Gerd Heuschmann: "Rid som om du hade en nykläckt fågelunge i handen".


Tidigare i höstas kom veterinären, beridaren & debattören Dr. Gerd Heuschmann tillbaka till Jädra Gård utanför Enköping - för tredje gången. Och hans huvudbudskap är tydligt; handen ska vara en dirigent, inte en slavdrivare!

Text:
Anna Nordin.


Att hästen arbetar i rätt form är enligt Gerd Heuchmann inte ett resultat av drivning mot handen, utan av att hästen blir lösgjord i rygg & nacke.
- Ingen häst kan bli lösgjord så länge vi drar den i munnen, säger han bestämt. Att dra ger ett dragande svar.
Gerd är en av dem som öppet vågar kritisera de träningsmetoder som förekommer hos många av ryttarna i dressyrens världselit. Hans nya bok "The balancing act" har nyss kommit ut på tyska och översätts för närvarande till engelska.
- Jag är rädd att priset på mitt huvud kommer att bli ännu högre nu, kommenterar Gerd.
Och med tanke på uppståndelsen efter hans första bok "Tug of war" ("Dragkampen" på svenska) kanske han har rätt.

Kontroversiell debattör.
Gerd Heuschmann utbildade sig till beridare innan han pluggade till & fick sin legitimation som veterinär. Han var bland annat chef för det tyska ridsportförbundets avelsavdelning innan han öppnade egen praktik i Warendorf. Tillsammans med bland andra Klaus Balkenhol & Christine Stückelberger var han med och grundade Xenophon, en organisation mot felaktiga träningsmetoder inom ridsporten. Heuschmann är dock inte längre medlem, efter interna stridigheter.
Det är många etablerade inom sporten som ogillar den kritik Heuschmann framför mot modern dressyr. Gerd själv hänvisar till sina kunskaper som veterinär, om hur många av de moderna träningsmetoderna påverkar hästarna negativt.
- För att en häst ska kunna arbeta rätt måste den vara avspänd hela vägen från bakbenen, genom ländryggen och upp i nacken. Och om den ska kunna bli det kan vi till exempel inte dra ihop munnen med hårt sittande nosgrimmor. Underkäken måste kunna röra sig för att hästen ska vara avspänd i nacken. En rundad överlinje med öronen "långt bort" & nacken överst är en sann eftergift.

Ryttarkompetensen behöver höjas.
Gerd menar att majoriteten av de skador vi ser hos ridhästar i dag är ryttarrelaterade.
- I stället för att lägga dyra pengar på olika behandlingar, lägg dem på träningen av dig själv som ryttare! Det kommer både du & hästen att tjäna på.
Han pratar länge om hur vår iver att hitta orsaken till problem hos hästen, snarare än hos oss själva, finansierar de flesta av veterinärklinikerna & alternativbehandlarna.
- Ber du dem hitta ett problem så gör de det. I bästa fall behandlar ni symtomen, i sämsta fall ingenting alls. När det mest effektiva vore att hitta & åtgärda orsaken till att problemen har uppkommit.

Sitsen i fokus.
I linje med detta låg fokus för alla ekipage som red under clinicen i Sverige på ryttarens sits och inverkan.
- Sätet är din största kontaktyta mot hästen, är du spänd i rumpan kommer din häst aldrig att kunna slappna av i ryggen, vilket är en förutsättning för lösgjordhet. Det innebär att du inte kan sitta & driva i varje steg, säger Gerd. När du driver spänns lår & rumpa. En lösgjord häst behöver heller inte drivas framåt, den kommer att bjuda framåt med energi "automatiskt". Heuschmann jämför ett ständigt drivande med att ha någon som går bakom dig & knuffar dig i ryggen för varje steg du tar.
- Då blir det inte så lätt att hålla balansen & att vara avspänd!

Förälskad i handen.
Hur når man då den eftertraktade lösgjordheten?
- Du måste ha tålamod, man kan inte stressa fram avspändhet.
Gerd låter ekipagen göra mycket sidvärtsarbete i skritt. Med ytterst lätt kontakt i handen.
- Tänk dig att du håller en nykläckt fågelunge i handen & den ska vara vid liv när du har ridit färdigt!
Han återkommer ständigt till att de allra flesta rider med alltför mycket kraft i handen.
- Du ska ha 20 gram i handen, inte mer. Väg gärna upp det så märker du hur lite det är. Till en ryttare ropar han:
- Det där kanske känns lite, men det är fortfarande 50 gram, så lätta lite till!
Självklart ska hästen respektera ryttarens hand & om den inte gör det får ryttaren rygga några steg, för att markera handens betydelse.
- Rygga gör man för handen, för att inte förvirra hästen kring vad de olika hjälperna betyder. Handen bromsar & skänkeln gasar. Se till att särskilja din hjälpgivning, att driva mot en hållande hand ger en låst rygg & motstånd i handen. Ju mer välutbildade häst & ryttare blir, desto tätare kan de olika hjälperna komma utan att skapa förvirring & spändhet.
Det är viktigt att även hästen respekterar den lätta kontakten. Har den inte lärt sig det från början får man "återträna" den & påminna.
- Det ska finnas en ömsesidig respekt mellan din hand & hästens mun, du måste erbjuda en hand som hästen förälskar sig i, förklarar Gerd. Kontakt är inget man tar, utan något man får, precis som med kärlek.

Inga klämmande skänklar.
På samma sätt som hästen ska respektera handen & gå på en lätt kontakt, ska den också svara för en lätt skänkel. Behöver ryttaren använda kraft kommer denne att spänna sig & den spänningen överförs till hästen.
- Jag rekommenderar mina ryttare att vänta med sporrar tills hästen svarar på en lätt skänkel. Sporren ska inte behövas för drivning, den ska ge samling, säger Gerd.
Den ständigt drivande skänkeln kommer sig ofta av att ryttaren har fått höra att hästen behöver gå med mer framåtbjudning.
- Men det har inte med drivning att göra, tydliggör Heuschmann. Du kan driva utan att få framåtbjudning & du kan ha framåtbjudning utan att driva. Framåtbjudning handlar om hur hästen arbetar med bakbenen. Det har med en lösgjord rygg att göra & ingenting annat.
Ekipagen får rida mycket övergångar både mellan gångarter & inom gångarterna, för att nå lösgjordhet & samtidigt lyhördhet för hand & skänkel. Gerd påpekar att det är extra viktigt att vara noggrann i övergångarna neråt i gångart:
- Låt övergången ta flera steg & för varje steg ska hästen sätta bakbenen längre in under sig.

Rid bekvämt.
Utan att egentligen ha lagt särskilt mycket vikt vid hästens form lämnar alla ryttarna träningen med hästar som arbetar i en bättre form än innan.
- Ryttaren gör hästen, en spänd ryttare ger en spänd häst, du måste börja med dig själv. Svinga med hästens rygg! Lägg koncentrationen på dig själv några varv & strunta i hur hästen ser ut. Känn en avspänd, "stor" rumpa i sadeln & känn båda sittbenen lika mycket, förklarar Gerd.
Han tycker att man gärna kan stå i lätt sits emellanåt, för att ge hästen större utrymme att svinga loss i ryggen. Variera också kontakt med lång tygel (hela tygeln!), låt längningen av tyglarna ta flera steg.
- Att rida med lång tygel i galopp ger frihet till ryggen & är en mycket bra del av träningen. Våga gärna testa det även ute i naturen.
Axelpartiet är en annan nyckel. Avspända axlar är en förutsättning för en mjuk & följsam hand. Handen måste vara helt fri från sätet & resten av kroppen, vilket kräver balans hos ryttaren. Heuschmann menar vidare att många rider med alldeles för långa "dressyrläder":
- För långa stigläder gör att man sitter med antingen svankrygg eller kutrygg. Det beror på muskeln som fäster mellan höft & lår och är inget vi kan påverka. Korta lädren & kom i rätt position i sadeln. Då blir det också lättare att ha en fri hand.
Gerd avslutar med några tips att ta med sig:
- Det ska vara bekvämt att rida, är inte du själv bekväm hamnar du i spänning & det gör då även hästen. Tänk också på att rida i ett tempo där hästen är i balans, vilket ofta är ett lägre tempo än du har fått höra innan...

Källa: Hippson.

Random infotest.

Steg 1.
Namn: Emma.
Födelseplats: Stockholm.
Bor: Ca. 15 min utanför STHLM.
Ögonfärg: Mörkbruna.
Hårfärg: Mörkbrunt.
Skostorlek: 38-39.
Civilstatus: Singel :)
Höger eller vänsterhänt: Höger.


Steg 2 .

Skor som du bar idag: Ett par svarta tygskor.
Dina svagheter: Social fobi..
Rädsla: Kryp & lite annat.


Steg 3.

Första tanke när du vaknar: Vad händer idag?
När somnar du: Det är olika. Senare på helgerna.


Steg 4.

Pepsi eller Coca Cola: Cola.
McDonald's eller Burger king: Båda.
Adidas eller Nike: Spelar ingen större roll.
Lipton Ice tea eller Nestea: Nestea.
Choklad eller Vanlij: Choklad :D


Steg 5.

Svär du?: Kan hända.
Sjunger du?: Jepp :)
Duschar du varje dag?: Bara när det är nödvändigt.
Röker du?: Nej, kommer aldrig göra de heller.
Gillar du skolan?: Det varierar.
Tror du på dig själv?: Oftast.
Kommer du överrens med dina föräldrar?: Rätt så bra.


Steg 6.

Har du under senaste månaden..

Druckit alkohol?: Nej.
Shoppat?: Don't remember.
Ätit en hel ask Musli?: Nej.
Ätit sushi?: Nej.
Stått på scen?: Nej.
Skejtat?: Nope.
Bakat?: Tror de.
Stulit?: Nepp.
Rakat dig?: Ja.
Kysst någon?: Nej.
Kramat någon?: Ja.
Haft sex?: Haha, nej ;)


Steg 7.

Har du någonsin..

Däckat eller varit jättefull?: Nej
Varit full?: Nej.
Blivit kallad hora?: Nån gång.
Blivit nerslagen?: Bara på skoj.
Busringt någon?: Ja.
Gjort något som du ångrade?: Ja.
Fått IG i nått ämne eller på något prov?: Nej.
Kastat en sten på en ruta?: Nej.

Steg 8.
I framtiden..

Namn på barn?: Svår fråga, finns massor med fina namn men här är några flicknamn jag gillar: Joy-lynn, Rose-mary, Grace-kelly, Kathleen, Macey, Isolde, Farilyn (de kom jag på, uttalas Ferilyn). Pojke: Samuel, Lucas, Theo.
Vad vill du bli när du blir gammal?: Haha, hur gammal? Men vill jag vill vara hästveterinär & föda upp hästar.
Hur vill du dö?: Vanlig dödsålder, som gammal helt enkelt.


Steg 9.

Antal människor du skulle ge ditt liv för?: Inte många alls, men min familj.
Antal cd-skivor du äger?: Har musik på datorn.
Antal percings?: 1 i varje öra.
Antal tatueringar?: 0.


Steg 10.
Vad ska du göra i sommar?:
Sommarhäst! :D ♥
Vad ska du göra i vinter?: Rida, ha de mysigt & fira julafton o.s.v!
Vad gör du efter gymnasiet?: Jobbar antagligen eller har det allmänt bra.
Ska du bo i sverige när du börjar jobba?: Ja, fast vill ha sommarstuga i Italien eller Spanien.
Vad händer till helgen?: På lördag så är de inget speciellt & på söndag så ska jag rida.
Vad vill du helst göra nu?: Träffa Lydia <3


Steg 11.

Vill du ha pojk/flickvän?: För tillfället så nej, jag är nöjd & glad som singel.
Vad tittar du först på hos killen/tjejen?: Ögonen, leéndet, håret & stilen.
Vem är den perversaste person du känner?: Inte vet jag xP


Om dagen på Österby gård.

Mamma & jag fick inte fram rätt adress på GPS:en som vi blev 10 min försenade eller det trodde jag i allafall, för Lina & Frida var inte klara när jag kom, haha xD Men jag kollade på & fotade när Lina red Tindra & sen fotade jag när Frida löshoppade Hellen, fick till några snygga bilder som ni kan se i inlägget innan :) Jag älskar höstens färger, otroligt fina & det är det som är de bästa med hösten! Jag var borta i över 3½, så jag kom hem kl. 16.00 tror jag eftersom vi åkte till McDonald's innan & käkade. Lina hann inte visa oss runt stallet men det får troligtvis bli nästa gång!


Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
Tindra är föresten Welsh Cob korsning. Det är min favoritras, hehe:'p ♥


Löshoppning - Hellen, 31/10 2011.









Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
Jag har för mig att Hellen är korsning mellan Arab & Welsh ;)


Lina & Tindra, 31/10 2011.














Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
Lina var verkligen duktig & man ser att hon har utvecklats! :)


Tävling, höst-outfit.


Jag är med & tävlar hos Teamnorrlandsryttarna. Jag tycker du också ska vara med! Det man vinner är äran att ha den snyggaste höst-outfiten & länkning i 1 vecka på deras blogg. Klicka för här för att komma till tävlingen!


Österby gård.

Idag ska jag till Österby gård för att fota nära Lina rider Tindra & sen när Frida ska löshoppa Hellen, efter de ska Lina visa mig runt eftersom jag funderar på att ha min sommarhäst där & det är ju bra för då kan jag ibland rida ut med Lina & Frida :) Nu på tisdag följer min vän JK kanske med mig till Emma & fotar när jag rider. Jag ser också nu att jag glömde skriva på veckans planering att jag ska till Hööks också nu på torsdag, ska bl.a kolla på ett ländtäcke, träns, tröja, väst, vinter ridhanskar m.m. Nu ska jag äta frukost & sen byta om, vi hörs när jag kommer hem!

               
               
                                                       4 bilder från stall Österby gårds hemsida :) 


Provridning - Emma, 30/10 2011.

                                                      
Fanns ingen ridbana att rida på förutom deras som var liten & underlaget av gräs. Så jag red ut på några ridstigar & vägar istället. Skrittade henne ett bra tag (15 min), krävde inte så mycket av henne utan jag lät henne gå i fri form & försökte istället hitta hennes knappar. Jag travade några steg & de gick såg bra ut tyckte Sara. Travade en bit längre bort den här gången, hon gick undan till höger åt skogen men jag flyttade snabbt ut henne till stigen igen. Hon brukar vara busig & kan få för sig att vända hemåt, men bara man är bestämd & tar tag i tygeln när det händer så är det inga problem. Jag red i sammanlagt 1 timme. Blev inga galoppsprång idag men det får förhoppningsvis bli nästa gång, på Tisdag & då hade jag tänkt rida på en äng i närheten av stallet. Och tills nästa gång så blir det att sätta på sig varmare kläder att rida med! Mamma fotade några bilder, men vädret sög+ så var vi inne i skogen så ljuset blev inte super bra. Dessutom förstår inte mamma riktigt min kamera, men hon lär väl lära sig med tiden :)

 




Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
Fotograf: Min mamma ©.


Planering för v. 44 2011.


Missade händelser..

Några missade händelser;

  • 21/10 Födelsedagsfest hos min nu 14-åriga vän, Julia.
  • 22/10 Pay & Ride - fotograferade mest framridningen.
  • 22-23/10 Moster & mina kusiner sove hos oss.
  • 25/10 Jag hade ett prov i Kemi.
  • 30/10 Provridningen på Emma.

    Vad vill ni läsa om först? Välj ditt 1:a, 2:a, 3:e-handsval o.s.v!




Good Morning Sweden!

Sådär, nu är jag tillbaks igen efter 1 veckas bloggpaus. Kl. 11.00 idag ska jag åka till Ösmo & provrida Emma, pirrigt men det kommer säkert gå bra :) Ska bli roligt att se hur hon är i hanteringen & beter sig i ridningen. Sara följer med eftersom hon känner ägaren som jag tidigare nämnt i något inlägg & så följer min mamma med för att fota, så bilder bjuds på ikväll om ni är intresserade av att se! Jag är nog hemma mellan kl. 13-14.00, jag hade tänkt göra 1 tidsinställt inlägg nu när jag är borta ett tag. Jag har aldrig gjort de förut men jag testar & se om de funkar. Men nu ska jag gå till badrummet för att sätta på linser, byta om till ridkläder & be mamma göra en fläta. Au revoir!


Sara skickade en bild på Emma för någon dag sedan & det är såhär hon ser ut :)


Bremsning av häst.

                                   
Bremsning innebär, att man indirekt påverkar hästens nervsystem så att den paralyseras – det vill säga blir orörlig & mindre benägen att reagera på smärtsignaler. Effekten liknar den vid akupunktur. Puls & blodtryck sjunker.


Den vanligaste metoden att använda ett speciellt redskap – en så kallad brems – i vars ände det sitter en repslinga. Denna läggs kring hästens överläpp & tvinnas då bremsen vrids om. Genom det tryck som då uppstår, kommer en lugnande effekt att inträda. Bremsen kan också vara utformad som en tång i lättmetall. Effektiv bremsning kan bespara en skadad häst mycket lidande.

I vilka nödsituationer bör man bremsa snabbt?

I de flesta situationer då en häst är allvarligt skadad bör dess rörlighet begränsas så mycket som möjligt. Frakturer & kraftiga blödningar riskerar till exempel oftast att förvärras om hästen är skärrad & inte kan hållas stilla. Möjligheten att hejda en kraftig artärblödning med tryckförband förutsätter i de flesta fall att hästen kan kontrolleras. Bremsning kan vara till stor hjälp om hästen värjer sig vid beröring av den skadade kroppsdelen.


Hästar som fastnat i inrednings- eller utrustningsdetaljer åsamkar ofta sig själva skador då de försöker ta sig loss. Exempel på sådana situationer är då hästen tryckt en framhov genom ett boxgaller eller en höhäck, då den fastnat i ett staket, kommit att bli hängande på mellanlämmen eller uppbindningsbommen i en transport eller gått omkull & fastnat i en del av ett hinder.


En häst som går omkull under körning, fastnar ofta i sele och vagn på ett sätt som vållar skador om den försöker resa sig. Speciellt påtaglig är risken om hästen slagit & ”grenslat” någon av vagnens skaklar med bakbenen, om den snärjt in sig i draglinor eller andra utrustningsdetaljer eller om både häst & vagn tippat omkull. Det gäller då att hålla kvar hästen i liggande läge. Hur detta sker behandlas i ett separat avsnitt i den här skriften. Bremsning gör ofta hästen mindre benägen att försöka resa sig eller att öka skaderisken genom att försöka sparka sig fri.


Många allvarliga skador hade kunnat undvikas om hästar i nödsituationer hade bremsats tillräckligt snabbt. I alla lägen då hästen själv förvärrar sin situation eller ökar skaderisken genom rörlighet, kan bremsning snabbt tillgripas.

Om jag inte har någon brems?

En brems bör finnas i varje stall. Häng den väl synlig & lätt tillgänglig på en bestämd plats i stallet, så att man snabbt kan få tag i den. Man väljer varken plats eller tidpunkt för olyckstillbud. Det är således inte självklart, att man har tillgång till en brems just när olyckan är framme. Därför är det viktigt att man lär sig hur man åstadkommer en ”bremsningseffekt” utan själva redskapet.


Utan tillgång till lämpligt redskap kan man bremsa hästen genom att ta ett kraftigt tag om dess mule. Koncentrera trycket till en avgränsad yta – till exempel genom att pressa hårt med tummen. I många fall krävs det ett ganska ordentligt tryck för att få hästen att stå stilla, men detta tryck kan lättas successivt.


För att sätta brems på hästen, kan det ibland vara nödvändigt att ta rejält grepp om ett eller båda dess öron. Man bör inte använda brems direkt på örat, eftersom känslig vävnad då kan skadas.

Hur bremsar man effektivt?

Den som bremsar hästen ska handskas bestämt & resolut och om möjligt stå tätt inpå hästen. Stå alltid med skuldran mot hästbogen. Skulle hästen då resa sig, knuffas man undan av dess bog & kan inte träffas av framhovarna. Undvik också att stå rakt framför hästen. Vi vill betona, att de flesta hästar står lugnt för brems.


Om den bremsade hästen ”snarkar” eller försöker lägga sig, lättar man omedelbart på trycket från bremsen. Om man använder en brems av den traditionella modellen, ska denna vridas nedåt. Annars vrider man lätt mulen på ett sätt som kan innebära hinder för hästens andning.

”Bremshygien” – ett försummat kapitel

I större stallar kommer en brems ofta att användas på ett antal hästar. Det ligger i sakens natur, att bremsen vid vissa typer av infektionssjukdomar kan vara bärare av smittämnen från en häst till en annan. Näsflöde från snuviga hästar fastnar till exempel lätt på bremsens repslinga.


För att motverka att smitta sprids via bremsen ska denna efter användning sköljas av med tvål & vatten & en desinfektionslösning – till exempel i Jodopax. Repöglan bör bytas ofta, då den lätt blir stel av upprepad tvättning.

Källa: Agria.


VIP biljetter till Twilight Fan Event säljes.

Jag säljer 2 VIP-biljetter till Twilight Fan Event fredag, den 28 Oktober för 600:-/st eller högstbjudande! Eventet kommer vara på Hovet i Stockholm, insläppet är 16:00 men jag rekommenderar att ni är där tidigare. Eventet börjar kl. 18.00. Med VIP biljetten så får du stå närmast scenen under hela evenemaget. Du har också möjlighet
att få chansen till autograf & att ta bild med skådespelarna, Robert Pattinson & Ashley Greene.

Bildbevis kan skaffas!
 Maila till
[email protected] om du är intesserad.


Bilden är tagen från www.google.se


Fototävling - Tema: Höst.

                
                                            Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
                                       Tagen den 29/10 2011 på en härlig & solig torsdags eftermiddag.

Jag är med & tävlar om en valfri vara för max 199:- hos Tvspelsweb. Klicka här för att komma till produkten jag vill ha om jag vinner! Har hört att det är bra att ha reflexskärm om man fotograferar människor, särskilt om man fotograferar utomhus. Dock kommer man upptäcka ganska snabbt att det inte räcker med bara kamera & dagsljus, utan man behöver en reflexskärm oxå. Min motevering till varför just jag ska vinna är; Att jag vill få chansen att uppleva fotograferingen på ett annat sätt & har länge velat ta modellfoton men jag skulle behöva en reflexskärm som hjälper mig på traven, för att ta bort ojämna ytor m.m. Brukar sällan vara med i tävlingar då jag jämt tänker ''varför skulle jag vinna för?''. Nu tänkte jag ändå att jag faktiskt har precis lika stor chans som alla andra! Tema: Höst.


Annars om reflexskärmen ej finns i lager så skulle jag vilja ha --> Macroset med 3 st mellanringar <--


Study until next Tuesday.

Jag har mycket på G just nu denna & nästa vecka. Ska hinna plugga till ett NO prov som vi ska ha på Tisdag, så jag kommer ta en kort paus. Vill försöka få bilder på hästen, Emma också om jag nu bli medryttare på henne. För ska påbörja en ny bloggdesign som passar mer till vintern som snart är här, men känns som jag behöver bilder på henne då :) Har nu också 2 VIP biljetter till Twilight Fan Event till fredag, den 28 Oktober. Vi hörs igen v. 44 dåra!


Hästhandlare i TV3:s Sanning & konsekvens.

I kvällens Sanning & konsekvens, i TV3 20.00, granskas en hästhandlare som sålt oridbara hästar.

Från TV3:
Hästhandlaren som säljer svårt sjuka djur.

Hästsport är Sveriges näst största sport & enligt Jordbruksverket finns det över 360 000 hästar i Sverige. Men det finns flera oseriösa hästhandlare & Sanning & konsekvens har tittat närmare på en av dem.

En 38-årig kvinna i södra Sverige har sålt hästar till flera personer utan att berätta att hästarna varit så svårt sjuka eller skadade att de efter köpet visat sig vara oridbara. För en av de köpare som Sanning & konsekvens varit i kontakt med gick det så långt att hennes häst blev tvungen att avlivas för att den led så svårt av sina skador. 38-åringen har flera gånger krävts på pengar från besvikna hästköpare som velat lämna tillbaka sina hästar, men inte ens när hon har fått tillbaka hästen har några pengar betalats ut.

Källa: Hästmagazinet.
Något som jag ska se på ikväll, ska du också göra det?


Mina svagheter inom ridningen.

- Jag tittar oftas ner.
- Jag har ibland låga händer.
- Min sits sitter inte riktigt ännu.

Det är mina svagheter inom ridningen, men jag håller på att rätta mig när jag gör fel.

Medryttare åt en korsningshäst.

Jag hade frågat Sara innan via mail om hon har någon vän som söker medryttare till sin ponny eller häst. Och fick veta idag när jag var hos Luke, att hennes pappa & hans fru söker en medryttare till deras sto, Emma som är korsning mellan connemara & islandshäst. Hon är en skimmel & jag tror hon var född 1995. Hehe, lite sammanträffande att hon heter likadant som mig :p Men har hört att hon är busig, speciellt när man rider ut ensam för då vill hon bestämma vilken väg man ska ta. Så man måste vara bestämd. Jag är inte 100% säker men tror hon är D-ponny, om inte större :) Har tyvärr ingen bild på henne, men ska fråga Sara om hon har någon/några!


No ideas.

Har inga idéer alls om vad jag ska blogga om. Jag får åkterkomma på onsdag med inlägg, då jag ska åka till Luke efter kl. 14.00 :) Synd att det ska behöva bli såhär, när man får bloggtorka & inte vet vad man ska blogga om...


Häst med ryttare attackerades av en hund.

En häst med ryttare attackerades i Limhamn utanför Malmö.


Från polisen i Skåne: En häst med ryttare blir attackerad av en hund på en ridklubb i Limhamn. Hunden biter hästen & ryttaren blir då avkastad. Enligt uppgifter är det nu lugnt på platsen. Inledningsvis är skadeläget för hästen & ryttaren oklart.


Uppdatering:
Hästen har blivit biten i frambenet men har inte fått några större skador. Då hunden inte är chippad är ägaren i nuläget okänd. Hunden kommer överlämnas till djurambulansen.


Dags för bankkort?

Jag tror det börjar bli dags för mig att skaffa ett bankkort. Jag får se hur det blir! Jag säljer ju headers/- bloggdesigner & det skulle vara bra om man kan göra betalningen via internet om personen t.e.x bor utanför Stockholm. Dock
tycker jag att man ska vara väldigt försiktig & uppmärksam med personer man inte känner alls.


Det gäller att spara & inte slösa för min del, vilket jag tydligt har svårt för..


Veckans fråga!

Tycker du man ska följa en blogg via bloglovin om man t.e.x inte är intresserad av hästar/- riding etc?


Promenad på Gålö.

Åkte inte till stallet idag för att fota, istället så åkte jag & familjen till Gålö & promenerade promenerade i ca. 1½ =) Vi träffade på en huggorms hane. Jag fotade den, men var samtidigt försiktig för att inte gå för nära eftersom huggorm är den ända giftiga ormen i Skandinavien. Riktigt spännande & intressant var det! Vi bestämmde oss också för att åka till Häringe fram & tillbaka, för jag ville visa pappa Luke eftersom han inte sett honom innan. Vi kom hem runt kl. 15.25. Jag tänker blogga om sisådär 1 timme eller så eftersom jag vill koppla av från bloggandet ett tag nu. Vi hörs!




Bilderna är tagna från www.google.se. Om ni vill se bilderna som jag tog så vill jag ha 3-5 kommentarer.


Sista inlägget för idag.

Det här blir mitt sista inlägg för idag. Jag kom på nu att jag glömt att göra den här 29:e dagars-listan, så jag gjorde bara till den 21:a. Jag får ta & göra dom någon annan gång i nån annan lista. Imorgon ska jag kanske till stallet för att fota när Emilie & Gulliver, om jag inte har någoting annat att göra. Som ni ser så har jag gjort rätt många inlägg idag eftersom jag inte hann blogga så mycket igår. Jag hoppas ni blev nöjda :) Good night! - sleep tight.


Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
Fotograf:
Julia Wester ©.


When I look at you ♥


Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
Fotograf:
Julia Wester ©.


Jag är med i ännu en tävling.


Jag är med & tävlar om att vinn en huva från Glen Gordon i stl. Cob/Full. Klicka här för att komma till tävlingsinlägget!

Tävlingen avslutas den 30/11.


Jag är med & tävlar hos Catago!


Jag är med & tävlar om ett Magic brush - set hos www.Catago.blogg.se :)
Va med du också! För att komma till tävlingsinlägget, klicka här!

Tävlingen avslutas söndagen, den 30/10.


Ni har väl inte glömt?

Jag behöver 5 röster till om jag ska göra ett inlägg om de.

Skulle ni vilja ha ett inlägg om varför jag fastnade för både Lydia & Luke?




Checklista för säkrare hästhantering.

Hästen är en underbar glädjespridare på många olika sätt. Men hästar är också stora och tunga, och har en inbyggd flyktinstinkt som helt oavsiktligt kan orsaka skador i olika grad och omfattning, på både sig själva och på människan.


Text:
Anna Carlsson-Käck.


Oavsett vad du använder hästen till är det därför viktigt med rätt hantering. Här följer några basråd.

Rätt rutiner.

Fasta rutiner innebär trygghet för hästen. Hantera därför i möjligaste mån hästen på samma sätt vid fodring, skötsel, sadling, utsläpp i hagen & osv. Står hästen lös i sin box ska den bindas upp innan skötsel, även vid sadling & tränsning. Vid all hantering ska du sträva efter att stå så nära hästen som möjligt - naturligtvis inte rakt bakom hästen - eftersom en eventuell hästspark då inte hinner få någon kraft innan den träffar dig. När du ska leda hästen ska det normalt sett göras med nedtagen tygel. Undantaget är om ett litet barn leder en stor häst, då är det säkrare att ha tygeln upplagd.

Täcken av & på.
När du tar av ett täcke ska det av säkerhetsskäl ske enligt tanken bakifrån & fram. Det vill säga att du börjar med att lossa eventuella ben- & svanssnören, går vidare till gjordarna för att sist knäppa upp bogspännen & halsspännen om hästen har ett sådant täcke. Detta för att undvika att täcket åker bakåt & irriterar hästen. När du lägger på täcket gör du likadant fast tvärt om & börjar med bogspännena.

Säker klädsel - häst.
Utrustningen ska vara väl tillpassad, hel & ren. Kontrollera sömmar & dylikt regelbundet. Att exempelvis få ett brustet stigläder i samma ögonblick som man är på väg över ett hinder eller galopperar i skogen är inte roligt...

Säker klädsel - ryttare.
Bär gärna handskar vid all hantering, samt skor med stålhätta. Undvik jackor & tröjor med snören som lätt kan fastna med i saker & ting. Små barn "i sparkhöjd" ska ha hjälm även vid hantering & skötsel. Vid all ridning samt vid longering ska en godkänd hjälm (CE-märkt) sitta på huvudet. Hjälmens hakband ska vara knäppt. På fötterna ska du ha stadiga skor med en ordentlig klack.

Säkerhetsväst i rätt storlek.
En säkerhetsväst skyddar inte mot allt men mot mycket. När du köper en säkerhetsväst är det viktigt att den har rätt storlek. Bakstycket bör täcka svanskotan & gå upp till nackens atlaskota. En säkerhetsväst ska bäras så nära kroppen som möjligt och sitta tajt. Det finns tre säkerhetsstandarder för säkerhetsvästar, BETA 1, 2 & 3, där 3 är den som ger bäst skydd. Sedan den 1 januari 2009 är det obligatoriskt för junior- och ponnyryttare att använda säkerhetsväst med nivå 3 vid hopptävling.

Uppsittning och avsittning.
Hästen ska stå stilla vid både upp- & avsittning. Trä en hand genom tygeln medan du justerar stigläder & annan utrustning. Båda stigbyglarna ska tas ned innan uppsittning. Var noga med att lyfta ditt högerben tillräckligt högt över hästens bakdel. Sjunk mjukt ner i sadeln. Landa mjukt vid sidan av hästen vid avsittning. Ta upp stigbyglarna & ta tygeln över hästens hals.

Men...
Oavsett ett starkt säkerhetstänkande händer det oförutsedda saker. Hästar är levande varelser & fungerar inte alltid logiskt i alla lägen. Men genom att tänka efter innan & använda sitt sunda förnuft blir hästhanteringen - & ridningen! - både tryggare & roligare.

Källa: Hippson.


Bok - Hästens skötsel.

Recensent: Anki Yngve (Hippson.se).

I boken "Hästens skötsel" vill journalisten & författaren Eva Eternell Hagen förmedla en helhetssyn på hur det är att ta hand om en häst. Därför börjar hon med att beskriva sin filosofi när det gäller hästhållning & hästhantering - vikten av att kunna "läsa av" hästen, att vara konsekvent & att låta hästen leva ett så naturligt & "hästigt" liv som möjligt.

Därefter tar de konkreta vardagstipsen vid. Det handlar om hur man går in till en häst, leder den, sköter den, hämtar från hagen, sadlar & tränsar. Men också om sådant som persedelvård och stallskötsel. Tipsen och råden illustreras i de flesta fall av enstaka foton eller av förklarande bildserier. Det är tydligt skrivet och luftigt redigerat.
Ett av de längre kapitlen i boken handlar om klippning & frisyrer. Det märks att detta är ett ämne författaren själv är intresserad av. Även foderkapitlet är utförligt & relativt heltäckande, det har dessutom faktagranskats av en foderrådgivare från Krafft.

Boken är avgränsad så att den inte handlar om själva ridningen. Däremot tas olika typer av benskydd upp, samt hur man lägger ett arbetsbandage. Visitering & vikten av bra hovvård är andra ämnen. Dessutom ger Eva Eternell Hagen goda råd inför hästköp, veterinärbesiktning & kontraktsskrivande. Allra sista kapitlet handlar om transportering, lastningsträning & om att köra med hästtransport. Råden är kloka & bra men förtas tyvärr av att författaren, på bilderna, lastar sin häst i träskor - men utan handskar & hjälm.

"Hästens skötsel" är annars en trevlig bok som tar upp det mesta man behöver veta för att exempelvis bli medryttare eller hyra häst. Den är lättläst men samtidigt matig & passar utmärkt till en kunskapstörstande tonåring. Tilltalet är personligt, lite som från en storasyster eller en erfaren stallkompis. Själv kan jag ibland tycka att det blir lite väl mycket fokus på författaren själv, men det är givetvis en smaksak.

Titel: Hästens skötsel.
Författare: Eva Eternell Hagen.
Foto: Roland Thunholm och Eva Eternell Hagen.
Förlag: ICA Bokförlag.
Pris: Cirka 155 kronor hos nätbokhandlarna.
Antal sidor: 112.

Källa: Hippson.
Den här ska jag låna från biblan om jag hittar den förstås!


Så fotar du hästar i frihet.

På ön Bassholmen i Bohuslän går varje år ett tjugotal unghingstar lösa på bete. Mitt i sommaren anordnade naturfotografen Tony Meyer en fotoworkshop för hästintresserade, på plats på den vackra ön.


Text
: Kajsa Ekedahl.


Målet med kursen var att få deltagarna att söka spännande och konstnärliga motiv & att lära sig sin egen kamera så bra att de kan fortsätta att experimentera hemma. Dagen var uppdelad i tre delar - en teoretisk genomgång, ett långt pass då gruppen gick runt bland hästarna på ön och fotograferade & slutligen en genomgång & diskussion om några av deltagarnas bilder.
- Jag blir en bättre fotograf för varje gång jag använder en kamera, konstaterade Tony. Låt det gälla som ett generellt tips, utöver vad som bjuds i de tio punkterna nedan!

Tio fototips från Tony Meyer:
1. Vill du experimentera & lära dig att hitta spännande bilder är det nödvändigt att gå ifrån auto-programmen & i stället använda manuella inställningar. Lär dig hur din kamera fungerar och hur du kan ställa in exponeringstid, bländare och ISO-tal.

2. Det allra viktigaste med fotografering är ljuset. Ta alltid för vana att titta på hur ljuset faller där du tänker fotografera. Med ljuset rakt bakom fotografen blir motivet upplyst framifrån, vilket gör det platt & nyanslöst. Med ljuset rakt framför blir motivet i stället en siluett. Försök att hitta en vinkel där ljuset lyser upp vissa partier och skapar spännande kontraster. Har du systemkamera - använd motljusskyddet för att undvika reflexer i linsen.

3. Om skuggorna är för hårda eller motivet står i motljus går det att använda blixten för att lätta upp skuggorna eller för att lysa upp motivet. Har du en medhjälpare kan du även använda exempelvis en stor, vit pappskiva för att rikta ljus på motivet & för att lätta upp skuggor och få fram nyanser.

4. Om ljuset är diffust & allmänt, till exempel på en regnig dag, kan bilderna bli intressantare om man ställer in kameran på svartvitt. Det går att göra på de flesta digitalkameror, läget heter ofta "monokrom".

5. Svartvit fotografering är ett bra sätt att lära sig att analysera ljus & skuggor, då skillnaden mellan olika typer av ljus blir mycket tydlig i svartvita bilder. På många digitalkameror går det att ställa in att bilden ska tas monokromt i jpeg-format, samtidigt som den tas med färg i raw-format. På så sätt får du både en svartvit bild & en färgbild för varje foto du tar.

6. En flock hästar som betar är inte världens roligaste motiv. Då är det i stället intressantare att börja leta efter detaljer. Prova att gå riktigt nära& fånga skiftningar i pälsen, glimten i ögat eller andra intressanta detaljer du hittar.

7. Hästar som rör sig är ofta intressanta & rörelsen i sig syns för det mesta i hästens position. Genom att arbeta med rörelseoskärpa går det att förstärka rörelsen i bilden. Det åstadkommer du genom att använda en lång exponeringstid - under en tjugondels sekund, gärna ännu längre. Antingen satsar du på att hålla kameran helt still & få en skarp bakgrund till ett motiv med rörelseoskärpa, eller så följer du med motivet i rörelsen och får motivet skarpt & bakgrunden oskarp. Det är viktigt att det finns en rörelse i oskärpan - den ska ligga som linjer i rörelseriktningen. Öva till en början gärna in detta på motiv som är mer förutsägbara än hästar...

8. Genom att arbeta med olika skärpedjup kan du göra att en bild känns djupare & mer tredimensionell. Med en liten bländare (högt bländartal) får du ett stort skärpedjup & kan på så sätt ha samma skärpa på saker som står långt ifrån varandra. Med en stor bländare (lågt bländartal) blir skärpedjupet kort. Om du är noga med var du lägger skärpan kan du få det du tycker är viktigt i bilden att framträda skarpt mot en oskarp bakgrund. Det går även att ha något oskarpt i förgrunden för att få ett djup i bilden.

9. En mulen dag då himlen är jämngrå & ljuset är allmänt kan det vara bra att rama in motivet & skärma av himlen med till exempel en trädkrona.

10. En rörig bakgrund förstör en bra bild. Det motiv som du som fotograf vill lyfta fram måste vara det som framträder tydligast på bilden. Försök att hitta en position där bakgrunden inte är störande. Ett knep kan vara att gå ner på huk & att på så sätt få bort störande bakgrund.

Källa: Hippson.

Silly me.

Jag hann inte ladda upp bilder från ridpasset igår, men som ni ser så gjorde jag de nyss. Bättre sent än aldrig,
eller hur? ;) Har ni några tips om vad jag ska blogga om för just nu har jag brist på ideér...


Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
Fotograf:
Julia Wester ©.


Jag & Rajmik - del 2, 14/10 2011.















Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.

Fotograf: Julia Wester ©.


Jag & Rajmik - del 1, 14/10 2011.














Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
Fotograf: Julia Wester ©.


Dagens ridpass - Rajmik, 14/10 2011.

                                            

Jag la mycket tid på skritten, att få honom lösgjord & att han skulle lyssna på skänkeln. Blev därav mycket skänkelvikning på kvartlinjen, några ryggningar & halvhalter. Lät han i början få gå i lång, låg & öppen form. Gick lysande när vi fick till en sluta i vänstervarvet :) Han var lagom pigg & framåt! Gjorde skänkelvikning i trav på diagonal linjen. Han hittade balansen & sökte sig automatiskt neråt. Han var jätte duktig i galoppen, gjorde super fattningar speciellt ifrån skritt. Ökade galoppen på långsidorna & minskade på kortsidorna.  Mot slutet av ridpasset så trampade han under sig med bakbenen, samt arbetade bättre med ryggen. Som avslutning så lät jag honom få gå i en mer avslappnad form fast bibehålla takten & bjudningen. Skrittade av med slappa tyglar i runt 10 min i båda varven & satte sedan av, tog upp han till stallet, fixade han & släppte honom i hagen. Så söt som han var så galopperade han hela vägen till Lydia (a).


Blev en massa travövningar utan stigbyglar, även det gick bra!
Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.

Fotograf: Julia Wester ©.


I'm alive.

Go kväll! Nu sitter jag & redigerar bilder från ridpasset på Rajmik idag :) Jag ska se på Top Model 16 kl. 19.00 & sen så ska jag se på Idol 2011 så hinner inte blogga ikväll mer än detta inlägg. Men kan tala om att när jag hämtade Rajmik från hagen så började han gnägga inne i stallet efter Lydia eftersom han är ''förälskad'' i henne, sen så fortsatte han så påväg ner till ridbanan, men när jag väl satte upp & började rida honom så slutade han gnägga direkt. Duktig av honom :'p Jag kommer blogga imorgon FM & göra tidinställt så den visas idag (14:e) när jag skriver det imorgon, om ni förstår vad jag menar. Jag visar en bild som JW tog på mig & Rajmik idag, de får bli i svartvit färg. Ha en trevlig fortsatt kväll!



Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
Fotograf: Julia Wester ©.


Hängare till benskydd.

Hur förvarar ni era benskydd, i stallet eller i sadelkammaren? Jag vill ge er ett tips på en väldigt praktisk sak.GRUNDTAL Handdukssvängel 4 armar, rostfritt stål Bredd: 46 cm Höjd: 25 cm
Detta är en, Grundtal handdukssvängel med 4 armar från Ikea. Svängbar åt både höger & vänster.
Är i rostfritt stål. Du hittar den här! Kanon att hänga upp benskydd på :) Priset ligger på 59:-.


Solorake.

Smart verktyg för att tunna ut tjocka manar eller svansar. Välj grovtandad/fintandad sida beroende på hur mycket du vill tunna ut. Jag har ingen solorake själv, men på Skutan (stallet) så har dom en liknande fast med trä handtag & bredare & jag tycker den fungerar väldigt effektivt! Pris på Hööks är 289:-, fast den finns på andra ställen också. Hiss!

 


Olika klippformer.

Nu är det snart tid för oss att klippa våra hästar! Det finns en hel rad olika klippningar att välja mellan & man väljer den som passar för hur hästen svettas, samt vilken typ av arbete. Många väljer också att klippa så som de tycker är snyggast, då oftast helklippning eller nästan helklippning. Har ni några planer på hur ni ska klippa?

OBS - Glöm inte att ha ett varmt vintertäcke & rakar du även halsen ska där finnas ett halstäcke som täcker & värmer!



Migrän är inte roligt..

Jag hade migrän när jag kom hem från skolan, därför har jag inte kunnat blogga. Men nu mår jag mycket bättre!Imorgon ska jag rida Rajmik, en fjording från Taffsnäs som gott SM. Blir första gången jag rider honom isåfall, jag får se hur det går. Jag behöver få med mig en fotograf som slutar tidigt eller är ledig för behöver nya bilder :'p Jag skulle egentligen velat rida Lydia, men hon är överarbetad i ridningen (gått många ridlektioner/- friridningar), så hon behöver vila & det tycker jag är bra. Man måste tänka på hennes hälsa också ♥ Men jag tror inte det är den ända anledningen, hon går inga friridningar för att hon ska hoppa på med 2 st ridgrupper på Måndag. Men det är bra att hon vilar, sålänge så får jag nöja mig med att bara vara i hennes närhet :) Jag vart sugen på kanderade mandlar så jag gjorde ca. 250g & dom är alltid lika goda ^^


Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
Kanderade mandlar, från den 13 Oktober 2011.


Fodrade ridstövlar.

Snart bär de av mot kallare dagar, vilket jag kände redan idag & då behöver man förstås skydda sig mot skylan. Här finns fyra ridstövlar som är fodrade, vilket är viktigt under vintern! Jag kommer definitivt köpa ett par när jag har pengar.

Nordic LT.H Rider från Mountain Horse ↓

Active Winter Rider från Mountain Horse ↓

Stella Polaris HI RR från Mountian Horse ↓

Jacson Thermo ridstövel från Jacson ↓


Kaninungar, 12/10 2011.











Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
Den första är lite äldre & resten är kaninungar, 12 Oktober 2011.


Dag 21; Någon jag vill träffa.

Ni kanske tror att jag vill träffa någon känd ryttare/artist/skådespelare, you name it. Men för mig är dom inte viktiga, som för dom som verkligen betyder & är speciella för mig! Och som jag bry mig väldigt mycket om. Jag vill träffa Lydia (♥) då jag inte varit i stallet i ca. 1 vecka & så skulle jag vilja träffa Luke också, men det ska jag göra denna Måndag som kommer :) Sen skulle jag mer än gärna vilja träffa min farföräldrar men dom är inte i livet idag, min farmor avled när jag var 3 år & 4 år därefter så avled min farfar. Så jag hann inte riktigt känna dom så bra, speciellt min farmor...


Nikon D5000 + Nikkor DX AF-S 18-55mm 1:3 f/5-5.6 GII ED ©.
Bilden är tagen den 5 April 2010, må ni för alltid leva i fred ♥


En kort videoklipp.

Det blir försening med bilderna för jag är inte klar än,  jag visar en kort film på en av kaninungarna sålänge :)


Filmad av: Mig själv ©.
Låt: Kings of Leon - Radioactive.


Glada & spralliga kaniner.

Idag så åkte jag till en kaninuppfödare tillsammans med mina 2 lärare, Sara & Isabelle & med 3 klasskompisar. Vi gjorde en liten utflykt dit för att jag ska kunna lära känna mina klasskompisar bättre. Sara är vän till kaninuppfödaren & hon föder upp kaniner som hon sedan säljer vidare till några djuraffärer. Hon brukar också ställa ut vissa av sina kaniner :) De var runt 20-30 st, men är inte säker. Och den största av dom som är svart/vit, är lika stor som en katt. Till & med större! Jag bärde den en stund, fast sen ville den ner igen haha :'p Jag fick exakt 119 bilder, inte enbart på kaniner utan också på hästar m.m, var lite svår att fota kaninerna för dom skuttar runt så mycket & så var de flesta innuti burarna. Vi sa hejdå till kaninerna & tog en kort promenad runt stället, därefter så fick jag skjuts hem av Sara & var hemma kl. 14.00. Just nu sitter jag & håller på att redigera bilder från idag för jag tänker ha en bildbomb om sisådär 30 min. Hörs sen!


Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
En liten förhandstitt. Är den inte söt? ^^.


Animation - Kanin.


Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
Gjorde nyss klar den här animationen i PS, visst blev den bra? :)


Dag 20; Något jag vill göra.

Haha, finns INGET jag inte vill göra, eller rättare sagt prova på ;) Det kan vara allt från att hoppa fallskärm, dykning för att utforska havet, åka på fyrhjuling & vattenskoter, luftballong, helikoptertur, segla, klippklättring, till att åka på ridresa, chokladprovning, fota utomlands, varg/älgsafari, modell för en dag & massa andra roliga & spännande upplevelser.


Bilden är tagen från www.google.se.


Ändringar ska ske.

Ursäkta, men jag har varit väldigt upptagen hela dagen. Man kan inte alltid sitta framför datorn, utan jag har ett liv utanför internet också. Och de hoppas jag ni förstår. Men jag kommer blogga dom följande dagarna den här veckan! Och imorgon ska jag åka iväg till en kanin uppfödare för att fota kaniner & på fredag ska jag rida & då kommer nog min vän fota. Och på EM så har jag ett fotojobb, nämligen att fota en vän till mig. Så kommer bjuda på massor av bilder & de lär ni inte bli besvikna av, kan jag lova ;) Sen känns det som om designen/- layouten börjar bli rätt dyster att se på, men det är kanske inte är vad ni tycker. Men jag hade i allafall tänkt börja på en ny, med vinter tema.

 Vad tycker ni, ska jag påbörja en ny design eller ska jag vänta några veckor till?



Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
 Luke agerar som hästmodell framför kameran, 29 September 2011.


I'm busy.

Har mycket att göra just idag så jag hinner inte att blogga! :/ Ville bara tala om det för er, så nu vet ni...


Idol 2011 - favoriterna.

Molly Pettersson & Robin Stjernberg är både riktigt duktiga :) Sen är väl Moa Lignell & Amanda Fondell helt okej!



Veckans planering, v. 41.

Tisdag: Skola & så blir det att  plugga hemma.
Onsdag: Åka till en kaninuppfödare & fota. Rider kanske på EM.
Torsdag: Skola, inga planer därefter. Vill fota, så jag gör nog det.
Fredag: Så rider jag, om jag nu inte gör de nu på onsdag istället :)


RideOnnet - Aachenträns.

Jag vet inte om jag varit inne på deras hemsida tidigare, men jag kollade runt lite & märkte att dom säljer billiga träns, som dessutom är snygga! En av aachentränsen är på rea. Jättefin med böjt pannband med Swarowski-stenar & normalbred nosgrimma. Synd att det bara finns i svart läder, borde finnas i brunt också tycker jag..

Aachenträns Silverstar, 199:- REA

Aachenträns Lifestyle, 229:- (finns även i brunt) ↓

Aachenträns Diamond, 298:- ↓

Aachenträns Magic, 298:- ↓

Aachenträns Germany, 298:- ↓

Blir en självklart en hiss av mig, då alla tränsen är megabilliga! :'D


Åsiktsinlägg - bett.

Det är nog något om de mest omtalade ämnet inom hästar. Vilka bett är bra? Vilka är dåliga?

Det finns ju hur många bett som helst att rida på vissa mildare, andra skarpare. Jag tycker man ska lyssna mycket på sig själv & sin häst och inte lyssna för mycket på alla andra för oftast så känner man sin häst så pass mycket att man kan avgöra vad hästen går bäst på utan att protestera till större del. Och är man osäker kan man prata med sin tränare eller någon annan lite mer kunnig. Jag tycker man ska sträva efter att rida på så milt bett som möjligt men om nu det inte funkar så kan det skada ännu mer om man sitter & rider på ett mildare bett som inte funkar för då blir man ofta hård i handen & sitter & drar för att få stopp på hästen om den inte skulle lyssna. I en sådan situation tycker jag det är bättre att köpa ett lite starkare bett och rida så lugnt & stillsamt som möjligt så det inte blir några hastiga drag o.s.v. Känn själv vad som passar just dig & din häst! Var inte rädd för att testa nytt bara för att testa, sk*tsamma om du tror det inte alls passar er, testa ändå! Så farligt är det inte, dessutom kanske det bettet är just det som passar er bäst sen? Visst, inte kul att lägga ut en massa pengar på bett som inte funkar, men på t.ex Hööks kan man hyra bett & testa! Testa gärna betten flera gånger också för det är sällan det funkar super direkt. Själv sk*ter jag i vilka bett andra rider med, om nån har ett pessoa, who cares? Hästen kan ju faktiskt funka med det! Vissa behöver skarpa & andra mjukare bett.  Alla hästar är olika, alla ryttare är olika. Hästar är individer precis som vi människor & jag tror inte att alla hästar kommer att funka med ett & samma bett, eller att alla hästar kan ha samma bett. Jag menar alla människor går inte runt i samma skor dels för att visa tycker det är obekvämt med höga skor eller klackskor, andra inte. Byt gärna bett nångång ibland bara föratt rida på ett helt annat, det kan vara jättenyttigt för då märker man också hur ens egen häst funkar på vissa sätt. Men man ska inte heller hålla på & byta för ofta, utan bara ibland. Rid på det som funkar så ofta som möjligt & byt om det slutar funka eller du bara vill kolla hur ett annat fungerar. (Den här texten som ni läste nyss är tagen från två olika hästbloggar som jag inte minns namnen på, men jag håller fullständigt med!).

Sen är det ju en sådan hysteri runt pessoa bett & alla slags bett. Men jag tror fortfarande inte de skadar eller förvirrar hästen på något vis alls. Det är handen som gör bettet! Mjuk hand, mjukt bett. Hård hand, skarpt bett..
Jag tycker att det är intressant & se vad ni andra tycker, så kommentera din åsikt!


Vad ska jag blogga om?

1. Åsiktsinlägg.
2. Hiss/diss.
3. Bildbomb.
4. Lydia.
5. Luke.


Du får bara välja 2 saker som du vill att jag ska blogga om :)


Jag vill bara tacka er för...

Jag vill bara tacka er för alla kommentarerna som flödat in under veckan & mitt besöksrekord som låg på 98 igår!


Dag 19; Bild på min bästa vän & varför hon är det.

Jag har inga egna bilder på mina vänner tror jag, sen så har jag ingen ''bästis'' utan mina vänner är lika mycket värda, mer eller mindre. Jag vet inte varför jag gillar dom, jag gör de bara haha :p Nej, men dom är speciella på deras sätt! 


Lina Carlsson.


Linda Berggren.

Julia Wester.

Jossan Grönholm.

Julia Ketolainen.

Danni Walther.

Tror det var alla :) Bilderna är tagna från deras facebook..


Veckans fråga!

Vilket bett föredrar du/- skulle du vilja att din häst rider på? Varför? Och brukar du variera?


Nytt licenssystem från 2012.

2011-10-03.


Endagslicens och årlig hästlicens är två av nyheterna i Svenska Ridsportförbundets licenssystem för tävlande från och med 2012.


Licenssystemet för att tävla får en förändring från och med nästa år. Svenska Ridsportförbundets Tävlingssektion har efter diskussioner tagit fram ett system där tävlingslicensen ska gälla på alla nationella tävlingar från lokal till elit tävling och nivåerna på licenserna skall baseras på ryttarnas/kuskarnas ålder.


I stället för att lösa licens för den nivå den aktive vill tävla på, lokal eller nationell, så är det ryttarens eller kuskens ålder som avgör kostnaden för licensen.
Licenserna får tre nivåer, för ryttare upp till 12 år, för ryttare/kuskar upp till 18 år och för ryttare/kuskar från 19 år och uppåt.
Licensen gäller året ut för ryttare som fyller 12 respektive 18 år. Licensen för ryttare upp till 18 år gäller även internationellt. Det nya systemet innebär en höjning av licensen för dem som tidigare löst lokallicens, men de får samtidigt möjlighet att starta på fler tävlingar.


För dem som tävlar sporadiskt och vid enstaka tillfällen går det att lösa endags/meetinglicens från och med nästa år. Den licensen gäller för ett tävlingstillfälle och det går att lösa endags/meetinglicens vid ett obegränsat antal tävlingar.
Det finns även en internationell licens för dem som deltar i enstaka internationella tävlingar som kan lösas per tävlingstillfälle. Skulle ryttaren/kusken upptäcka att antalet internationella tävlingar kommer att bli fler än fem går det att uppgradera till en internationell licens.
Den internationella licensen får en rejäl höjning. De ryttare som startar internationellt blir fler och fler och dessa ryttares anmälningar/resultatrapporteringar hanteras av sportavdelningens tjänstemän. Denna manuella hantering tar stora resurser och motiverar därför en kraftig höjning av den internationella licensen.


Några grupper är undantagna från det åldersstyrda licenssystemet. Det gäller ryttare med funktionsnedsättning på lånad häst eller ponny, voltigörer och linförare, gymkhanaryttare, kuskar som tävlar upp till Lätt A samt distansryttare upp till 50 km. De får alla tävla på en lektionsryttarelicens. Lektionsryttare som tävlar på lektionshäst tävlar också med lektionsryttarlicens.


I det uppdrag förbundsstämman gav förbundsstyrelsen när beslutet om Organisations- och Avgiftsutredningen togs 2009 fanns ett uppdrag att licenssystemet skulle ses över och ett förslag presenteras. Tävlingssektionen presenterade ett förslag på Ridsportforum 2010 och förslaget skickades ut till distrikten i maj 2011. På lördagens styrelsemöte tog förbundsstyrelsen beslut om det nya licenssystemet.


Livstidslicensen för häst/ponny försvinner.

Från och med 2012 måste häst- och ponnylicens lösas varje år, även för lokal tävling. Livstidslicensen försvinner, men redan lösta livstidslicenser kommer att fortsätta gälla efter årlig, kostnadsfri, uppdatering i systemet.
Kostnaden för häst/ponnylicens blir 200 kronor/år, 100 kronor/år för lektionshäst/ponny.
Med en årlig, regelbunden uppdatering av häst- och ponnyregistret får Svenska Ridsportförbundet en överblick hur många hästar och ponnyer som faktiskt tävlar, på vilka nivåer och med vilka resultat.


Viktiga datum – 1 december 2011 och 1 januari 2012.
Livstidslicens går att lösa fram till 31 december 2011. Du som vet att du ska tävla i januari 2012 kan välja om du vill lösa en livstidslicens för häst/ponny eller om du vill lösa en årslicens för 2012.´Från och med 1 december 2011 finns möjlighet att lösa årslicens för 2012. Om din häst/ponny redan har livstidslicens gäller den naturligtvis även i fortsättningen. Från och med 1 januari 2012 måste du uppdatera den varje år med ett enkelt klick i Tävlingsdatabasen.


Prislista licenser 2012.

Endagslicens/meetinglicens 150 kr/anmälan
Lektionsryttare* 375 kr/år
Ryttare tom det år man fyller 12 år 250 kr/år
Ryttare tom det år man fyller 18 år** 500 kr/år (gäller även för internationella starter)
Ryttare from det år man fyller 19 år 750 kr/år
Internationell 800 kr/meeting
Internationell*** 4000 kr/år


* Följande får tävla på lektionsryttarlicens på nationella tävlingar: lektionsryttare (TRI Mom 111) som tävlar på lektionshäst (TRI Mom 160), ryttare med funktionsnedsättning på lånad häst/ponny, voltigörer/linförare, gymkhanaryttare, kuskar upp till lätt A samt distansryttare upp till 50 km.
Lektionsryttare: Ryttare som tävlar på lektionshäst/ponny och som rider regelbundet (minst 1 gång i veckan) i ridskoleverksamhet.
Lektionshäst/ponny: Häst/ponny som under de två senaste månaderna (sommaruppehåll i lektionsverksamhet borträknat) regelbundet använts i lektionsverksamhet, minst 50 timmar per månad i lektioner med olika ryttare, vid reguljär ridskola.
** Gäller både häst och ponny
*** Denna licens skall lösas av samtliga ryttare tillhöriga landslaget i hoppning, dressyr och fälttävlan samt övriga ryttare som gör 5 eller fler internationella tävlingar per år.
Ryttare som tävlar utomlands måste dessutom ha en FEI-registrering. Ryttare upp till 18 år tävlar även internationellt på sin licens och behöver inte lösa internationell licens.


Gästlicens
: För att utländsk ryttare skall ha tillåtelse att tävla i Sverige krävs tillstånd från det egna landets ridsportförbund, som skall meddela detta till Svenska Ridsportförbundet via fax 0220 - 456 70.
Därefter skall Gästlicens lösas till det belopp som Svenska Ridsportförbundet beslutat.


Häst-/ponnylicens fr o m 2012.

Lektionshäst/ponny 100 kr/år (enl.TRI)
Ponnylicens 200 kr/år
Hästlicens 200 kr/år

Källa: Svenska ridsports förbundet.


Hästen du rider bestämmer formen.


                                   
                                                                       Foto: Roland Thunholm.

TRÄNINGSTIPS: Vad är en bra form?
- Det beror helt & hållet på vilken häst du rider, säger Mads Hendeliowitz. En 4-årig häst ska gå i en helt annan form jämfört med en färdigutbildad.

En bra form handlar om att hästen ska arbeta med balans & stöd i tygeln. Det är viktigt att inte bara fokusera på hästens hals & huvud utan i stället lägga större vikt vid att hela hästen jobbar bakifrån & fram till handen. - Vissa hästar går väldigt fint med nosryggen i lodrät linje utan att därför jobba genom hela kroppen, säger Mads.

Det finns ingen ”fast bild” av hur en häst ska arbeta. Det är mer en helhet av hur alla hästens muskler arbetar från bakbenen över korset & ryggen, genom bogarna & fram till bettet. Hästen ska ha en tydlig överlinje & arbeta med en elastisk rygg. Dessutom ska den söka sig framåt-nedåt med huvud & hals.
Ryttaren ska ha kontroll på hur hästens framdel är placerad i förhållande till bakdelen.
- En bra form är att du har lika mycket koll på båda sidor, att hästen ”paketeras” mellan höger & vänster skänkel i bjudning fram mot handen.

På den unga hästen är det viktigt att befästa en stadig form med ett trevligt stöd i handen. Den ska vara avslappnad & arbeta i balans i alla gångarter.
- Har du en 5-åring visar du redan i dressyrprogrammet att du kan variera formen & att hästen söker sig framåt-nedåt. Ju äldre hästen blir, desto mer kan du variera formen i och med att hästen förbättrar sin balans.
- Jag tycker att hästarna ofta rids med för kort hals & inte jobbar ärligt fram till bettet. Det är A & O att din häst är i balans & bär upp sig med bakbenen. Formen ska bibehållas i alla rörelser och hästen får inte korta sin hals när du exempelvis rider in i skänkelvikning eller skolor.

Nacken ska i slutänden vara den högsta punkten. Hästen ska vara avslappnad & följa de grundläggande hjälperna.
- Om bakbenen är väl undersatta & hästen jobbar bra genom hela kroppen kanske det är en styrkesak innan nacken kommer till den högsta punkten. Jobbar du vidare i ett halvår till så kommer nacken upp av sig själv.
- Kontakten bakifrån & fram till handen & omvänt är det viktigaste av allt. Därför tycker jag inte att man ska stirra sig blind på om nacken är högsta punkt eller inte.
- Som ryttare ska du våga ha lite ”is i magen” när du rider 6 & 7-åriga hästar & det börjar krävas lite samling. Om domarna skriver att hästen är för låg framtill gäller det att bygga upp den bakifrån genom att rida fler skolor & fler halvhalter. Då kommer nacken så småningom upp av sig själv. Hur hög nacken ska vara avgörs av hur mycket bakbenen arbetar inunder hästen.

Mads tips och övningar.
* Kontrollera att hästen söker sig framåt-nedåt när du lättar på båda tyglarna i alla rörelser.
* Var noga med att du kan leda med innerhanden & understöd tygeltaget med skänkeln som kontroll på att hästen arbetar runt den inre skänkeln.
* Kontrollera att du kan variera formen utan att hästen ändrar tempo eller linje av sig själv.
* Kom ihåg att det finns ingen ”fast form” utan formen beror på hur hästen är byggd.
* Använd 90 procent ben & 10 procent hand.
* Kontrollera att du kan minska tempot & samla hästen utan att handen går bakåt.
* Sätt en gräns för hur långt bak handen får gå. När du kommer till den gränsen måste handen gå framåt direkt igen.

Övningar för en bra form.
En bra övning är att rida i svag ”bogen in” på stora mittvolten eller kvartslinjen & växla mellan galopp & trav. Försök att hela tiden bibehålla exakt samma form & ett jämnt stöd.
Du kan också rida i galopp på mittvolten & låta hästen länga sig & söka sig hela vägen framåt-nedåt, säger Mads.
- Håll koll på formen & dig själv, kontrollera både din sits & hästens balans. Sedan lägger du på lite mer ben & rätar upp dig & känner att hästen följer med tillbaka, för att sedan öka tempot igen. Växla mellan samling & avspändhet.
- Rid för skänkeln fram till handen & var noga med att handen inte går bakåt & blockerar rörelsen. Det är en bra utbildningskontroll av dig själv & din häst.

Lycka till!
Källa: Tidningen ridsport.


Höst & vinter jackor från Nelly.com.

Fy vad snygga! :O Vill så gärna ha någon av dom här jackorna, men som ni ser så är alla dom dyra *snyft*.

 Deniz Jacket från Jofama - 3495:- ↓

Cover Trench från Twist & Tango - 2795:- ↓

Paco Coat från Designersmarket - 2695:- ↓

Marlen Down Parka från Only - 1295:- ↓


Taki Taki Jacket från Ichi 995:- ↓


Bloglovin-knapp.

Godmorgon! Jag vaknade kl. 08.50 men jag har valt att inte blogga förens nu då jag har hållt på att fixa en bloglovin-knapp som ligger uppe i menyn till vänster. Så..om du följer min blogg så följer jag din, deal? ;) Meddela mig via kommentar så jag vet att jag ska följa dig också. Idag har jag inga planer på g, så jag får se vad jag hittar på för roligt. Jag planerar på att fririda någon gång den här veckan som kommer, fast vilken dag är jag inte säker på. Så jag får se hur de blir! :) Ska fortsätta med Veronicas bloggdesign idag också så den blir klar, sen får vi bestämma något pris & hur vi gör med betalning. Nu får ni ursäkta mig, men ska gå & äta frukost innan jag svälter. Btw, svara på frågan nedaför!

Skulle ni vilja ha ett inlägg om varför jag fastnade för både Lydia & Luke?




Stövel med platå.

Den här stöveln tycker jag är stilig & cool, fast på rätt person! Jag älskar högklackade skor men jag tror inte jag skulle köpa några än, känner mig inte ready för att gå i över 8 cm klackhöjd. Haha, men så är de :p Sen skulle de bara se snyggt ut om man verkligen kan gå i högklackat! Vad tycker ni om högklackat, något du skulle kunna gå i, i framtiden?

Nia från Nelly Shoes - 449:- ↓

Bilden är från www.Nelly.com.


Nelly.com, del 2.

Karen Matte Jean från Won Hundred - 1295:- ↓

Slight Curve Skinny Jeans från Levi Strauss - 995:- ↓

Jade Lux Jeans från Lee Jeans - 995:- ↓

Curve Skinny Jean från Levi Strauss - 995:- ↓

Second Skin Dark Jeans från Cheap Monday - 339:- ↓

Laila Skinny Jean från Jeane Blush - 399:- ↓

Second Skin Jean från Cheap Monday - 399:- ↓

Tanja Skinny Pants från Jeane Blush - 399:- ↓

Kissy Tights från Dr Denim - 399:- ↓

Funky Hightwaist Leggings från Pieces - 299:- ↓

Bunka Shorts från Gestuz - 599:- ↓

Hanako Highwaist Shorts från Pieces - 399: (buy me this)

Lace Brocade Playsuit från Max C - 479:- ↓

Ponti Safari Playsuit från Club L - 299:-
(finns i helsvart) ↓

Tina Jumpsuit från Jeane Blush - 379:- ↓


Nelly.com, del 1.

Sitter & kollar på kläder från www.Nelly.com & åh vad jag blir frestad av vissa! Fast det finns olika prisklasser, men jag kollar på kläder jag tycker är fina, skulle se bra ut mig & som verkar bekvämma :) Här har jag hittat några jag gillar:


Mika Dress från Twist & Tango - 899:- ↓


Fleur New Dress från Vila - 399:- ↓

Tired Waisttie Dress från Paprika - 399:- ↓

Jeky Dress från Ichi - 249:- ↓

Nomi Tank från Cheap Monday - 199:- ↓

Diana Sweater från Replay - 1649:- (dyr men fin)

Sneak Knit Top från Vila - 399:- ↓

Nabi Long Sleeve från B.Young - 399:- ↓

Cato Sweater från Cheap Monday- 599:- ↓

Rush Sweatshirt från Replay - 1295:- (också dyr) ↓

Bisqui Blouse från Fornarina - 899:- ↓

Del 2 kommer i nästa inlägg..


Dag 18; En bild jag aldrig publicerat förut.


Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
En ponny från Borås fältrittklubb som jag tror heter Blue Thatch, 10/8 2010.

Vill ni se bilder på hästar när jag var i Borås 2010?


Money money money, must be funny..

Förlåt för jag inte bloggat något under morgonen men jag har inte haft lust att göra de & sen fick jag ännu en bloggdesigns beställning av Veronica så då har jag hållt på i Photoshop, jag har nu tagit paus & kommer fortsätta med den ikväll :) Jag har no idea om vad jag ska blogga om, mina ideér börjar ta slut :/ Så jag behöver eran hjälp, vad vill ni att jag ska blogga om? Skulle vara jätte snällt om ni kunde komma med lite tips, vad som helst!



Bild tagen från www.google.se.


Dag 17; Låtar som jag lyssnar på när jag är arg, ledsen & glad.

Ojdå, den var klurig. Jag brukar vanligtvis inte lyssna på musik när jag är ledsen eller arg, men det har väl hänt någon gång men då har de inte direkt spelat nån roll vad för sorts låt/ar det är. Däremot så brukar jag lyssna på glada låtar när jag är glad, lycklig, nöjd o.s.v. Men har inte speciella låtar som jag väljer bara hux flux, utan de blir de som finns tror jag. Då brukar jag också sjunga med & samtidigt öva min röst, rätt roligt! Jag insåg för ca. 1 år sedan att jag har ett smått intresse för att sjunga, men inte stor nog för att gå ut på scen & sjunga inför publik, haha xD Nej tack!


Top Model 16 & Idol 2011.

Jag hinner inte blogga just nu för ska kolla på första avsnittet av Top Model 16 kl. 19.00 & efter det ska jag kolla på Idol 2011. Och det vill jag inte missa :) Får se om jag hinner blogga efter programmen annars blir de imorgon. Hejdå! 

- Bildlöst inlägget -


I know I have many talents.

Nu har jag gjort klar Fridas bloggdesign & jag får betalt på onsdag, najs! Får se om jag hinner blir klar med Linas också, för isåfall kan jag få betalt samma dag. Det är skönt att vara fri från skolan på fredagar, men istället jag gör mina läxor hemma. Om en kvart ska jag gå iväg till köket & förbereda mig på att baka något gott, det blir....kärleksmums :) Är riktigt sugen på de! Jag tänker knäppa några kort på mitt underverk sen när den är klar. Ha de gött!


Klicka på bilden för att komma till Fridas blogg!


Mitt andra svar till Lisa.

lisa om Svar på Lisas kommentar.:
vad betyder sommarhäst ? är det att du har en häst bara över sommaren? :)

Svar: Precis, det betyder att man bara har hästen över sommaren :)

Svar på Lisas kommentar.

lisa om Schockemöhle - Hiss!:

vilken ridgrupp och vilken tid rider du på skutan ? :) hur länge har du ridit?

Svar: Hej Lisa! För tillfället så har jag tagit uppehåll på Skutan för jag & min familje tänker spara ihop pengar till en sommarhäst :) Och då har jag inte råd att gå kvar på ridskola för det är bara min pappa som jobbar just nu. Jag har ridit över 3 år. Jag tänker börja på Skutan igen hösten 2012 om plats finns!

 


Schockemöhle - Hiss!

Jag älskar Schockemöhles höst & vinterkollektion för 2011! Mysiga färg också (brunt), hur snyggt som helst. Gulligt att dom har plagg till hundar oxå! Finns fler saker jag gillar men här är några i allafall & som jag är riktigt sugna på :)

Till hästen:



 


Till hunden:

Vad tycker ni, hiss eller diss? Blir en solklar hiss för mig!


Forskningskollen: De mäter hästars personlighet.

Ett forskarteam i Storbritannien har utvecklat en metod för att mäta hästars personlighet, genom att modifiera metoder som använts på andra djurslag. Trettio egenskaper bedöms på en skala mellan ett & sju, där bedömaren ringar in den siffra som passar bäst in på den aktuella hästen.

Text:
Sara Slottner, husdjursagronom.


En låg siffra i mätningen betyder att hästen visar egenskapen sällan, medan en hög siffra betyder att den visar egenskapen ofta. För att fastställa om metoden var användbar studerades 61 hästar av olika raser & varje häst bedömdes av minst två personer, där alla bedömare hade hanterat de hästar de bedömde regelbundet - i minst sex månader. Utöver det bedömdes alla hästar även av en forskare genom beteendestudier. Bedömningen från de personer som kände hästen stämde överens med varandra på de flesta punkter, medan bedömningen från forskaren skiljde sig från övriga när det gällde omkring två tredjedelar av punkterna. De personlighetsdrag som visade sig vara svårast att bedöma - & som inte stämde överens mellan olika bedömare - var hårt arbetande, säker, tolerant, ensam & stark.

Sex olika personlighetsdrag.
Resultatet sammanställdes till de sex olika personlighetsdragen dominant, nervös, beskyddande, social, nyfiken & ängslig. En dominant häst fick höga poäng på bland annat aggressiv, envis & effektiv, men låga poäng på harmonisk & underordnad. En nervös häst fick höga poäng på aktiv, nervös & intelligent, men låga poäng på långsam. Den beskyddande hästen fick höga poäng på förstående & moderlig, den sociala på lekfull & populär, den nyfikna på nyfiken & opportunistisk & den ängsliga på bland annat spänd, orolig & misstänksam.

Olika raser skiljer sig åt.
Metoden har sedan använts av samma forskarteam för att mäta skillnaden i personlighet hos olika raser. I studien ingick 1223 hästar från raserna Irish draught, engelskt fullblod, shetlandsponny, arabiskt fullblod, highlandponny, welshponny & welsh cob, quarterhäst & appaloosa. Kraven för att en häst skulle få ingå i studien var att den var minst ett år gammal, att den var renrasig & att den som bedömde hästen hade känt den i minst sex månader & hade hanterat den regelbundet. De personlighetsdrag som varierade mest mellan raser var nervös & ängslig. Engelskt fullblod, welsh & arabiskt fullblod rankades högst vad gällde dessa personlighetstyper. Att de tre raserna fick liknande resultat var inte förvånande då de är nära besläktade. Dominant & beskyddande varierade minst mellan raser. De raser i studien som var mest olika var engelskt fullblod & Irish draught, som skilde sig åt i allt utom "beskyddande". Nyfiken & social varierade lite mellan raser & raserna hamnade i samma ordning för de båda personlighetsdragen - med arabiskt & engelskt fullblod högst & Irish draught & quarterhäst lägst.

Källa: Hippson.


Har gjort en boxskylt i Photoshop.

Damn, vilket ruggigt väder vi stockholmare har idag! Hösten har verkligen fört med sig regn & blåst. Precis som en höst ska vara & jag bara hatar det. Man blir smått deprimerad av vädret. Men det är bara att gilla läget! Maja frågade om jag kunde göra någon slags boxskylt åt henne & hennes ponny, La Njamina (hon kallas Myrah), så jag har suttit i ca. 45 min framför PS & har nu blivit klar! Själv tyckte jag den blev hyffsad bra, nu återstår bara att se vad Maja tycker. Men jag tror hon kommer att gilla den :) Skulle vara riktigt coolt om Maja skrev ut den & satte upp den på Myrah's boxdörr! Jag åka till Luke nästa vecka tillsammans med Sara & mamma, vi ska prata om stallreglerna i stallet Luke står i & vad jag kan göra när jag sköter honom. Går allt som de ska, så blir jag skötare på honom & då åker jag dit varje Måndag :'D Ska försöka fråga Sara om jag kan bli skötare på onsdagar också, men det blir senare isåfall! Ska ta paus från datorn ett tag, Kram ♥

Fler inlägg kommer ikväll!

 


Sträng copyright, förbjudet att kopiera utan tillåtelse! ©


Dag 16; En bild som gör dig lycklig.

I & för sig så blir jag lycklig & glad för alla bilder som är på Lydia/- mig & Lydia :)

Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
Fotograf:
Julia Wester ©.


Hemnet.se

Jag sitter framför www.hemnet.se & kollar på gårdar som är tillsalu & jag blir helt såld på vissa jag kollat på. Otroligt fin inredning med ljusa & luftiga rum. Dom ser  framför allt lantliga & mysiga ut :)  Och sen har vi ju stallen, hagarna o.s.v, dom har sin charm! Jag hittade en gård i Åtvidaberg i Småland där pappa är född, trevligt trevligt. Den ska jag allt visa honom, hehe. Här är några favoriter som jag verkligen fasnat för ♥ Kolla själva & se ↓

Klicka på länkarna.
http://www.hemnet.se/bostad/gard-8rum-Atvidaberg-landet-Atvidabergs-kommun-falerum-solgarden-2-2740375
http://www.hemnet.se/bostad/gard-9rum-stromsholm,-hastg-rd-hallstahammars-kommun-olvsta-12-2738576
http://www.hemnet.se/bostad/gard-6rum-skurup-hylteberga-skurups-kommun-hylteberga-1221-2735775
http://www.hemnet.se/bostad/gard-4rum-grosbacke-stenungsunds-kommun-Alebacka-115-2742675
http://www.hemnet.se/bostad/gard-5rum-Odeshogs-kommun-tranasv-gen-grimshult-2736598
http://www.hemnet.se/bostad/gard-8rum-vollsjo-sjobo-kommun-franningev-gen-6-2737237
http://www.hemnet.se/bostad/gard-7rum-yttersatra-saters-kommun-yttersatra-5-2740436

Tråkigt att dom flesta gårdar som är vackra, ska vara så dyra...


Rengör hjälmen.

Ja, hjälmen börjar lukta mer eller mindre efter ett tag, oavsett om man har ventilation eller ej!

Charles Owen har två produkter:
Hat Deodorizer - Bakteriedödande medel som fräschar upp hjälmen.
Hat Cleaner - Rengör hjälmens insida.

Priset varierar enormt, men båda bör ligga runt 89-98:-, men i vissa butiker tar dom högre priset.
Rengör du din hjälm på något sätt, isåfall hur & med vad?


Header utlottning!

             
Nu drar jag igång min första utlottning! Du kan vara med om att vinna en header+ kodning av mig (headern är värd mellan 29-39:-). Det ända du behöver göra är att följa reglerna här nedanför. Ni har fram till den 10 Oktober att anmäla er. Därefter skriver jag upp alla deltagare på papper som görs sen till små lappar & lägger lapparna i en burk, blandar genom att skaka. Och låter sedan någon familjemedlem dra upp en lapp. Ta din chans nu :) Jag önskar er all lycka!
 
REGLER:
- Kommentera detta inlägg om du vill vara med. Glöm inte att ange ditt namn & din mailadress när du
skriver kommentaren så att jag kan kontakta dig om det är du som vinner!
- Skriv på ditt inlägg att du är med i min utlottning & länka till min blogg & detta inlägg
(http://youngrider.webblogg.se/2011/october/header-utlottning.html).



Ungefär så här kommer din header se ut. Dock byts texten till ditt bloggnamn & bilderna byts ut till dina.
Jag kan naturligtvis lägga till en mindre text eller undertext om så önskas.

Utlottningen av headern avslutas den 27/10!


Spänn grimman rätt.

För mer bekvämlighet & säkerhet för hästen bör alltid pistolhakens pigg vara utåt -
en självklarhet för många, men det finns många som inte tänker på det.


Forskningskollen: Nervös ryttare = nervös häst?

En nervös ryttare eller skötare överför nervositeten till hästen. Det märks bland annat genom höjd hjärtfrekvens hos djuret. Eftersom nervositet och rädsla i hästens värld är en fråga om överlevnad, är det naturligt för den att bli på helspänn när den känner av människans nervositet. Allt för att vara beredd på eventuella attacker från rovdjur.

Text: Sara Slottner, husdjursagronom.

I en studie gjord vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) användes 27 hästar & 37 ryttare, för att studera hur ryttarens nervositet påverkar hästen. Ryttarna hade minst tre års ridvana, men ingen av dem var professionell ryttare eller tävlade i höga klasser. 
I första delen av försöket användes tio hästar & tjugo studenter, både hästar och människor var hemmahörande vid universitetet. Varje häst leddes fyra gånger av två olika personer längs en sträcka på 30 meter i ett ridhus. I andra delen av försöket gjordes samma test, men med andra deltagare & den här gången reds hästarna längs sträckan.

Mätte med pulsmätare.

När hästen skulle ledas eller ridas längs sträckan fjärde gången informerade forskarna om att ett paraply skulle fällas upp när hästen passerade. Både häst & människa var utrustad med pulsmätare, för att kunna mäta & jämföra deras hjärtfrekvens under testets gång. Det visade sig att hjärtfrekvensen hos personerna som deltog i testet minskade fram till efter den tredje passagen, då hjärtfrekvensen ökade igen. Det tyder på att de blev lite nervösa eller beredda på att hästen skulle reagera när paraplyet fälldes upp. Det intressanta i studien var att samma mönster fanns för hästarnas hjärtfrekvens. Med andra ord ökade hästens hjärtfrekvens när personen som ledde eller red trodde att hästen skulle reagera.


Fler studier på samma tema.
Metoden att informera ryttaren om att något kommer att skrämma hästen & sedan inte genomföra det, har använts även i andra studier. Det är visat att hästar som lärt sig att något skrämmande kommer att inträffa när de hör en signal får en förhöjd hjärtfrekvens till följd av signalen, men de får även samma reaktion om ryttaren tror att signalen ska komma. Ryttarens förväntning påverkade alltså hästen lika mycket som den verkliga faran - i det här fallet. Ryttare som har tränat för instruktör mycket höjde hästens hjärtfrekvens mindre - & samma sak gällde om ryttaren upplevde att hästen hade god ridbarhet.

Källa: Hippson.

Gallop Schampo.

Gallop är ett välanvänt schampo som förra året fick en uppdatering av flaskorna! De finns i två storlekar (100ml & 500ml). De små flaskorna är testflaskor som kostar ca. 45 kr styck & sägs räcka till en helhäst tvätt. 


                                    

Gallop schampoo är inget jag själv testat men jag har hört från många håll att det ska vara riktigt bra!

Den blåa - Hästschampo Gallop Greys.
Ett drygt & läckert schampo med färgextrakt - när hästen skall vara riktigt fin. Förstärker hästens färg & ger hårremmen vacker glans. Den blåa färgen neutraliserar den gula färgen som oftast envist finns hos skimlar. För skimmlar.

Den Svarta - Hästschampo Gallop Jet Black.
Ett drygt & läckert schampo med färgextrakt - när hästen skall vara riktigt fin. Förstärker hästens färg &
ger hårremmen vacker glans. För svarta eller riktigt mörkbruna.

Den röda - Hästschampo Gallop Warm Earth.
Ett drygt & läckert schampo med färgextrakt - när hästen skall vara riktigt fin. Förstärker hästens färg &
ger hårremmen vacker glans. För bruna eller mörka fuxar.

Den gula - Hästschampo Gallop Fiery Chestnut.
Ett drygt & läckert schampo med färgextrakt - när hästen skall vara riktigt fin. Förstärker hästens färg &
ger hårremmen vacker glans. För ljusa fuxar eller palomino.


Coop Forum.

Jag & mamma har handlat tillsammans på Coop Forum, vi köpte bl.a Frödinge kladdkaka som vi ska äta senare idag. Gottegrisen, det är jag de ^^ Igår pratade jag & Sara om Luke, om att jag kanske kommer bli skötare på honom 1-2 gånger i veckan, wiiee funny! Ingen mockning eller liknande, utan kontrollera kroppen, pyssla om honom, gå korta promenader & mysa :) Nu ska sätta mig framför tv:en för om ett tag så börjar ett tv program som heter, La rosa de Guadalupe som går på en mexikansk tvkanal. Jag uppdaterar mera efter att jag ätit middag, ciao! ♥



Dag 15; Varför får hästar/ridning mig att må bra?

För att de är fantastiska individer! Många tror att hästsporten bara handlar om själva ridningen, men alla som någon gång prövat på denna underbara sport kan intyga att hästsport är så mycket mer än bara ridning. Det är samspelet mellan häst & ryttare, men också de där stunderna när man är ensam med en häst i stallet. Hästarna blir ens vänner & stallet blir ens andra hem. Känslan av att samarbeta med ett djur, inte bara på dess rygg, utan även på marken, ger en känsla som få andra sporter kan ge. Det är lite svårt att sätta ord på det, men jag mår helt enkelt bara bra av att vara med hästar. Och speciellt med Lydia & Luke då. Att ha häst innebär frihet, lycka, kärlek! Hur kan man inte må bra av dem?

Jag mår bra av att vara i stallet, känna lukten av häst & arbeta med händer & kropp. Känna att jag gör någonting nyttigt & bra. Bara mysa med hästen, utan att behöva tänka på jobbiga grejer, hit & dit. Hästar är underbara individer som har en otroligt lugnande inverkan på mig! De som håller på med hästar förstår nog vad jag menar.

Hästar är verkligen värdefulla djur. Vi ska ha respekt för dom!


Dag 14; Saker jag gör vardagligen (i stallet & till vardags).

Saker som jag gör vardagligen till vardags:
Mån-fre går jag i skolan, efteråt kan jag gå ut med hunden, plugga, vara med vänner & vara inne på datorn.
Lör-sön är jag med familjen eller vännerna, fotar (tex tävlingar) om jag inte ska åkta bort någonstans.

Saker som jag gör i stallet:
Saker som jag gör vardagligen i stallet är att jag åker/går dit, är med vänner, ryktar & fixar hästen i ca. 30 min som jag ska rida, rider i 30-60 min & myser med Lydia. Sen kan jag fota ibland när jag har lust :) Jag brukar också hjälpa till när jag vill & kan! Jag är ju inte i stallet varje dag, jag är där mellan 2-3 gånger i veckan! Det beror på.


Warm water.

Har nyss tagit en skön & varm dusch! Jag märker att jag börjar tappa suget av att blogga, har inga bra ideér alls så jag funderar på att ta en kort paus i 2 dagar & sen komma tillbaks med nya ideér till bloggen. Får se om jag lär ta paus från & med imorgon tills på onsdag. Ser ni inga inlägg dom kommande 2 dagarna så betyder det paus. Hejdå sålänge!



Bild tagen från www.google.se.


Veckans fråga!

Vad planerar du/ni att göra sommaren 2012? :)


Dag 13; Min högsta dröm.

Oups, jag har många drömmar! Så jag rabblar istället upp dom som är viktiga & är speciella för mig :)

1. Klara av skolan, min utbildning & jobba som hästveterinär eller liknande.
2. Hyra Lydia en period & därefter köpa henne om allt funkar bra mellan oss ♥
3. Köpa min drömgård & ha häststuteri av en mindre skala, då funderar jag på Welsh Cob.
4. Skulle vara glad om jag också fick jobba (med någon slags terpai) för funktionshindrade barn med särskilda 
behov & använda hästar & djur till det. Jag tycker & vet att djur hjälper oss människor väldigt mycket & på olika sätt.

Några artiklar:
http://mobil.hd.se/klippan/2011/06/22/terapi-med-vanner-och-hastar/?images=all
http://www.unt.se/leva/hastarna-blev-hans-terapi-980853.aspx
http://www.hastmagazinet.com/newsItem.aspx?id=41164
http://www.nwt.se/mera/vara_husdjur/article634445.ece



Lånad bild från en artikel.


Söndag, sista veckodagen.

Klev upp ur sängen väldigt sent idag, men ibland kan det vara skönt! Idag får jag betalt av Michelle, jippie *happyface* :) Jag har en ny bloggdesigns beställning som jag ska påbörja på måndag kväll eller på tisdag när Lina fått fram bilder på hennes nya medryttar häst, Tindra. Nice att fler har börjat beställa från mig, det gör mig glad! Jag skulle ha sett The Amityville Horror igår men dom hade tydligen lagt in fel film, för den vi såg på heter The Forsaken. Tråkig film, verkligen. Fast Johnathan Schaech som var med i filmen är en gnutta snygg! :o Han spelade vampyr i filmen, men då såg hans hårfärg & frisyr inte bra ut. Just nu sitter jag & kollar på gårdar som är till salu på www.hemnet.se, det är rätt roligt att se vad man kan hitta för fina gårdar. Nu har jag en fråga till er som jag gärna vill ha svar på. Vill ni ha önskeinlägg? Kom med ideér isåfall. Har fått bra med kommentarer, mer än förut men vill verkligen veta vad ni vill läsa om :) Snälla rara ni?


The amityville Horror.

Har inga speciella planer för imorgon utan jag tänker åka ner till Tyresta By & möta upp Michelle W så hon kan betala för bloggdesignen jag gjorde för några dagar sedan :) Får se om jag fotar något när jag ändå är där. Kl. 21.00 ikväll på kanal, Showtime ska jag & mamma kolla på skräckisen, The Amityville Horror som är baserad på en verklig händelse! Jag gillar mer filmer som är baserad på verkliga händelser, dom är liksom mer spänningsfyllda & nervkittlande tycker jag. Jag lovar att blogga mer imorgon. Med det här inlägg så säger jag godnatt till alla där ute, sov gott! ★



Bild är tagen från www.google.se.


Lydigare hopphäst.

                                
Att rida över bommar eller cavaletti är gymnastiserande för hästen & gör den både avspänd & lydig.

TRÄNINGSTIPS: Det är bra för hopphästens träning att rida olika typer av bom- & cavalettiserier. Här presenterar Sylve Söderstrand en bom- & cavalettiövning i trav, som gör hästen avspänd & lydig om den rids på rätt sätt.

Syfte.

Ryttaren tränar på att få hästen smidig & lösgjord genom att forma den runt skänkeln. Hästen behöver vara lydig & svara exakt på ryttarens hjälper. Om du använder cavaletti blir övningen även gymnastiserande för hästen. Övningen bidrar till att du får en bra takt & flyt över bommar & cavaletti.

Svårighetsgrad.
Övningen kan användas av ryttare på olika utbildningsnivåer. Om du använder enbart bommar blir övningen lättare. Vill du gymnastisera hästen mer kan du använda till exempel bom + cavaletti + cavaletti + bom.

Banan.
Övningen består av tre serier som ligger i en s-form. Lägg ut bommar eller cavaletti så att du kan rida kortare steg i innerspår & längre steg i ytterspår. Avstånd cirka 1 meter i innerkant & cirka 1,60 meter i ytterkant. Samma avstånd gäller även för ponny.

På detta sätt kan du variera övningen & göra den lättare respektive svårare. Anpassa vägen till hästens steglängd. Avståndet mellan bom/cavalettiserierna kan varieras mellan 12 & 20 meter.

Rid så här.
Trava över serierna i en s-formad båge. Genom att rida genom serierna får du hästen att forma sig på det böjda spåret & bli eftergiven i den inre sidan. Planera vägen noga & håll en jämn takt. Byt varv så att du rider övningen från båda håll.

Börja med att använda fyra bommar eller cavaletti i varje serie. När det går bra kan du bygga serierna närmare & närmare varandra & även lägga till fler bommar/cavaletti.

Tänk på.
Stäm av tempot mellan bommarna men utan att hästen lägger in extra steg. Kom ihåg att du behöver vara "steget före i tanken". Variera & nyansera steglängden genom att rida små tempoväxlingar.

Lycka till!
Källa: Tidningen ridsport.

Dag 12; Min favoritgren.

Min favoritgren är dressyr, jag känner att det visar min bästa sida inom ridning. Och dressyren är ju trots allt grunden för all ridning, eller hur? Jag skulle jätte gärna vilja testa på fälttävlan för det verkar roligt! Det kan ju också förekomma olyckor ibland, men det kan det också göra i vanlig hoppning m.m. Men hur som helst så är dressyr riktigt kul, verkligen när man känner att man gör framsteg, det kan ju gå fram & tillbaka med dressyren alltså att det går bra någon dag & sen nästa lite sämre. Men känslan när det går bra är underbar! Sen tycker jag att hästen spelar mycket roll i vad som är roligast, sitter man på en dressyrinriktad häst är oftast dressyren roligare & tvärtom. Fast Lydia är mer hoppinriktad, så tycker jag i allafall att hon är rolig att rida dressyr på! Hon har ändå ett otroligt fint steg i trav & galopp :')


Fotograf: Julia Wester ©.
Bild i repris, från den 23/9 2011.


Jag & Alegro, 30/9 2011.














Nikon D5000 + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 DI Macro ©.
Fotograf: Julia Ketolainen & Jossan Grönholm ©.


Skutans höstfest.

Skrev aldrig vart jag skulle ta vägen idag, men Pernilla undrade igår när jag var i stallet om jag ville leda Lydia på hästpresentationen på Skutans höstfest som var idag. Och det kunde jag! Fick i allafall åka med Cassi & var framme ca kvart i 8. Tack skjutsen Cassi! När jag kom fram så gav Lydia sin mat ute i hagen, medans jag väntade på min tur att ha henne i stallgången så kollade jag på när alla fixade sina hästar. Vid kl. 08.50 fick jag ta in & sätta Lydia i stallgången. Jag började med att borsta igenom kroppen, kratsa hovarna, tvätta ögon & näsa. Och sen lyckades jag att fläta & knoppa hennes man & pannlugg:) Men dom blev inte perfekt då hon har ojämnt hår. När alla var klara tog vi ner dom till ridbanan där vi fick gå runt, när Pernilla presenterade & gav information om hästarna via högtalare. När det var slut tog jag upp Lydia till stallet & tog bort knopparna & släppte därefter ut henne i hagen. Jag gav henne några äpplen & morötter som hon uppskattade! Jag kollade också på hundhoppningen, fåruppvisningen, ponnygaloppen & löshoppningen. Var några pauser imellan & då sprang jag iväg för att köpa läsk & bakelse, eftersom pappa hämtade pengar, då jag inte hade med mig det innan jag for iväg till stallet. Jag var med mina vänner & hade det skoj, jag blev dåsig efter ett tag & åkte hem runt kl. 14.00. Har ork för att blogga idag, så en bildbomb från gårdagens ridning kommer & några inlägg därpå.

Dessvärre bildlöst inlägg! Fast jag tog några bilder meed Cassis kamera så jag får se om hon kan skicka dom :)


RSS 2.0