Bok - Hästens skötsel.

Recensent: Anki Yngve (Hippson.se).

I boken "Hästens skötsel" vill journalisten & författaren Eva Eternell Hagen förmedla en helhetssyn på hur det är att ta hand om en häst. Därför börjar hon med att beskriva sin filosofi när det gäller hästhållning & hästhantering - vikten av att kunna "läsa av" hästen, att vara konsekvent & att låta hästen leva ett så naturligt & "hästigt" liv som möjligt.

Därefter tar de konkreta vardagstipsen vid. Det handlar om hur man går in till en häst, leder den, sköter den, hämtar från hagen, sadlar & tränsar. Men också om sådant som persedelvård och stallskötsel. Tipsen och råden illustreras i de flesta fall av enstaka foton eller av förklarande bildserier. Det är tydligt skrivet och luftigt redigerat.
Ett av de längre kapitlen i boken handlar om klippning & frisyrer. Det märks att detta är ett ämne författaren själv är intresserad av. Även foderkapitlet är utförligt & relativt heltäckande, det har dessutom faktagranskats av en foderrådgivare från Krafft.

Boken är avgränsad så att den inte handlar om själva ridningen. Däremot tas olika typer av benskydd upp, samt hur man lägger ett arbetsbandage. Visitering & vikten av bra hovvård är andra ämnen. Dessutom ger Eva Eternell Hagen goda råd inför hästköp, veterinärbesiktning & kontraktsskrivande. Allra sista kapitlet handlar om transportering, lastningsträning & om att köra med hästtransport. Råden är kloka & bra men förtas tyvärr av att författaren, på bilderna, lastar sin häst i träskor - men utan handskar & hjälm.

"Hästens skötsel" är annars en trevlig bok som tar upp det mesta man behöver veta för att exempelvis bli medryttare eller hyra häst. Den är lättläst men samtidigt matig & passar utmärkt till en kunskapstörstande tonåring. Tilltalet är personligt, lite som från en storasyster eller en erfaren stallkompis. Själv kan jag ibland tycka att det blir lite väl mycket fokus på författaren själv, men det är givetvis en smaksak.

Titel: Hästens skötsel.
Författare: Eva Eternell Hagen.
Foto: Roland Thunholm och Eva Eternell Hagen.
Förlag: ICA Bokförlag.
Pris: Cirka 155 kronor hos nätbokhandlarna.
Antal sidor: 112.

Källa: Hippson.
Den här ska jag låna från biblan om jag hittar den förstås!


Kommentarer
« Spara mina uppgifter?
« Namn

« E-postadress (publiceras ej)

« Din URL/Bloggadress

Skriv din kommentar här:

Trackback
RSS 2.0