Forskningskollen: Nervös ryttare = nervös häst?

En nervös ryttare eller skötare överför nervositeten till hästen. Det märks bland annat genom höjd hjärtfrekvens hos djuret. Eftersom nervositet och rädsla i hästens värld är en fråga om överlevnad, är det naturligt för den att bli på helspänn när den känner av människans nervositet. Allt för att vara beredd på eventuella attacker från rovdjur.

Text: Sara Slottner, husdjursagronom.

I en studie gjord vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) användes 27 hästar & 37 ryttare, för att studera hur ryttarens nervositet påverkar hästen. Ryttarna hade minst tre års ridvana, men ingen av dem var professionell ryttare eller tävlade i höga klasser. 
I första delen av försöket användes tio hästar & tjugo studenter, både hästar och människor var hemmahörande vid universitetet. Varje häst leddes fyra gånger av två olika personer längs en sträcka på 30 meter i ett ridhus. I andra delen av försöket gjordes samma test, men med andra deltagare & den här gången reds hästarna längs sträckan.

Mätte med pulsmätare.

När hästen skulle ledas eller ridas längs sträckan fjärde gången informerade forskarna om att ett paraply skulle fällas upp när hästen passerade. Både häst & människa var utrustad med pulsmätare, för att kunna mäta & jämföra deras hjärtfrekvens under testets gång. Det visade sig att hjärtfrekvensen hos personerna som deltog i testet minskade fram till efter den tredje passagen, då hjärtfrekvensen ökade igen. Det tyder på att de blev lite nervösa eller beredda på att hästen skulle reagera när paraplyet fälldes upp. Det intressanta i studien var att samma mönster fanns för hästarnas hjärtfrekvens. Med andra ord ökade hästens hjärtfrekvens när personen som ledde eller red trodde att hästen skulle reagera.


Fler studier på samma tema.
Metoden att informera ryttaren om att något kommer att skrämma hästen & sedan inte genomföra det, har använts även i andra studier. Det är visat att hästar som lärt sig att något skrämmande kommer att inträffa när de hör en signal får en förhöjd hjärtfrekvens till följd av signalen, men de får även samma reaktion om ryttaren tror att signalen ska komma. Ryttarens förväntning påverkade alltså hästen lika mycket som den verkliga faran - i det här fallet. Ryttare som har tränat för instruktör mycket höjde hästens hjärtfrekvens mindre - & samma sak gällde om ryttaren upplevde att hästen hade god ridbarhet.

Källa: Hippson.

Kommentarer
« Spara mina uppgifter?
« Namn

« E-postadress (publiceras ej)

« Din URL/Bloggadress

Skriv din kommentar här:

Trackback
RSS 2.0