                                    
TRÄNINGSTIPS:
Tips på lösgörande övningar.

Mål.

Att få hästen följsam för handen & lydig för skänkeln samtidigt som du kontrollerar att den svarar för både samsidiga & diagonala hjälper.  Övningen är det första steget till att kunna rida hästen eftergiven i den inre sidan. Den kan användas som uppvärmning & även byggas på successivt genom att öka svårighetsgraden.


Så här rider du övningen.

Börja med att rida på stora mittvolten i trav lättridning. Kontrollera att du rider exakt i mitten av ridhuset på en 20-metersvolt & att hästen är ställd & böjd efter linjen. Flytta fram den inre höften något så att den är strax framför den yttre. Placera din inre skänkel något längre fram än den yttre. Kontrollera att du har händerna i samma höjd & att du håller en hand på vardera sida om hästens manke. Det är väldigt viktigt att din inre hand följer med i hästens rörelser & att innerhanden inte tillåts komma bakom den yttre handen.

Nästa steg är att minska volten successivt i en spiralformad rörelse tills den är tio-tolv meter i diameter. Minska volten genom att leda med den inre handen. De viktigaste hjälperna är vikten & ledande innertygel. Hur mycket du minskar volten beror på hästens utbildningsnivå. Behåll en jämn storlek på volten & se till att du lägger volten exakt i mitten av ridhuset. Ställ och böj hästen & följ väl med i rörelsen. När volten blir mindre behöver du ändra sitsen genom att flytta fram den inre höften mer & sänka det inre knäet. Tänk dig att du ska flytta det yttre sittbenet något mot mitten av sadeln. Var noga med att ha en hel ”anläggningsyta” med ytterskänkeln, från sittbenet och låret & hela vägen ner till foten.

Kontrollera att hästen följer med din ledande innertygel & känn efter att den ger efter i den inre sidan utan att spjärna emot. Hästen ska följa det ledande tygeltaget, acceptera ställningen i nacken & svara för ett lätt tryck för den inre skänkeln mot den yttre sidan.

Ligg kvar i ett ledande tygeltag & känn efter att du vänder in framdelen på voltspåret. Här är det viktigt att du lär hästen att följa den lilla signalen som du ger med inre tygeln. För den unga hästen är det mest naturligt att dra åt vänster när ryttaren tar i höger tygel, eftersom hästen försöker komma ifrån trycket. Kom ihåg att ge efter på den inre tygeln när hästen följer med! På så sätt lär den sig att följa den ledande tygeln.

Var noga med att hästen inte förböjer halsen i volten. När hästen väl går på en tio-tolvmetersvolt (bestäm storlek innan du minskar volten!) ska den kunna ligga kvar på volten & forma sig efter linjen. Stanna gärna kvar ett par varv på den minskade volten utan att inverka på hästen.

Därefter flyttar du hästen i en spiral ut mot 20-metersvolten igen genom att pressa lätt med innerskänkeln. Fånga upp hästen & därefter kan du ”åka häst” igen & vara mer passiv med dina hjälper. Byt varv & rid övningen i både skritt, trav & galopp i båda varven. Variera gärna mellan nedsittning & lättridning i traven. Växla med att rida »rakt ut« på fyrkantspåret & räta ut hästen. Känn efter att bakbenen travar rakt fram, att hästen bjuder & går i en jämn takt. Kontrollera att du har ett jämnt stöd på båda tyglarna. På en mer utbildad häst kan du bygga på övningen genom att minska volten i sluta & öka volten i öppna. Avsluta med att variera mellan att rida på volt & rakt fram. Rid hästen lång & låg med näsan nästan ”i sanden” i slutet av ridpasset. Se till att du rider med en mjuk hand så hästen får plats att söka sig framåt-nedåt med nosen.


Lycka till!

Källa: Tidningen ridsport.


Stretching för hästen.

Man stretchar hästen för att töja ut musklerna efter arbete & för att förebygga skador. Stretching minskar risken för träningsvärk & anses underlätta bortförsel av slaggprodukter, som t.e.x mjölksyra.


Vid hårt arbete drar musklerna ihop sig & kan bli korta & stumma, vilket påverkar hästens rörelser. En muskel som är vältränad, elastisk & smidig drabbas inte lika lätt av bristningar eller andra skador, som en kort & stum muskel. En häst som stretchas efter arbete behåller sin flexibilitet, smidighet och rörlighet. När man stretchar sträcks muskeln ut till ett ändläge där muskelfibrerna töjs ut maximalt. Varje häst har sitt eget ändläge & det måste man ta hänsyn till. Precis som vi människor, är en del hästar mer viga än andra. Hur länge man ska stretcha en muskel har diskuterats mycket. En amerikansk undersökning på hur lång tid muskeln behöver för att släppa efter, har visat att muskel inte behöver mer än 5-6 sek för att släppa. Istället är det viktigt att upprepa. Stretcha tre gånger istället för 30 sek. Hästen blir också mera samarbetsvillig när man jobbar i kortare stretchfrekvenser.


Forskningsresultat har visat att det krävs regelbunden stretching för att resultatet ska bli varaktigt. Det räcker alltså inte med en till två gånger i veckan. Helst ska stretchingen utföras efter varje arbetspass. Stretching är någonting man lär hästen. Man uppmuntrar hästen att släppa efter successivt. Tills den själv hjälper till med övningen. Det gäller att ha tålamod & inte ge upp! De flesta hästar uppskattar stretching & lär sig att tycka om det. Man ska inte tvinga hästen, den ska uppleva det som något positivt. Ha alltid ett öga på hästen & läs dess reaktioner. Hästen kan vara öm i musklerna & reagera kraftigt. De första gångerna bör man inte ha hästen uppbunden när man stretchar. Ha en medhjälpare. Tänk också på den egna arbetsställningen. Det är tungt att stretcha! Ha rak rygg & böjda knän & använd din kroppsvikt, inte enbart armstyrka!


I basprogrammet för stretching ingår sex rörelser: Framben respektive bakben sträcks framåt, utåt & bakåt. När hästen har lärt sig dessa rörelser kan man lägga till andra stretchrörelser. Det kan ta upp till ett par månaders regelbunden stretching innan hästen når det optimala läget för varje rörelse. Stretcha inte en kall häst. Musklerna måste vara väl uppvärmda. Hästen ska ha rört sig i minst 20 minuter före stretching. Efter arbete är det bästa tillfället att strecha, dock inom 30 minuter efter avslutat arbete. Töj i ca 8-10 sekunder för varje rörelse. Upprepa 2-3 ggr. Släpp inte hästens ben nonchalant, utan ställ ner benet efter avslutad töjning. Man ska inte gunga (tänja), utan enbart stilla hålla emot.


Självklart ska man inte stretcha hästen om den är sjuk, har ledinflammation osv. Man bör vara försiktig med stretching på en mycket ung, respektive mycket gammal häst.

Källa: Från någon blogg.


Hoppövning - Hitta avsprångspunkten.

                                   
Rid på en åttvolt i galopp. Efter hand kan du öka svårighetsgraden genom att rida kortare & kortare väg.


TRÄNINGSTIPS:
Här är en "evighetsövning" som kan användas för att göra hästen mjuk & lösgjord. Ryttaren tränar på att rida till en bra avsprångspunkt. Övningen är även en bra förberedelse för att i framtiden kunna rida korta vägar.


Mål.
Ryttaren tränar sig på att rida till rätt avsprångspunkt. Dessutom tränar ryttaren på att rida målmedvetet & komma till beslut. Övningen gör hästen smidig & lösgjord.

Svårighetsgrad.
Övningen kan användas av ryttare på olika utbildningsnivåer. Den kan ridas både över bommar/cavaletti & över hinder. Svårighetsgraden avgörs av hur korta vägar ryttaren rider. Orutinerade ryttare eller hästar kan rida större svängar & ta mer tid på sig, medan mer rutinerade ryttare kan rida kortare vägar. Det är ridningen före, över & efter hindret - samt fram till nästa hinder - som är det viktiga.

Hinderuppställning.
Övningen kan ridas med två bommar/cavaletti eller två hinder (ett rättuppstående och en oxer) med en hinderhöjd på upp till cirka en meter.

Hoppövning.
Rid på en åttvolt i galopp över de båda hindren. Starta med att rida större vägar med stora, mjuka svängar där du kan påverka vägen genom att flytta ut hästen för den inre skänkeln. Vidga vägen & försök hitta en bra rytm i ridningen. Försök att få bommar eller hinder att ligga mitt i hästens galoppsprång.

När du har fått flyt i övningen och hittat en bra rytm kan du öka svårighetsgraden genom att rida kortare & kortare väg. Målet är att du ska kunna rida i samma rytm både före, över & efter hind­ret. Nyansera & variera hästens galoppsprång. Det viktiga är att du tar ett beslut & tar hindret "där det kommer".

Tänk på.
Oavsett om du rider lång eller kort väg mot hindret ska hästen vara rak det sista galoppsprånget före hindret. Påverka hästen till att ta den inre skänkeln och möt upp på yttersidan med både skänkel & hand för att få den rak. Både före hindret & i avsprånget är det viktigt att du använder ledande tygeltag, att du är med hästen i rörelsen & att blicken redan är riktad mot nästa hinder & nästa sväng.

Lycka till!
Källa: Tidningen ridsport.


Övningar för sneställda hästar.

Många hästar har problem med att de före, under eller efter språnget drar åt ett visst håll. Här är ett par hoppövningar som kan hjälpa till lösa problemet.


När hästen är vriden åt ett håll i hoppning innebär det att du inte får ut maximalt av hästen kapacitet. Hästen lägger kraft på att kompensera sin svaghet och har inte full koncantration på sin uppgift. Därför behöver man ta tag i problemet.

Orsakerna kan vara många. Det är t.e.x inte ovanligt att ryttaren sitter snett i sadeln & därför bidrar till en sned häst. Kontrollera så att dina läder verkligen är lika långa. När du vet att du har en frisk häst, en rak sadel & en bra sits kan du börja ta hjälp av olika övningar.

Studs på båge.
Svårighetsgrad: Medel - svår.
evighets- och lydnadsbana.jpg
Placera ut tre små rättuppstående hinder på båge, med 3 meter mellan varje hinder. Tänk på att mäta avståndet från bommarnas mitt. Den här övningen kommer hjälpa dig att stärka hästen svaga sida, men det är då viktigt att hästen hoppar i mitten av hindret även på böjt spår.

Hoppa rakt på rakt spår.
Svårighetsgrad: Medel - svår.
evighets- och lydnadsbana.jpg
Även här tar man hjälp av en studsserie, men på rakt spår. Börja med att hoppa studsen & rid sedan mot oxern (höjd beroende på utbildningsnivå) som ska vara placerad ca 20 meter bort (för stor häst). Längst serien ska du ha placerat bommar som "korridorer" som ska hjälpa dig & hästen att verkligen rida på en rak linje.

Båda övningarna ska ridas i galopp.


Homework.

Bloggade bara 3 inlägg igår utan att skriva vad jag gjorde under dagen, haha xD Jag var nämligen på museum i stan på förmiddagen med min mamma & syster. Efter det gjorde jag inte så mycket, så dagen var ganska lugn! Idag har jag varit i skolan & skulle åkt till stallet efter för att fota men hade läxor att göra så jag stannade hemma. Jag har tagit paus, jag tänker fortsätta med läxorna senare för nu har jag ändå hållit på i någon timma med det. Fler inlägg kommer! :)


Dag 6; Alla hästarna i stallet.

Hästar kommer & går då Skutan hyra in hästar från olika ställen. Men här är dom hästar som står på Skutan just nu;
Walia, Alegro, Lydia, Rajmik, Gulliver, Dalme, Bento, Pinjam, Goliat, Verona, Oliver, Lovely, Mellory, Russin & åsnan Ior :)

Det är bara Verona & Mellory som ägs av Skutan! Resten är inhyrda från olika ställen.

Orkar inte ladda upp bilder på vem som är vem, sen så har jag inte bild på alla..

Övriga djur som finns på Skutan just nu;
4 hönor, 1 tupp, 3 marsviner, 4 kaniner, 2 får & 2 katter.

Jag & Lydia, 23/9 2011.

Här kommer det en bildbomb på mig & Lydia, från den 23 September :)









Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
Fotograf: Julia Wester ©.


Hööks nytt - hiss!


Träns komplett, 124:- (www.hooks.se).
Jag vet inte om den här är gammal eller ny. Men eftersom jag inte sett den på hemsidan innan så antar jag att den är ny? Skulle köpt den om den hade funnits i brun/mörkbrun färg men nu finns den bara i svart :/ Det är ju så himla billig..

Jag hissar den för att den är billig, men dissar för att den bara finns i färgen, svart.
Vad tycker du om den? Finns det något på den som du gillar eller inte?


Hööks, western - hiss/diss.

HISS:


Conchos westernträns Quarter canyon, 429:- (www.hooks.se).
Mörkbrun westernträns som skulle sitta fint på Luke som är en fuxfärgad Quarter :) Jag gillar v-formade pannbandet & dekorationen med silverfärgade nitar & conchos. Skulle defenetivt köpa den åt Luke om jag hade råd till det..



Rainbow repgrimma, 49:- (www.hooks.se). 
Super söt regnbågsfärgad repgrimma som passar en fux eller brunfärgad häst! Kanske köper en åt Luke som present!

Westernpad, 469:- (www.hooks.se).
Tror Luke har en sån här svart pad & jag tycker den är bra & konsam mot hans rygg. Ingen risk för skav heller!

DISS:

Skinnhandsar, 179:- (www.hooks.se).
Jag tycker inte alls dom här senapsgula skinnhandskar är värt priset. Skulle inte köpa vare sig dom är av skinn eller inte...

Fanns bara dom här handskarna som jag dissar, hittade inget annat att dissa ;P


Dag 5; Favoritbilder jag har fotat.

Här är 2 favoritbilder som är rätt nyfotade :) Har flera, men orkar inte ladda upp alla.

Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
 Två fina motljus bilder på Kasper, från den 22 September 2011.


Jag vill bara säga.

Jag vill bara säga, grattis till mina fina julior som klarade uppridningen idag!
Dom förtjänar en länk; ---> www.Teamryttarna.blogg.se :)


Sickness..

Vaknade upp med att jag hade ont med halsen. Jag skulle följt med JW till stallet men för att kolla & fota när hon & JK skulle rida upp men jag kunde inte, för jag ringde mamma & hon sa att jag borde stanna hemma idag. Hur mycket jag än velat åka så var jag tvungen att skippa stallet idag :/ Men ska kanske åka till stallet på måndag & fota när dom rider :) Har inget för mig idag, ska vila & läsa någon bok antar jag. Sen får jag se om jag hittar på något att göra här hemma när man är sjuk som jag är. Får se om jag har orken att blogga något inlägg till, annars får de bli länge fram..


Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
Lilla gulliga shettisen Kasper, 22 September 2011.


Dagens ridpass - Lydia, 23/9-11.

                                            
Idag så red jag ett dressyrpass på Lydia. Jag satte upp utanför stallet & skrittade ner mot lilla ridbanan. Som vanligt så skrittade jag fram henne på långa tyglar & böjde & ställde henne i hörnen i runt 7 min innan jag kortade tyglarna & gjorde några volter. Jag kom fram i trav & travade 1-2 varv i både höger & vänster varv. Julia satte sedan på hennes gummisnodd som hon använder för att bygga upp ryggmuskler om jag minns rätt! Hon satte på dom löst, för jag ville det. Jag kom sen fram i trav igen & hon var lugn & fin i & jag kunde sitta ner utan att skumpa som jag förut gjorde. Hon kändes stel på sidorna i början men gjorde skänkelvikning i högervarv mot väggen (staketet) & då blev hon genast mycket mjukare. Och hon gick i en bra form idag med stöd från munnen & mycket bakbens aktivitet. Jag kom fram i höger galopp & värmde upp henne genom att galoppera 1 varv runt ridbanan, i höger & i vänster. Lydia var väldigt pigg & slängtravade i början istället för att fatta galopp, så jag fick mitt dressyrspö av Julia, vilket kom till nytta. Vi satte galoppen perfekt andra gången! Jag galopperade i därefter höger varv & kom snett igenom & gjorde ett galoppombyte till vänster & dom 1-2 första gångerna så fick vi till det! Åh, vad glad jag blev :'D Hon är så duktig min lilla flicka! Jag saktade av till trav & kom på kvartlinjerna & flyttade henne mot fyrkantsspåret. Jag tyckte hon förtjänade en paus, så vi skrittade i 5 min. Jag valde att dom sista 30 min rida barbacka så jag tog av sadeln+ gummisnodden & hoppade upp igen & skrittade i yttligare några minuter till. Jag travade fram henne, hon kändes pigg så jag gjorde halvhalter för att få henne till en bättre travtempo. Jag fattade galopp & wow så härligt det kändes att galoppera barbacka för första gången på Lydia! Jag saktade av till trav & då blev det mycket skumpigt & då menar jag väldigt mycket, haha xD Men jag tog några galopper till & hela tiden så fattade hon rätt galopp & kom i lugn, samlad galopp men ändå energisk. 

Jag valde att sedan skritta en stund med halvlånga tyglar & precis så stack hon iväg med mig i galopp & då resulterade det med att jag hamnade på marken :P Hon ville nog bara testa mig för att se hur jag skulle reagera. Men det gick bra & jag skrattade bort det som hade hänt & satte upp igen :) Jag klappade om henne för att hon skulle förstå att allt var okej, jag joggade sedan igång henne igen & den här gången gick det ännu bättre till & med! Sen tog jag den sista galoppen & det bara flöt på. Sen var det dags att avrunda ridningen, så skrittade av henne & red upp mot stallet & hoppade av. Hon var under hela ridpasset koncentrerad för en gångs skull, hon gick som en klocka ♥ 


Fotograf: Julia Wester ©.
Skulle ni vilja se fler bilder från idag? :)


Dag 4; Det här är jag bra på.

Vet inte vad jag är bra på, det har jag inte märkt. Men det som jag är bra på är väl att sätta ihop outfits kanske,
det beror på vad jag har för ridkläder hemma just nu :) Sen är jag bättre i dressyr än i hoppning!


Lyckås ridsport.

Wihoo, jag är ledig idag! Jag & mamma ska iväg till Lyckås ridsport mellan kl. 10-11.00. Dom har REA, så jag får hoppas att jag hittar någon fin ridbyxa :) Sen på EM ska jag rida ett dressyrpass på älsklingen ♥ Ska träna på galoppombyten, men jag har aldrig testat på henne för jag har alltid glömt bort det men jag får se hur de går. Hörs ikväll, kram!


Dag 3; De här behöver jag träna mer på.

Har ingen anning om vad jag ska träna mer på, man lär väl märka bristningarna när man rider eller om vännerna säger till eller så. Men tror jag behöver träna mer på är att få till en bra & lodrätt sits till att börja med. Fast har funnits vänner som sagt att jag har jättebra sits men det är inte alltid så kan jag säga ;) Behöver också träna på att ta upp händerna lite grann & titta upp hela tiden när jag rider & inte på hästens huvud/- hals. Det problemet har nog många tror jag.

Om man är noggrann med att hålla uppe blicken så:
-
Får man rida på känsla och inte på sin egen syn.
- Blir hela sitsen automatiskt bättre.
- Man får betydligt lättare att planera sin ridning, varesig du rider ett dressyrprogram eller inte.
- Man får ett "proffsigare" intryck på dressyrbanan. Domaren ser att man inte behöver stirra ner på hästens man får att se om den går i en "korrekt" form eller inte, utan man rider på känsla & framförallt har blicken uppe så man kan planera sin ridning. På de allmäna uttrycken kan ryttarens sits & korrektheten i uppvisningen få ett högre betyg bara man håller uppe blicken.

Varför håller man nere blicken då?
Jag tror att de flesta glor ner på hästens huvud för att de vill se hur de har det placerat, om hästen går i en stadig form eller inte. Detta ska man ju inte behöva se, detta ska man känna!


Pyssel & mysdag.

Idag var jag i stallet från kl. 16.00-19.00. Jag fick ta in Lydia, så då pysslade jag om henne & myste med henne en lång stund innan hon skulle tillbaks till hagen igen. Jag hjälpte också Sanna med att fylla på med vatten i hinkarna som står i hagarna. Jag gick sen vidare till lilla ridbanan för att kolla på Julias ridgrupp. Gjorde inte mycket mer förutom att jag hjälpte till lite när dom hade teori efter ridlektionen. Jag åkte sen hem tillsammans med JW & var hemma runt kl. 19.10. Jag fotade Lydia & resten av hästarna i hagen o.s.v, så jag vill ha minst 3 kommentarer om jag ska visa några :)


Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
Sneakpeak! Minst 4 kommentarer, tack ;)


Svar till Emilie.

emilie om I'm walking on sunshine.:

Jag undrar varför du ska ta betalt :)

Svar: Ja, du ville ha ett svar så här får du de;
Jobba gratis gör man i början, jag har blivit såpass duktig att jag borde ta betalt nu anser jag. Att folk inte köper kommer vara deras problem isåfall. Den som vill köpa kommer få vara med & välja bland dom bästa bilderna man väljer för att betala för. Då blir det som ett ''jobb'' för mig, vilket gör att jag presterar bättre också! Skulle man anlita en utbildad fotograf skulle man få betala stora summor pengar & jag är minst lika duktig :) Hoppas du förstår vad jag försöker mena med det hela, om att ta betalt.

 


11 steg.

STEG 1.
Namn: Emma.
Födelseplats: Södersjukhuset, STHLM.
Bor: Ca. 15 min söder om Stockholm.
Hårfärg: Mörkbrunt/svarbrunt.
Ögonfärg: Mellanbruna.
Skostorlek: 38-39.
Civilstatus: Singel ;)
Höger eller vänsterhänt: Höger.


STEG 2.
Skor som du bar idag: Stövlar.
Dina svagheter: Jag blir känslig över vissa saker.
Rädsla: Jag har Socialfobi som jag nämnt förut.

STEG 3.
Första tanke när du vaknar: Haha, gå på toa antar jag :P
När somnar du: Tänker över hur nästa dag kommer vara.

STEG 4.
Pepsi eller Coca Cola: Båda två.
McDonalds eller Burger King: McDonalds. Blir inte så
ofta jag äter på Burger King då den närmast finns i Farsta.
Adidas eller Nike: Ehm..vet inte.
Lipton Ice Tea eller Nestea: Haha, ingen av dom.
Choklad eller vanilj: Choklad ♥


STEG 5.
Svär du?: Ah, då & då kommer de ut något svärord.
Sjunger du?: Ja, när jag är på glatt humör.
Duschar du varje dag? Inte varje dag.
Röker du?: Nej, aldrig.
Gillar du skolan?: Ibland, ibland inte.
Tror du på dig själv?: Jag är rätt så dåligt självförtroende så det beror på vad de är också.
Kommer du överens med dina föräldrar?: Rätt så bra :) ♥


STEG 6.

Har du under den senaste månaden..
Druckit alkohol ? Nej.
Rökt?: Nej.
Shoppat: Ja, men inte stor shoppat.
Ätit en hel ask müsli?: Haha, nej x)
Ätit sushi?: Nej.
Stått på scen? Nej.
Skejtat: Nej.
Bakat?: Tror de.
Stulit : Nej, skulle aldrig göra det heller.
Rakat dig?: Nja.
Kysst någon?: Nej.
Kramat någon?: Ja, Lydia ♥
Haft sex?: Neej!


STEG 7.
Har du någonsin..
Däckat eller varit jättefull?: Nej.
Varit full?: Aldrig.
Blivit kallad hora? Tror inte det.
Blivit nerslagen? Ja..
Busringt någon?: Yes.
Gjort något som du ångrade?: Ja :/
Fått IG i nått ämne eller på något prov? Nej.
Kastat en sten på nån ruta?: Nej, inte vad jag vet.

STEG 8.
I framtiden..
Namn på barn? Funderar på att inte skaffa barn alls, men inget man kan bestämma nu i förväg.
Jag vill  helst ägna min tid åt hästar, dom får vara mina barn helt enkelt! :)
Hur vill du dö? Lycklig, såklart. Att jag fått uppleva allt jag velat uppleva.
Vad vill du bli när du blir gammal?: Gammal ska man väl inte kalla de, utan vad man vill utbilda sig till. Jag vill antigen utbilda mig till hästveterinär, djursjukvårdare, hippolog eller något som har med djur att göra.


STEG 9.
Antal människor du skulle ge ditt liv för? Familj & nära släktingar.
Antal CD-skivor du äger? Ingen anning.
Antal piercings?: Inga.
Antal tatueringar?: Inga.
Hur många gånger har du varit med i tidningen?: Noll gånger antar jag.

STEG 10.
Vad ska du göra i sommar?: Under sommar 2012 ska jag tillbringa min tid med min sommarhäst.
Vad ska du göra i vinter?: Gå i ide, haha nä men det som finns att göra + fira julafton!
Vad gör du efter gymnasiet?: Söka universitet skulle jag tro.
Ska du bo i Sverige när du börjar jobba? Ja, om inte i Spanien eller Italien när jag studerar eller så.
Vad händer till helgen? Har inga planer för tillfället.

Vad vill du helst göra just nu?
Pyssla & mysa med Lydia <3
Vill också åka till Lyckås stora REA som börjar imorgon! :'(


STEG 11.
Vill du ha pojk/flickvän?: Är osäker, mår bra så som jag har det nu. Dessutom går skolan & familjen före.
Vad tittar du först på hos killar/tjejer? Ögonen, leéndet, håret & kläderna.
Vilka av dina kompisar tror du kommer hitta en pojk/flickvän först? Haha, ingen anning.
Vem är den perversaste person du känner? No idea.

Hade tråkigt, så tog testet från min vän Michelle :>


Dag 2; När & varför jag började rida.

Jag började rida på Skutans Gård år, 2008. Jag hade velat rida redan när jag var mellan 9-10 år gammal för jag var intresserad & så hade jag skolvänner som red, vilket gjorde mig mer entusiastisk. Men mamma insåg inte hur mycket jag ville de. En dag följde jag med några vänner till stallet för att träffa hästarna & kolla hur de såg ut där. Jag vart så himla glad, jag kunde inte beskriva min känsla. Inte minst när jag gick in i en Ronjas spilta för att hälsa & räcka fram min hand som hon sedan slickade på, haha så söt (^^,). Jag berättade om min upplevelse för mamma men hon var inte övertygad, sen så tyckte mamma de var för dyrt för att gå på ridskola. Men när jag sen fick reda om min diagnos, Asperger syndrom samt social fobi år efter så hade jag det svårt med socialt umgänge & skola, vilket resulterade med att jag stängde in mig i rummet & gick nästan aldrig ut så då tyckte mamma att jag skulle få börja på Skutan & de gjorde jag när jag var runt 13 år. Den första ponnyn jag red var nämligen lilla Ronja :) Och sedan jag börjat vara & rida på Skutan så har det hjälpt mig otroligt mycket så det inte går att ana, både stallvännerna & hästarna. Från att vara instängd & nästan aldrig gå ut, till att komma ut & göra vad barn ska göra! Stallet ligger även nära mig, vilket är skönt & så är det rätt billigt om man jämför med andra ridskolor, men man får dock inte bra/- eller snabb utbildning som andra ridskolor erbjuder. Men eftersom jag inte är ute efter att bli någon stjärna så spelar det inte så stor roll i det hela. Nu vet ni i allafall hur de gick till!

Men för er som inte vet så har jag ju sagt upp min ridplats, så i måndags så var de sista ridlektionen. Boring! Kommer sakna uteritterna man kommer ha & vad man kommer lära sig etc. Det är inget man kan göra något åt, då jag har inte råd att gå kvar just nu om vi ska spara pengar. Men kommer vara med på aktiviteter dom håller & fririda ibland. Det man verkligen ska se fram emot är att det kommer bli extremt roligt under sommaren 2012 när jag hyr sommarhäst :'D


I'm walking on sunshine.

Hejsan! Haft en bra dag? Jag kom hem från skolan för ca. 25 min sedan & ska åka iväg till Nacka kl. 17.10 för jag & mina föräldrar ska på ett möte. Så kommer hem framåt kvällen igen. Jag ska rida på fredag om jag får pengar av pappa till det (a) Jag & min vän Julia hade tänkt att hon ska fota mig före & så fotar jag henne efter, när hon rider upp på Dalme. Rätt bra med att få massa nya bilder på när man rider! Cassi har bilder när jag red Lydia för någon vecka sen, nu i måndags & när jag hoppade Gulliver den 12:e. Har tyvärr inte fått bilderna än, men jag ska be henne skicka dom alla när hon har tid till de :) Nyss så har jag skrivit ner hur mycket jag skulle tänka mig ta betalt för att fota tävlingar. Undrar ni varför jag vill ta betalt för att fota på tävlingar så är de bara att fråga på! För jag har ett bra & rimligt svar till det ;)



Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
Åh, min fina kille! Jag måste få träffa dig snart ♥


12 saker ni inte visste om mig.

1. Jag är allergisk mot äpple & morot. Jag tål bland annat inte hö eller marsvin. Och är dessutom pollenallergiker.
2. Jag funderar på att sluta blogga minst 1 gång per dag (men ni behöver inte vara oroliga).
3. Jag gillar att komma i tid. Jag känner mig annars riktigt dålig om jag kommer försent...
4. Det är nästan omöjligt att få mig arg & om jag väl blir det håller det en lång stund.
5. Jag gillar inte att festa. Föredrar hellre en lugn & härlig myskväll med nära & kära.
6. Jag har aldrig flyttat, har bott i STHLM i hela mitt liv. Faktiskt i över 16 år nu!
7. Jag älskar att lyssna på lögner när jag vet sanningen, haha.
8. Jag är lättroad, skrattar åt mina egna skämt ibland.
9. Jag sms:ar hellre än att prata i telefon.
10. Jag är sämst på att spara pengar.
11. Jag gillar att planera saker i tid.
12. Jag är ett godismonster.


Hästar som jag har ridit/rider.

Lexus, 24 Februari 2009. Rest in peace ♥

Milla, 13 Mars 2009.

Knutte ♥, 19 Mars 2010.

Myzak, 21 Maj 2010.

Yasmine, 30 Augusti 2010.

Hilda, 17 September 2010.

Fandango, 1 April 2011.

Zefyr, 15 April 2011.

Brisk, 29 April 2011.

Luke ♥, 25 Maj 2011.

Aurora, 3 Juni 2011.

Walia, 22 Augusti 2011.

Lydia ♥, 9 September 2011.

Gulliver, 12 September 2011.


Har ridit fler hästar än dom här jag visar nu. Har bara inga bilder, tyvärr..


Hemskt...


De 7 lekarna.

1. Vänskapsleken.
Leken som är grunden till allt & som du inte kan överdriva. Lär hästen att du inte är farlig. Du ska kunna röra honom överallt, på hela kroppen, med vad som helst - din hand, spöet, repet, grimman, en plastpåse. Du ska smeka, inte "klappa" som vi brukar göra med hästar! Stryk vänligt & rytmiskt - det är viktigt! - med handen, repet, plastpåsen etc tills hästen accepterar detta överallt - även under svansen, på insidan av låren & på de intima kroppsdelarna! Vänskapsleken används också som avslutning i alla lekar.

2. Igelkottsleken (porcupine).
Lär hästen att vika undan för tryck, i alla sex riktningarna (upp, ner, fram, back, vänster, höger). Börja med att bara nudda med fingertopparna, öka pressen gradvis var 4:e sekund tills du får en reaktion. Du ska inte hacka, utan använda ett konstant, jämnt tryck. Sluta omedelbart så fort hästen flyttar sig. Övergå till vänskapsleken genom att stryka & smeka på samma ställe du nyss tryckte! Igelkottsleken kan man också leka med sin "förlängda arm", dvs Pat Parellis "morotskäpp", eller med fötterna om man sitter på hästryggen & vill rygga t.e.x.

3. Flyttaleken.
En utveckling av lek 2. Lär hästen att flytta sig utan att du rör vid den. Bara genom att röra händerna rytmiskt, svinga repet eller peka med "morotskäppen" ska hästen vika undan i den riktning du vill - på framdelen eller bakdelen, höger eller vänster, samt rakt bakåt.

4. Jo-jo-leken.
Lär din häst att gå bakåt & sedan framåt på en rak linje - lika fort och villigt bakåt som framåt. Yo-yo-leken lär sig hästen lätt, när de första tre lekarna är befästa.

5. Cirkelleken.
Lär din häst att inte byta gångart eller tempo förrän du ber om det. Du svingar repet framför honom för att tala om när han ska byta varv, annars gör du ingenting, så länge han gör det du vill. Medan han rör sig i en cirkel runt dig, står du helt stilla med fötterna på en punkt, och låter repet byta hand bakom ryggen. Vill han sakta av korrigerar du kvickt genom att svinga repet, sen återgår du till att stå helt still. När ni är riktigt bra på det här, kan ni göra det fastän hästen springer fritt, utan att du håller i honom.

6. Sidvartsleken.
Lär din häst att röra sig i sidled. Ju bättre han kan röra sig sidledes & bakåt, dess bättre kan han göra allting annat! Här tar du hjälp av ett staket i början & driver hästen sidvärtes bakåt genom att svinga rytmiskt med repet växelvis mot bogen & höftpartiet. Obs att det här förutsätter att du först lekt alla föregående lekar med hästen, så att den inte är rädd för repet, utan förstår vad du vill!

7. Trängselleken.
Lär hästen att tränga sig förbi dig & ett hinder, eller mellan två hinder. Eller under saker - använd fantasin! Kan du få din häst att tränga igenom en häck, eller under ett klädstreck fullt med lakan? Bravo, du har lärt honom att bli lite modigare & att lita på dig. Lastning kommer att framstå som en barnlek i fortsättningen.

Texten är tagen från internet.


Horze.

Efter utvecklingssamtalet i skolan så åkte jag & mamma till Upplands Väsby. Vi började med att kika in på Horze först & där hittade jag en röd fleece som jag blev otroligt kär i. Den satt perfekt på mig! Testade också en knäskodd röd/lila ridbyxa som är på rea men den var obekväm så jag struntade i den. Vi gick vidare till Hööks & där testade jag 4 par ridbyxor, den som jag mest gillade är en Spirit ridbyxa i svart-vit färg. Den är bekväm & skön. Men hade tyvärr inte mycket mer pengar att handla för just nu. Testade också en svart fodrad väst som jag länge velat  prova, den satt jättebra på mig & jag bara måste spara pengar för att köpa en! Kollade också på en blå grimma som kostar 99:- som jag funderar på att kanske köpa in senare om den finns kvar så att säga. Ringde min pappa & frågade om jag fick pengar till att köpa den röda fleecejackan från Horze & de fick jag, så där slösade vi med 299:- men de var de värt tycker jag :) Vi åkte vidare hemåt & jag hade lust att vila, så jag vilade i ca. 2 timmar. Men nu är jag vaken & hade tänkt blogga några inlägg till innan Idol börjar ikväll. Mitt nästa inköp ska förmodligen bli en svart ridbyxa för de passar till de mesta, annars den svar-vita som jag testade. Fast i & för sig så kanske de blir en grå ridbyxa om jag hittar nån jag gillar & som passar.



Fleecejacka med transfertryck, 299:- (www.horze). 


Dag 1; En bild på favoritponnyn.


Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
En favoritbild på favoritponnyn, Lydia ♥ 6 April 2011.


Jag hänger med.

1. En bild på favoritponnyn.
2. När & varför jag började rida.
3. Det här behöver jag träna mer på.
4. Det här är jag bra på.
5. Favoritbilder jag fotat.
6. Alla hästarna i stallet.
7. En sak som aldrig får hända!
8. Min största rädsla inom ridsporten.
9. Någon du skulle vela byta liv med för en dag, och varför?
10. 6 saker du inte visste om mig.
11. En låt som påminner om en häst du älskar.
12. Min favoritgren.
13. Min högsta dröm.
14. Saker du gör vardagligen (i stallet & till vardags).
15. Varför får hästar/ridning mig att må bra?
16. En bild som gör dig lycklig.
17. Låtar som jag lyssnar på när jag är arg, ledsen och glad.
18. En bild jag aldrig publicerat förut.
19. Bild på min bästa vän & varför hon är det.
20. Något jag vill göra.
21. Någon jag vill träffa.
22. Hoppning eller dressyr?
23. Mitt motto.
24. Någon jag träffar vardagligen.
25. Hur mina vänner beskriver mig.
26. Såhär vill jag att mitt liv ser ut om ca 20 år.
27. Någon som älskar dig.
28. Någon jag skulle riskera livet för.
39. Mitt mål med ridning.


Dag 1
får bli idag. Rätt svårt val då jag har många favoritbilder på Lydia ;)


Dagens ridpass - Lydia, 19/9-11.

                                             
Jag var inte uppskriven på någon häst när jag kom till stallet, men eftersom Maja (vår ridlärare, Pernillas dotter) är minst & kortast i vår grupp & skulle ha Lydia, så fick hon byta till Verona & då fick jag Lydia. Jag blev självklart glad & lycklig ♥

Jag hämtade henne från hagen, vidare in i spiltan & tog av henne täcket. Jag ryktade & kratsade hovarna tills dom blir rena & fina. Sen så satte jag på henne fram & bakskydden. Jag sadlade & tränsade färdigt henne & gick ner till ridbanan & hoppade upp. Jag skrittade fram i vänster varv & så satte Pernilla på Lydias inspänningar löst. Kortade tyglarna & körde på halvhalter för att få henne lyssna på mig. Jag kom fram i trav & böjde & ställde henne i hörnen vilket hon klarade galant! Jag satt sen ner i traven & ökade den på långsidan & då blev det skumpigt en stund men gjorde halvhalter & då gick det betydligt bättre. Därefter så delade vi oss på volterna & fortsatte trava på. Jag fick henne rund & fin på volterna & Pernilla tyckte det såg bra ut :) Jag la sedan försiktigt tillbaks stigbyglarna på plats & fattade galopp. Det gick bra, förutom att hon saktade av efter 4-5 steg & släng travade, haha xD Men fattade galoppen återigen & då höll det längre än förra gången. Gjorde samma sak i andra varvet där med. Jag tyckte hon var seg i galoppen idag, det kan bero för att hon hade inspänning eller för det var blött på ridbanan. Jag skrittade sedan av henne på långa tyglar. Berömmde & klappade henne på halsen för tyckte hon gick lysande & sedan så hoppade jag av. Jag stolt över mig själv & mer stolt över Lydia! Jag ledde henne tillbaks upp till stallet där hon fick sin mat. Jag fixade henne & släppte sedan ut henne i hagen.


Gårdagen.

Hann inte blogga kortfattat om dagen igår så jag gör det nu istället. Jag var skötare på morgonen åt Alegro som Olga skulle tävla 60 cm i Pay & Ride. Efteråt så fotade jag alla ekipage :) Bilder kommer ikväll, om jag orkar redigera dom som jag blev nöjd över. Och idag så är det min sista ridlektion i min ridgrupp. Så ska ta vara på lektionen & lyssna så bra jag kan på Pernilla! Och jag har funderat på en sak, att jag kanske ska anmäla mig på Pay & Ride för att tävla men jag måste känna mig riktigt redo & våga för att göra det isåfall. Imorgon är jag ledig för det är utvecklingssamtal på morgonen & efter det åker jag & mamma vidare till Hööks för att kolla på nya ridkläder, är i behov av nu ridbyxa & någon långärmad tröja/fleece. Ska också kolla på tävlingskläder till dressyren, för att se om jag hittar något jag gillar!


Fotograf: Julia Ketolainen ©.
En bild på Lydia från igår ♥


Jag är med & tävlar om en goodiebag.

Jag tävlar om en goodiebag värde 630:- med hundvårdsartiklar från www.tillhund.se till min kära & älskade hund Betsy :) ♥ Var med du också. Tävlingen pågår mellan 11-25 September. För att komma till tävlingsinlägget, tryck här!



Du kan även trycka på bilden för att komma till inlägget.


Tävlar om en Ziperall.

Jag är med & tävlar på Zoofie's blogg om en Ziperall. För att komma till tävlingen, tryck här! Var med du också :) Om jag vann skulle jag vilja ha en Ziperall Violet Velour & om inte den finns i lager så vill jag ha en Ziperall Blueberry i stl. S!


Tyresta By, 17/9-11.






Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
Motljus bilder på favorit växten, Ljung, 17 September 2011.


Svampplockning.

Idag åkte jag, mamma & min syster till Tyresta By för att plocka svamp. Vi var ute efter kantarell & någon annan matsvamp. Vi gick runt & letade i kanske 30 min tills vi äntligen hittade kantareller, vi fick med oss 4-5 st! Tyvärr hittade vi inga fler & så hittade vi inte heller den andra matsvampen utan mer giftsvampar så vi la det åt sidan & började plocka blåbär istället, vilket finns massor av i skogen! Vi inte plockat svamp förut eller inte vana vid det (nybörjare), kokade & åt inte vi inte kantarellerna alltså, haha. Medans min mamma & syster letade så fotade jag, jag fotade lila/rosa ljungar som finns mycket av i skogen. Otroligt fina är dom att fota & se på :) När vi var klara bestämmde vi oss för att åka hem & var hemma kl. 18.10. Har hunnit redigera bilderna på ljungarna så dom lär ni se i nästa inlägg. Imorgon kommer jag inte uppdatera förens på eftermiddagen för att jag kommer vara i stallet eftersom jag är hästskötare åt Alegro som Olga ska tävla Pay & Jump i runt kl. 10.00, så jag åker hemifrån kl. 08.30. Efter jag skött Alegro åt Olga så ska jag fota tävlingen när den börjar, med det menar jag att ni lär nog se några bilder imorgon kväll ;) Ska lägga mig tidigt eftersom jag kommer vakna så pass tidigt imorgon bitti & jag vill inte vara trött. Godnatt på er alla!


Bild från www.google.se
Gula kantareller.


Härligt väder!

Gud, vilket fint väder! Jag har lust att åka till någon naturreservat & fota & inte sitta hemma idag inte, jag får se om mamma hänkar med sen när hon kommer hem från stan. Det är runt 34+ grader i solen! Så skönt :'D Idag vaknade jag kl. 10.00, har hunnit äta frukost & just nu sitter jag & spelar The sims social på fb. Senare idag ska jag fortsätta med bloggdesigns beställningen så den hinner bli klar ikväll eller tills imorgon. Igår kollade jag som sagt på Cirque du Freak & jag gillade verkligen filmen. Den får 9 av/10 poäng av mig. Jag tror faktiskt det kommer en efterföljare av filmen. Hoppas, hoppas, hoppas! Om det blir av att jag fotar idag, så hade jag tänkt vara snäll & bjuda på en bildbomb ikväll :)


Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
Favoritbild från fotovandringen i Tyresta By, 15 Maj 2010.


Cirque du Freak: The vampire's assistant.

Om 16 min ska jag kolla på Idol 2011 & kl. 22.00 ska jag & familjen se på filmen Cirque du Freak: The vampire's assistant på kanal, TV1000 Action. Jag är super taggad! Gissa varför? Haha jo, filmen finns som en bokserie & dom läser jag i skolan. Jag ligger på 3:e boken & den blir allt mer spännande ju längre man kommer. Det går verkligen inte att slita sig från dom. Jag älskar böckerna, man får hoppas att  filmen är lika bra! Dock brukar böckerna vara bättre än filmen+ boken har en annorlunda handling än filmen. Dom kortar alltså hela handligen, annars skulle filmen säkert ta flera timmar x) Hoppas ni fått tillräcklig med uppdatering idag, mer kommer imorgon såklart. Nu är det dags för fredagsmys! Byebye ♥



Film handling:
Amerikansk fantasythriller från 2009. Lockad av mörkret & det oförutsägbara beslutar sig 16-årige Darren för att byta sitt vanliga liv mot en chans att bli en odödlig vampyr. Darren utforskar sin nyfunna makt & möter oväntade fiender & upptä -
cker han att hans existens som odödlig är fylld av fler utmaningar, mer spänning & mer skoj än han någonsin trodde var möjligt. I rollerna: Chris Massoglia, John C. Reilly, Josh Hutcherson, Salma Hayek. Regi: Paul Weitz.


Min & Lydias ridutveckling 2010-2011.

Första gången jag red Lydia, 27 Augusti 2010.

Från senaste ridpasset, 9 September 2011.


Jag & Lydia har tillsammans utvecklas mycket under den tiden vi lärt känna varandra & det är såhär långt vi har kommit idag. Och vi ska komma längre! Jag har inte lärt mig ALLA hennes knappar, men jag är på god väg. Och i galoppen har vi ännu inte fått till formen, men det kommer med tiden. Ni lär nog själva se skillnaderna.

Fotograf: Julia Wester ©.


Hämta upp syrran.

 Kl. 15.00 ska jag & mamma åka & hämta min syster i Huddinge. Har fått en bloggdesign beställning av en vän så när jag kommer hem så ska jag påbörja den :) Just nu spelar jag spel & ska snart byta om, hörs i nästa inlägg!


Att lära en häst att stå stilla.

Att en häst kan stå stilla är viktigt både för säkerheten & trevnaden. Ett sätt att lära den att stå stilla är att följa stegen nedan. Tänk på att alltid vara konsekvent & att försöka att inte kräva mer än vad hästen kan klara av. Se alltid till att anpassa situationen till hästens fördel så att den har möjlighet att klara av sin uppgift, dvs träna till en början när hästen är trött & gärna står stilla samt låt den ha hästkompisarna i närheten så den inte blir orolig.


Börja med att lära hästen att stå stilla när du ryktar och pysslar med den genom att:

  • Börja att ha hästen uppbunden & om den flyttar sig så flyttar du bara lugnt & bestämt tillbaka den, ALLTID! När hästen har förstått detta går du till nästa steg.

  • Istället för att binda upp hästen så fäster du nu ett långt (minst 3,5m) ledrep i grimman & lägger det över armen när du pysslar med hästen. Du kan nu snabbt korrigera hästen om den flyttar på sig även om den inte är uppbunden.

  • Nästa steg är att du släpper ledrepet så att det hänger rakt ner & ligger på marken framför hästen, du kan då ändå snabbt ta tag i repet hästen skulle flytta sig. Var snabb & korrigera alltid om den flyttar sig.
    Obs! Om hästen skulle trampa på ledrepet så låt den göra det i lugn och ro, börja inte vifta & dra för att få loss den, då får den garanterat panik. Låter du den bara vara så rycker den förmodligen bara till när den känner att det tar emot, se bara till att du inte står bakom eller nära så du får hästen på dig.

  • Träna på att "parkera" den så den ska stå stilla även om du går ifrån den ett par meter till en början & sedan längre. Se till att du kan går runt hästen på lite avstånd, springa runt hästen, hoppa runt hästen...

  • När hästen har förstått detta kan du träna samma sak på andra platser och i svårare miljöer, på gårdsplanen, i hagen, på ridbanan etc.

  • Se till att du kan går runt hästen på lite avstånd, springa runt hästen, hoppa runt hästen, när en annan häst går förbi...att träna med den här typen av störningsmoment är det sista man gör och gör det bara om du tror att din häst är redo för det.

    Texten är tagen från internet.

Horze vinter - hiss, 15/9.

HISS:

Fleecejacka med transfertryck, 299:- (www.horze.se).
Jag tycker den ser riktigt mysig & skön ut, nu när hösten är här & vintern är påväg. Verkar ha en bra passform! Jag funderar på att köpa en när jag har råd & om den passar mig. Ska antigen köpa den i svart eller i röd färg isåfall.

Horze fleecejacka, 279:- (www.horze.se).
Lika så den förra så tycker jag den här verkar mjuk & skön ut nu till hösten/vintern under en tjock väst.

Horze Lucy väst, 499:- (www.horze.se).
Supersnygg väst som finns i färgerna Rubber (den på bilden) & Rabbit med broderi på bröstet. Jag är verkligen sugen på en sån här väst! Synd bara att det inte finns i färgen svart, för det passar med de flesta andra färgerna..

Horze Sheila väst, 629:- (www.horze.se).
Ännu en väst som jag hissar! Och det som är bra med denna är att det är en ''dun'' väst & att den finns i färgen, svart *happyface*. Den har högkrage vilket är ett plus då man brukar frysa om halsen & så har den en bälte.


Grand Prix Thermo ridbyxor, 899:- (www.horze.se).
En thermo ridbyxa som verkar värme under hösten/vintern, den har vattenavvisande softshell matrial med insida av mjukt fleece. Jag skulle önska att det fanns  flera färger förutom svart. T.e.x marin & röd :)

Thermo ridstövlar, 299:- (www.Horze.se).
Skönt att ha ett par nu när vintern är påväg & det börjar på kyligare. Varmt foder, snörning fram för justering & halksäkra ribbade sulor. Finns en annan som liknar, dock inte från Horze. Men båda verkar fungera bra! Ska defenetivt ha ett par.

Vad tycker ni om det jag har visat? Finns det något ni verkligen vill ha?


Bloggtorka..

Jag antar att dom flesta läst föregående inlägg? Jag tyckte det var dags att släppa ut det, jag mår bättre nu när jag släppt det. Och jag hoppas ni inte dömer efter det som stod i texten, utan jag är fortfarande samma person som jag varit innan. Tillbaka till bloggningen nu. Jag har faktiskt gått & fått bloggtorka! O_o Vad ska jag ta mig till!? Jag får försöka hitta på något att blogga om, annars kan ni kommentera & säga vad ni vill läsa om. Kom gärna med önskeinlägg! Jag vet att jag skrivit det än gång förut men har fortfarande inte fått kommentarer om vad ni vill läsa för något, så kom igen :P Men tills imorgon ska jag försöka planera & skriva om vad jag kan blogga om, t.e.x ridövningar, hiss/dig o.s.v. Skulle ni vilja det?


Jag är som jag är.

Jag fick diagnosen; Asperger syndrom mellan 13 & 14 års ålder av en psykolog/läkare. Det kom som en chock för mig, då fick jag reda på varför det hade varit så som det hade varit alla dom här åren innan jag fick veta att jag hade Asperger. Jag har haft det svårt i skolan, gått om 2 år men den första året var för att jag inte kunde läsa & att jag var efter, då dom andra gick vidare. Andra gången var för att jag blev mobbad & så en dag blev jag puttad av en killen mot en vass föremål på syslöjden som gjorde att jag skar upp min tröja & rygg. Såret var djupt & därifrån kom det ut blod, jag kände att jag var nära på att svimma men som tur nog så gjorde jag inte det. Jag blev vettskrämd över vad som hade hänt & vågade inte gå tillbaks till skolan, så jag blev hemma i över 1 år! Jag vågade inte gå ut så ofta & om jag gjorde ett försök det så varade inte länge innan jag ville gå hem igen. Jag kände mig väldigt nedstämd & hade ångest, vilket led till depression ett tag. Förutom Asperger så har jag även Social fobi. Än idag så har jag det svårt i skolan & runt omkring mig pågrund av de båda, men jag är på förbättringsväg för jag vill bli något i livet. Och jag är glad över att jag fick diagnosen, den har både hjälpt mig & andra att förstå mig bättre. Jag har fortfarande inte helt accepterat att jag har Aspergers syndrom. Jag kan ibland känna både ilska & sorg över mitt handikapp, men jag har insett att ju snabbare jag accepterar mina svårigheter, desto snabbare kan jag göra något åt dem.  Allt om Asperger syndrom & Social fobi kan ni läsa här nedanför. Har ni några frågor eller är det något ni undrar över så kan ni skicka ett mail till [email protected].


 
ASPERGER SYNDROM:
Aspergers syndrom är en diagnos inom autismspektrum & en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, som betyder att man har ett annorlunda sätt att tänka & att uppleva omvärlden. Studier pekar på att minst 4 av 1000 barn har Aspergers syndrom & är troligen vanligare hos pojkar. Flickors symtom kan vara annorlunda & uppmärksammas därför inte alltid på samma sätt. Ofta blir problemen tydliga först i förskoleåldern då barnets annorlunda sociala beteende blir tydligt, men det kan också dröja längre än så innan omgivningen reagerar & en utredning påbörjas. Vi är precis som en annan människa med normal eller hög intelligens & normal språklig förmåga, men betydande nedsatt social interaktionsförmåga & specifika intressen. Aspergers syndrom medför nedsättningar i förmågan till socialt samspel/social kommunikation, ibland också vad gäller planering/organisationsförmåga, fantasi/föreställningsförmåga & kroppshållning/kroppsrörelser. Personer med Aspergers syndrom har en begåvning som antingen ligger inom normalvariationen eller över, vilket innebär att det inte får finnas någon genrell utvecklingstörning. Vi kan uppvisa ett annorlunda beteende. De blir därför ofta missförstådda & kan uppfattas som ohyfsade, ouppfostrade eller blyga! Funktionsnedsättningen kan göra att man får svårt att umgås med andra. Det är vanligt med motoriska problem som svårigheter att samordna rörelser, vilket kan ge problem med lagsporter & i gymnastiken. Symtomen finns i någon form kvar genom hela livet. Som vuxen har man ofta lärt sig strategier för att kompensera för en del av sina svårigheter.


Personer med Aspergers syndrom har:

  • Begränsade eller enformiga intressen.
  • Begränsad svårighet att förstå hur andra tänker & att leva sig in i andra människors situation.
  • Begränsad förmåga när det gäller ömsesidig dialog, att förstå det outtalade och att läsa mellan raderna.

De kan även ha:

  • Problem med tidsuppfattning.
  • Fixeringar & låsningar i beteendet.
  • Svårt med planering & att organisera sin tillvaro.
  • Konkret tänkande vilket kan göra att de tolkar det som sägs bokstavligt.

Styrkor:

  • Starkt intresse för hur saker & ting fungerar & samverkar.
  • Bra tålamod för specialområden.
  • Målmedvetenhet & envishet.
  • Stark logiskt tänkande.
  • Informationsinsamling.
  • Problemlösning.

 
SOCIAL FOBI:
Social fobi karaktäriseras av att känna obehag eller rädsla i eller inför sociala situationer. Social fobi finns i två olika former, generell social fobi & specifik social fobi. I den generella typen upplever individen ångest i närvaro av andra människor, i den specifika typen uppkommer ångestreaktionerna vid vissa situationer, till exempel då personen ska hålla ett föredrag. Det kan vara mycket besvärligt att ha ett fungerade liv när man har social fobi; vardagliga saker som att jobba, gå i skolan, åka buss och handla är ofta väldigt jobbiga. Situationer där uppmärksamheten riktas mot personen kan vara speciellt jobbiga, som till exempel att redovisa eller hålla tal inför en grupp människor. Social fobi är inte samma sak som att vara blyg. Social fobi kan påverka hela din tillvaro. Det är inte samma sak som att vara nervös inför ett tal eller att ha rampfeber, situationer som nästan alla någon gång känner obehag inför.

Vanliga symptom:
De drabbade får ångestsymptom då de utsätts för de situationer som upplevs som obehagliga. Besvären kan delas in i undergrupper; fysiologiska, tanke-, känslo- & beteendemässiga:

  • Fysiologiska: rodnad, pulsökning, svettning, darrning, spändhet, illamående, andnöd osv.
  • Beteendemässiga: undvika det obehagliga, sitta nära en utgång, ta kaffekoppen med bägge händerna (för att minska spill), vara tyst, undvika ögonkontakt o.s.v.
  • Tankemässiga: "De tycker jag är konstig", "De ser att jag är nervös", "Alla skrattar åt mig" o.s.v.
  • Känslomässiga: till exempel nervositet, rädsla, pinsamhet, ilska.
  • Dessa besvär kan leda till att den drabbade undviker & avbryter mycket som man egentligen vill, som studier, relationer, resor och uteliv.
  • Man oroar sig även ofta före en planerad aktivitet & grubblar efteråt, kring exempelvis hur det gick & vad som sades.


Fakta texterna om Asperger syndrom & Social fobi är tagen från www.google.se.


Svar på Rebeccas kommentar.

Rebecca Fredriksson ([email protected]) om Bildbomb från skutan (del 1).:

De 2 sista bilderna är på Alegro!!

Svar:  Dom 2 sista bilderna är på Walia. Samma hage som Lydia går i just nu (stohagen). Walia har vita hår på pannan & Alegro har stjärnämne på pannan som det heter. Och så är han dessutom bredare & har ljus brunröd färg på kroppen. Kolla på bilden nedan vetja. Det är inget fel att missta sig för någon annan än den man tror det är :)



Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
Bilden är på Olga & Alegro från den, 8 September 2011.


Sweet dreams!

Ska pysa iväg till tv:en nu & kolla på något program som går, jag ska gå & lägga mig kl. 21.00 för brukar vakna kl. 06.00 när det är skoldagar & ett barn måste sova runt 9 timmar om jag minns rätt. Efter skolan imorgon ska jag ut med hunden en stund , sen ska jag fixa mig innan jag drar till Skutan med JW. Vi ska prata med Pernilla & fråga om jag får hjälpa till som hjälpledare i Julias hästisgrupp eftermiddagarna på torsdagar. Goodnight, sweet dreams everyone!


Måndagens ridpass - Hopplektion, 12/9-11.

                                           
         Ja, står fel på textbilden. Ska stå ''Måndagens ridpass'' men hade redan sparat & orkar inte ändra.
Jag kom till stallet ca kl. 16.00 & kollade i värmestugan om vilken häst jag var uppskriven på men det var inte fixat då vi kom. Jag tog in Lydia, Gulliver & Bento eftersom dom skulle gå på våran ridlektion. Sen så hade tydligen Pernilla glömt att skriva upp mig på någon häst så jag pratade med henne & hon sa att jag fick välja mellan Gulliver & Pinjam & jag tog Gulliver eftersom jag hade tänkt på att jag kanske skulle få honom eftersom JK hade honom förra veckan men nu är hon ju utomlands, sen så är Pinjam är liten C-ponny men jag föredrar lite större hästar ;) Jag började ryktade han, sen så gick jag ner till ridbanan för att bygga fram men dom andra hann före så jag sprang upp till stallet igen & fixade klart honom innan jag gick ner till lilla ridbanan & satt upp. Jag kortade stidlädrerna till hoppläder & började skritta fram honom i 5-7 min. Vi fick rida självständigt en stund så jag kortade till halvlånga tyglar & ställde & böjde han i hörnen, gjorde volter & tempoväxlingar i skritt för att värma upp muskler & leder & samtidigt förbereda honom för arbete. Gjorde samma sak i andra varvet också. Han är verkligen duktig vid hörnen! Sen satte vi igång med att trava över bommar på långsidan, sittandes & i fältsits. Sen så gjorde vi samma fast i galopp. Han fattade galoppen väldigt bra & tydligt! Jag väntade därefter på dom andra eftersom dom hoppade ett 70 cm kryss, sen så var det min tur. Först kom jag i trav men han vägrade första gången men kom fram igen fast denna gången rev för han tappade takten en aning. Sen hoppade jag i galopp om jag minns rätt & det gick helt okej för hoppning är som sagt inte min starkaste sida. När jag kollade när dom andra hoppade medans jag skrittade på en volt så fick jag honom böjd & så sänkte han sig fint! Vid slutet så skrittade jag av honom i runt 10 min, sen så hoppade jag av. Och så fick Sara ta över Gulliver, eftersom hon skulle rida honom efter :)


Fotograf: Sara Persson ©.


Ny höstig bloggdesign!

Jag har inte bloggat sen i söndags för jag var osäker om jag skulle stanna kvar eller skapa en ny blogg tillsammans med någon annan. Men nu har jag i allafall bestämt mig för att stanna kvar på bloggen.  Som ni ser har det även kommit upp en ny höstig bloggdesign med bilder som är från senaste ridpasset på Lydia, 9 September. Förutom den lilla porträtt bilden på Lydisen :) Och för er som inte följt min gästbloggning på min väns blogg så tänker jag skriva ett inlägg om ridpasset i måndags. En fråga till läsarna, har ni lust att se bilder från den 9 Sep? Vill isåfall ha minst 5 kommentarer!


Fotograf: Julia Wester ©.
Här är en liten smygtitt!


Cimorelli.

Har ni hört talas om Cimorelli systrarna? Kolla & lyssna på låtarna nedan :) Riktig duktiga är dom!





Ingen bildbomb.

Ingen verkar intresserad av att se bilderna på mig & Lydia från ridpasset igår, så jag visar dom helt enkelt när jag fått minst 5 kommentarer på bloggen. Och förlåt för min dåliga uppdatering! Men har ingen anning om vad ni vill läsa om & jag bloggar mest för att mina vänner vill att jag ska blogga. Så jag gör det för dom :/ ♥ Jag känner ingen lust för att blogga mer ikväll, jag får se om det går över imorgon. För isåfall så får jag planera vad jag ska blogga om. Godnatt!


En till ridtest.

Hur högt har du hoppat?

Vad är de högsta du hoppat med A ponny? -
Vad är det högsta du har hoppat med B ponny? Bomträning endast.
Vad är det högsta du har hoppat med C ponny? 40-50 cm.
Vad är det högsta du har hoppat med D ponny? 65-70 cm.
Vad är de högsta du hoppat med häst? -
Vad är de högsta du hoppat barbacka? 20-25 cm.
Vad är det högsta du har hoppat utan stigbyglar? Minns inte.

Vilken?
Vilken häst är roligast att hoppa? Lydia.
Vilken häst är lättast att hoppa? Brisk antar jag.
Vilken häst är svårast att hoppa? Lydia, helt klart!
Vilken häst är piggast i dressyr? Lydia.
Viken häst är piggast i hoppning? Lydia, blir sjukt pigg/het xD
Vilken häst är latast i dressyr? Brisk & Fandango.
Vilken häst är latast i hoppning? Brisk tror jag.
Vilken är den bästa hästen i hoppning? Lydia.
Vilken häst är den bästa i dressyr? Lydia än sålänge.

Jag har:
En egen häst [ ]
En foderhäst [/] - Sommarhäst 2012.
En medryttarhäst [ ]
Ridit barbacka [x]
Ridit utan stigbyglar [x]
Ramlat av en häst/ponny [x]
Ramlat av en häst/ponny på ett hinder [ ]
Ramlat av en häst/ponny mer en 5 gånger [x]
Gått omkull med en häst [ ]
Gått omkull och sedan blivit trampad av en häst [ ]
Brutit någonting i samband med att du har trillat av en häst/ponny [ ]
Ridit ut barbacka [x]
Ridit ut utan stigbyglar [x]
Ridit ut ensam [/]
Tävlat hoppning [ ]
Tävlat dressyr [ ]
Hoppat clear round [ ]

Vad väljer du?
Hoppning eller dressyr? Dressyr.
Rida ut två eller i grupp? Spelar ingen roll.
Gymkana eller en hopplektion? Hopplektion.
A/B ponny eller C/D ponny? D-ponny & häst.
En häst som är 153 cm eller 165 cm? Båda.
En häst som är 160 cm eller 170 cm? Båda ^^

Häst/ridtest.

Inledning.
Har du ridit..
[ ] A-ponny
[x] B-ponny

[x] C-ponny

[x] D-ponny

[x] Liten storhäst

[x] Storhäst

[X] Islandshäst



Har du töltat? Ja.
Vilken är din favorithäst? Knutte, Lydia & Luke.
Vilken färg är det på dina ridbyxor? Grå/svart, svart/vit, mörkblå & svart.
Rider du alltid i säkerhetsväst? Nej.
Har du egen häst? Nej..
Har du haft egen häst? Nej.
Har du haft en häst på foder? Nej, men ska skaffa sommarhäst 2012.
Har du en medryttarhäst/sköthäst? Nej.

Har du haft en medryttarhäst/sköthäst? Har haft medryttarponny.

Rider du i ridstövlar, shortchaps eller ridskor? Ridstövlar.

Hoppning.
Höjder.
Vad är det högsta som du hoppat? Mellan 65-70 cm.
Vad är det högsta som du tävlat? Har aldrig tävlat i hoppning.
Högsta oxern? Minns inte, tror inte jag hoppat oxer.
Högsta räcket? 65-70 cm.
Vilken är den största hästen du hoppat? Lydia.
Och den minsta? Yasmine, det var bomarbete om jag minns rätt.

Tävling.
Har du tävlat hoppning? Nej.
Har du ridit blåbärshoppning/ridskolehoppning/pay & jump? Nej.
Har du vunnit en hopptävling? Nej.
Har du kommit tvåa? -
Har du kommit trea? -
Har du blivit utesluten? -
Har du blivit felfri? -

Har du någon rosett hemma? Nej.

Har du tävlat hoppning i lag? Nej.

Hur gammal var du när du tävlade hoppning första gången? Har aldrig tävlat hoppning.

Vilken häst satt du på? Ingen.

Tävlar du hoppning i kavaj? -


Annat.

Vilken häst hoppar du helst? Lydia.
Vilken häst avskyr du att hoppa? Har ingen.
Vad är dina mål i hoppningen? Har inge speciella mål i hoppning.

Dressyr.


Nivåer/Höjder.
Vad är det svåraste programet du ridit? Jag har aldrig tävlat.
Vad är det svåraste du tävlat? Har aldrig tävlat.
Vilken är den största hästen du ridit dressyr på? Walia.
Och den minsta? Haha, kommer inte ihåg :P



Övningar.
Du har ridit i...
[x] Skritt
[x] Trav
[x] Galopp
[x] Skänkelvikning/sidvertsrörelse
[/] Öppna
[/] Sluta
[ ] Piaff
[ ] Passage

[ ] Galoppiruett
[x] Samlad galopp.
[x] Ökad galopp

Tävling.
Har du tävlat dressyr? Nej.
Har du ridit lingondressyr/ridskoledressyr? Nej.
Har du vunnit en dressyrtävling? Nej.
Har du kommit tvåa? -
Har du kommit trea? -
Har du blivit utesluten? -
Har du någon rosett hemma? Nej.

Har du tävlat dressyr i lag? Nej.

Hur gammal var du när du tävlade dressyr första gången? Har ej tävlat.

Vilken häst satt du på? -

Tävlar du dressyr i kavaj? -

Annat.

Vilken häst rider du helst? Just nu; Lydia & Luke.
Vilken häst avskyr du att rida dressyr på? Avskyr inte nån.
Vad är dina mål i dressyren? Komma så långt jag vill & kan!

Vill ni se..

Vill ni se några bilder från senaste ridpasset på Lydia som Julia fotade igår? Isåfall vill jag ha minst 5 kommentarer :) Idag så har jag ingenting speciellt för mig, skulle egentligen följt med mina föräldrar till min farbror & hans fru på norra sidan av Stockholm men jag ska stanna hemma för att plugga kemi som jag fått som hemläxa. Sen så är jag påväg att bli sjuk så jag vill ta det lugnt idag. Har fortfarande inte fixat en ny profilbild, fy skäms Emma! Haha nej, men jag ska nog fixa det idag när jag ändå är hemma & inte gör så mycket. Sen undrar jag; Har ni några önskeinlägg? Isåfall får du kommentera! Nu så ska bege mig mot köket, för har fortfarande inte ätit frukost än fast jag vaknade runt kl. 09.40...


Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
En bild på Cassis söta hund, Pysen från den 8/9-11.


Körning.

Efter ridpasset så fick jag & Julia W köra av Pernilla. Vi började med åsnan, Ior. Vi försökte få fram honom men han är så himla envis! Men tillslut så fick vi fram på honom, vi körde 1 varv men på andra varvet så vart det stopp :P Så vi tog in honom & körde Melwin efter, vi körde honom 3 varv sen så tog vi Lovely. När vi höll på att sätta fast vagnen så kom hennes gamla ägare  & hälsade på :) Vi körde 3-4 varv med henne & hon var alltid på hela tiden, pigg & fin. Vi fixade av henne, sen så åkte vi hem. Det var första gången jag fick köra & det var mysigt & dessutom så var det väldigt roligt ^^.


Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
Bild på en av Skutans söta marsvin, från den 6/9-11.


Dagens ridpass - Lydia, 9/9-11.

                                             
Jag tog in Lydia kl. 10.30 & började fixa henne. Hon var lerig på halsen & vissa delar på benen så det försökte jag ta bort det så gott jag kunde. Jag fixade klart henne & gick ner mot ridbanan & satte upp för att fixa stiglädrerna så dom var lika på båda sidorna.  Det var lerigt & geggigt på ridbanan så hon snubblade några få gånger men inte mer än så. Jag började med att skritta fram henne på långa tyglar i 10 min i höger varv innan jag kortade in dom & började ställa & böja henne i hörnen. Hon kändes segare än vanligt, men det kan ha berott på att vi var själva på ridbanan & jobbade. Jag kom fram i trav & travade 1-2 varv runt ridbanan tills jag gick in i en volt & gjorde lösgörande arbete. Jag flyttade bakdelen mot yttersidan & sen samma sak fast mot innersidan & då kändes hon mjuk & rund i kroppen. Gick ut på fyrkants spåret igen & påbörjade en skänkelvikning & det börjar sitta bättre nu & på slutet så fick vi till en bra skänkelvikning! Kom sen ut i vänster varvet & fattade en galoppfattning, jag galopperade på en volt på vänster sidan då det var mer lerigare på höger sidan. Saktade av till trav & gjorde halt mellan två koner, i början så stretade hon emot halten men efter några gånger så satte vi det perfekt :) Gjorde samma sak fast i andra varvet. Jag skrittade henne en stund för att hon skulle vila upp sig litegrann tills nästa övning. Jag tog upp stigbyglarna & kom fram i trav & så flög vi in i galopp & hon var sammarbetsvillig hela tiden. Vissa stunder var hon rikigt himmelsk ♥ Jag travade på med halvlånga tyglar & skrittade sedan av henne runt jordhögarna. Det kändes väldigt trevligt & jag är nöjd, jag gillade känslan & det kändes som Lydia var nöjd också ;)



Fotograf: Julia Wester ©.

DAGENS OUTFIT:
Hjälm - Halo rider.
Handskar - Lyckås.
Piké - Gekås, Ullared.
Ridbyxor - Hööks hästsport.
Ridstövlar - Mountain Horse.

Träns - Vet inte.
Benskydd - Ingen anning.
Schabrak - Hööks hästsport.
Sadel - Vet bara att det är en hoppsadel.


Länkbyte.

Jag tar mer en gärna emot länkbyte med dig/er! Skicka en kommentar om du är intresserad av att göra ett länkbyte med mig. Jag vill helst heta Youngrider som länknamn :) Mitt ända krav är att din blogg ska innehålla om hästar & ridsport.


Time for a little talk.

Jag ska snart sätta mig i köket tillsammans med mina föräldrar & gå igenom det här med att skaffa sommarhäst till mig. Vi ska diskutera om kostnaden o.s.v, jag tror jag har en budget på att stallplatsen inte får kosta över 3500-3700:- i månaden men ska se vad mina föräldrar tycker om det. Sen allt annat; Vad hästen kostar, skötsel/- vård, hovslagare, utrustning (fast det är inte så jätte viktigt egentligen, men men :P) m.m. Idag var jag som sagt i stallet för att fota Olga- Alegro & Julia W- Dalme. Bilderna blev inte dom bästa enligt mig, för ljuset låg inte på rätt sida & sen var det för mycket skugga. Men man kan säga att hälften blev bra :) Som ni ser så har jag lagt upp bildbomb 1 på Lydia (♥) & Walia, bildbomb 2 på när Julia & Olga red kommer imorgon då jag inte orkar att sitta att redigera fler bilder än jag redan gjort idag. Imorgon ska jag rida min fina & då följer Julia med för att bomba min kamera med massa fräscha bilder *happyface :D*. Jag ska göra lösgörande arbete för att få henne rund & fin & ska också köra igenom skänkelvikning+ flytta bakdelen, serpentiner, rida på en volt i alla gångarter, rida utan stigbyglar & öva på balansen & andra övningar.


Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
Jag hittade tydligen en till bild som jag redigerat på Walia, haha!


Bildbomb från skutan (del 1).

Här kommer första bildbomben!





Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
Dom första 7 bilderna är på Lydia & hästen på de sista bilderna är Walia ;)


Photo job.

Jag & Julia W ska få skjuts ner till stallet av min mamma kl. 14.00. Jag ska fota när Olga rider Alegro vid kl. 14.30 & kl. 15.00 så ska jag fota när Julia rider Dalme :) Kommer komma hem runt kl. 16.15 & då ska jag sätta mig framför datorn & redigera bilderna i PS från idag & efter så får jag se om hinner ladda upp dom här. Uppdaterar mer ikväll, hörs!


Bildbomb på Luke/-mig & Luke.










Fotograf: Julia Wester ©.


Häringe gård, 7/9-11.

Jag, min vän, Julia W & min mamma åkte iväg till Luke & var framme kl. 14.30, hälsade på Sara & så tog jag in honom till spolspiltan & sköljde av hans ben & hovar där han var lerig. Julia fotade medans jag höll på, sen så fick jag rykta han & gav honom äpplen då & då. Sen fick jag ta över kameran & så fick Julia hålla på med hans svans & försökte göra en fläta på honom. Eftersom jag inte är bra på det, haha :P Vi lämnade sedan honom i hagen där han passade på att ta en galopp, gullehästen. Vi gick för att fika därefter & efter det så frågade vi en tjej som var inne i stallet om sommarbete men dom har inte det just nu & sen beror det på vilken häst det är. Men ska fråga senare på våren 2012, när jag vet exakt hur det kommer vara :) Men hon tipsade om ett stall som var ca. 10 mins skritt tid ifrån Häringe gård som heter Eknäs. Så jag ska kolla upp det stallet, men vill helst att min sommarhäst ska stå i ett stall där jag känner någon person redan. Jag vet, jag skrev ett slarvigt inlägg men är trött för att fokusera på hur min text ska se ut. Julia fotade bilder på Luke/mig & Luke så jag tänker lägga upp dom i nästa inlägg & bilderna som jag tog får ni imorgon då jag ska kolla på True Talent snart!


Fotograf: Julia Wester ©.
Ett smakprov från dagens fotografering.


Våra bästa år.

Godmorgon! Idag ska jag åka iväg till Luke för att pyssla om honom, min vän Julia W hänkar med som fotograf :) Så bilder kommer upp ikväll! Kommer åka kl. 14.00 så jag får se om jag hinner göra ett snabbt inlägg innan vi åker. Har ni märkt att det regnar just nu? Det gör det i allafall här söder om STHLM. Fy & bläh, hoppas det blir bättre tills på eftermiddagen så man får några bilder på mig & Luke utomhus. Kl. 07.30 ska jag kolla på Våra bästa år men hinner inte se hela programmet då jag ska vara i skolan kl. 08.15. Men vi hörs senare idag, förhoppningsvis efter skolan. See ya!



Fotograf: Min mamma ©.
Bild från förra gången då jag hade duschat honom innan.


Bip..du har fått ett mejl.

Jag har ett mejl i inkorgen av en kvinna som hyr ut polska bergsponnysar & polska halvblod :) Hon ska se om de finns nån som passar just mig. Ska bli intressant att se bild & information om den! Lockar inte hästen/arna mig så får jag leta vidare! Men är 100% säkert vilken häst jag ska hyra annars ifall ingen lockar mig, kort sagt. Ikväll ska jag se på Idol 2011 Audition med min syster. Får se om jag hinner med överaskningen senare idag, annars tar jag det imorgon på kvällen! Och det där med profilbilden har inte fixat sig då jag inte hitta en bra bild ännu. Men det kommer vara klart innan torsdag, det kan jag lova er ;) Ska iväg till köket nu för att hämta fram Toffifee & hälla upp en skål med sura maskar!

                     
                                         Polsk Halvblod.                             Hucul (något likt Polsk bergsponny).


Hööks schabrak - Hiss/Diss, 6/8.

HISS:

Schabrak Gold Medal ® Supreme, 349:- (www.hooks.se).
Äger ett sånt här schabrak i samma vinröda färg & det var ett otroligt bra köp. Jag är väldigt nöjd! Hade den på dubbellektionen 3/9, under Lydias sadel som är brun & den matchade ihop med resten & Lydias mörkbruna kroppsfärg :D

Allroundschabrak Excellent Showmaster ®, 229:- (www.hooks.se).
Jag tycker att schabraket är fin i färgen & mönstret, det ända som jag skulle vilja lägga till på schabraket är att den kunde fått en lite tjockare stoppning. Fast en sak till som jag också gillar, är den lilla symbolen som sitter längst ner åt höger! :)

Allroundschabrak Bolt Showmaster ®, 229:- (www.hooks.se).
Finns inte så mycket att skriva om det här schabraket förutom att den ser helt okej ut & passar till allround, samt hopp. Dock skulle jag vilja se den i fler färger som blå, grön, brun i olika nyanser (ljus, mellan & mörk) & inte bara lila & rosa!

DISS:

Allroundschabrak Matilda Gold Medal ®, 249:- (www.hooks.se).
Jag gillar inte schabraket alls ett dug! Min allra första tanke som ploppar upp i huvudet på mig när jag ser den, är att den ser ut som en fotboll eller har med fotboll att göra både till mönstret & till färgen. Haha xD Helt enkelt fruktansvärt..

Allroundschabrak Burghley Gold Medal ®, 229:- (www.hooks.se).
Det här är Hööks nyaste schabrak som säljs via internet & i butik. Vet faktiskt inte vad jag har för åsikt om den. Men jag gillar inte texten som går runt schabraket & om har satt texten på fel ställe enligt mig! Det är väldigt distraherande.

Finns det något som du håller med mig om eller tycker du tvärtom? Kommentera!


Ny kategori uppe.

Jag kommer från & med idag att ha ''veckans låtval'' som kommer komma upp 1 gång varje vecka. Kan även tilläga att jag gillar 60 till 90-tals musik så det kan komma upp ibland ;) So I hope you like it! För er som inte vet så funderar jag på att sälja mitt teleobjektiv Tamron AF 70-300mm f/4-5.6, Di LD Macro för Nikon. Jag hade tänkt köpa en Nikkor AF-S DX 55-300mm f/4.5-5.6, G ED VR istället för Nikkor 70-300mm, då det blir för dyrt. Trist, annars hade jag valt de! I stort sett så har jag inte gjort något speciellt förutom att jag varit i skolan, gå hem, ätit mellis & kollat på La rosa de Guadalupe mexikanska kanalen. Jag ska hinna fixa min profilbild & en liten överaskning till er som kommer upp ikväll!


Nikkor AF-S DX 55-300mm f/4.5-5.6, G ED VR.


Veckans låtval, 6/9-11.



Stand by me - Ben E. King.


Goodnight.

Ska snart gå & borsta tänderna & sedan hoppa i säng. Ska planera hur fotograferingen med Luke blir på onsdag eftermiddag & så får jag se om jag rider Lydia denna vecka annars så blir det nästa, då ska jag försöka få med mig en eller flera fotografer som fotar när jag rider :) Ni kan också förbereda er på en liten överaskning imorgon. Godnatt!


Lördagens ridpass - Lydia, 3/9-11.

Eftersom vår ridlektion blev inställd i fredags så fick vi ta igen den med att rida på lördagen istället. Så den lördagen så fick vi bestämma vilka hästar vi ville ha så jag valde Lydia (fanns ingen annan som ville ha henne så det var ett+ för mig) ;) Denna gång så red Pernilla med oss, vilket var roligt. Vi hade dubbel lektion på 90 min så jag började med att rida fram henne en runda i skogen som tog ca. 45 min. Vi både skrittade & travade, gjorde halvhalter då & då för att kolla om hon fortfarande lyssnade på mig, vilket hon gjorde. Vid ett ställe så stack Verona i galopp, 3-5 m med Maja på ryggen & efter kom Malin & Goliat, dom hade tydligen blivit rädda för något eller i vilket fall Verona då hon var före Goliat i ledet. Det kanske var jordgetingar, är dock inte 100% säker. Men jag & Lydia höll oss båda lugna vid det tillfället, vilket gjorde resten av ryttarna & hästarna. Därefter så red jag ner till ridbanan, där jag ställde & böjde henne i hörnen. Gjorde skänkelvikning i trav & det gick helt okej, men jag ska finslipa det så sitter det perfekt! Jag red in i en volt i trav & rundade henne i kroppen men kände att jag behövde slippa stigbyglarna ett tag för att kunna sitta ner i hennes trav så jag tog upp dom. Vilken förändring det blev! Jag fick bättre kontakt med henne. Jag gjorde halter då & då för att fånga hennes uppmärksamhet, att när det ska vara halt så ska det var halt, då ska hästen lyssna på dig direkt! Efter att ha gjort det några gånger så fattade hon vinkeln med det hela, att när jag gjorde halt så ska hon stå stilla utan att ta ett steg framåt. Gav eftergift i halterna när hon gjort rätt & det är för att hon ska förstå att hon gjort bra ifrån sig. Pernilla gav oss en övning; Jag fattade galopp i ena hörnet i höger varv & kom i galopp på långsidan & jag satte en superbra avsaktning till trav i hörnet & travade därefter i lättsists. Vi fick göra samma sak igen, fast på vänster varv & det gick också bra. Sen fick vi rida fritt igen, då passade jag på att testa att galoppera utan stigbyglar & det gick helt super, förutom att jag var tvungen att försöka flytta in henne till fyrkants spåret då hon var 2 m bort från den, haha busig polle alltså xD Red på kvartslinjen & flyttade in henne i fyrkants spåret & det gick galant det med! Så jag är mer är lycklig över ridpasset på min fina, är verkligen glad att jag fått spendera lördagen tillsammans med henne ♥ Creds till dom som orkade läsa hela inlägget :) Ska se på Idol nu, bye!

Det fick bli ett bildlöst- inlägg då det inte fanns någon i närheten som kunde fota oss...


Back on track.

Nu är jag tillbaks på bloggen igen efter 1 veckas paus, med en sprillans ny bloggdesign. Vilket jag blev nöjd med! Dock så behöver jag nya häst/och ridbilder på mig att visa upp på bloggen, så det ska fixas nån dag ;) Har inte gjort mycket denna vecka jag varit borta, förutom att jag fick reda att min grupp som förut var på fredagar har bytts till måndagar då min förra ridlärare, Sanna redan har hand om 3 ridgrupper på fredagar, vilket blir för mycket för henne att hålla 4 lektioner på 1 dag. Men hur som helst så är jag glad över att jag bytt grupp då jag länge velat rida för Pernilla (våran nya ridlärare). Blev ett ridpass på 90 min på Lydia i lördags, då våran sista lektion på fredagen blev inställd! Jag kan skriva mer detaljerat om ridpasset i nästa inlägg. Idag skulle jag ha ridit, men min mamma anmälde mig som sjuk då jag har världens ryggvärk & som inte har gått över än, kan knappt röra mig så som jag borde göra. Usch & fy, vad tråkigt! :/ Men det bästa är att jag vilar upp mig & tar det lugnt. För på onsdag EM ska jag & min vän som fotograf åka iväg till Luke så att jag ska pyssla om honom med Sara :) Ska kila iväg nu & sätta mig framför tv:en!


Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
En bild från tävling ''Runstenshoppet'' på Runsten, 16 Juni 2011.


RSS 2.0