Hästen du rider bestämmer formen.


                                   
                                                                       Foto: Roland Thunholm.

TRÄNINGSTIPS: Vad är en bra form?
- Det beror helt & hållet på vilken häst du rider, säger Mads Hendeliowitz. En 4-årig häst ska gå i en helt annan form jämfört med en färdigutbildad.

En bra form handlar om att hästen ska arbeta med balans & stöd i tygeln. Det är viktigt att inte bara fokusera på hästens hals & huvud utan i stället lägga större vikt vid att hela hästen jobbar bakifrån & fram till handen. - Vissa hästar går väldigt fint med nosryggen i lodrät linje utan att därför jobba genom hela kroppen, säger Mads.

Det finns ingen ”fast bild” av hur en häst ska arbeta. Det är mer en helhet av hur alla hästens muskler arbetar från bakbenen över korset & ryggen, genom bogarna & fram till bettet. Hästen ska ha en tydlig överlinje & arbeta med en elastisk rygg. Dessutom ska den söka sig framåt-nedåt med huvud & hals.
Ryttaren ska ha kontroll på hur hästens framdel är placerad i förhållande till bakdelen.
- En bra form är att du har lika mycket koll på båda sidor, att hästen ”paketeras” mellan höger & vänster skänkel i bjudning fram mot handen.

På den unga hästen är det viktigt att befästa en stadig form med ett trevligt stöd i handen. Den ska vara avslappnad & arbeta i balans i alla gångarter.
- Har du en 5-åring visar du redan i dressyrprogrammet att du kan variera formen & att hästen söker sig framåt-nedåt. Ju äldre hästen blir, desto mer kan du variera formen i och med att hästen förbättrar sin balans.
- Jag tycker att hästarna ofta rids med för kort hals & inte jobbar ärligt fram till bettet. Det är A & O att din häst är i balans & bär upp sig med bakbenen. Formen ska bibehållas i alla rörelser och hästen får inte korta sin hals när du exempelvis rider in i skänkelvikning eller skolor.

Nacken ska i slutänden vara den högsta punkten. Hästen ska vara avslappnad & följa de grundläggande hjälperna.
- Om bakbenen är väl undersatta & hästen jobbar bra genom hela kroppen kanske det är en styrkesak innan nacken kommer till den högsta punkten. Jobbar du vidare i ett halvår till så kommer nacken upp av sig själv.
- Kontakten bakifrån & fram till handen & omvänt är det viktigaste av allt. Därför tycker jag inte att man ska stirra sig blind på om nacken är högsta punkt eller inte.
- Som ryttare ska du våga ha lite ”is i magen” när du rider 6 & 7-åriga hästar & det börjar krävas lite samling. Om domarna skriver att hästen är för låg framtill gäller det att bygga upp den bakifrån genom att rida fler skolor & fler halvhalter. Då kommer nacken så småningom upp av sig själv. Hur hög nacken ska vara avgörs av hur mycket bakbenen arbetar inunder hästen.

Mads tips och övningar.
* Kontrollera att hästen söker sig framåt-nedåt när du lättar på båda tyglarna i alla rörelser.
* Var noga med att du kan leda med innerhanden & understöd tygeltaget med skänkeln som kontroll på att hästen arbetar runt den inre skänkeln.
* Kontrollera att du kan variera formen utan att hästen ändrar tempo eller linje av sig själv.
* Kom ihåg att det finns ingen ”fast form” utan formen beror på hur hästen är byggd.
* Använd 90 procent ben & 10 procent hand.
* Kontrollera att du kan minska tempot & samla hästen utan att handen går bakåt.
* Sätt en gräns för hur långt bak handen får gå. När du kommer till den gränsen måste handen gå framåt direkt igen.

Övningar för en bra form.
En bra övning är att rida i svag ”bogen in” på stora mittvolten eller kvartslinjen & växla mellan galopp & trav. Försök att hela tiden bibehålla exakt samma form & ett jämnt stöd.
Du kan också rida i galopp på mittvolten & låta hästen länga sig & söka sig hela vägen framåt-nedåt, säger Mads.
- Håll koll på formen & dig själv, kontrollera både din sits & hästens balans. Sedan lägger du på lite mer ben & rätar upp dig & känner att hästen följer med tillbaka, för att sedan öka tempot igen. Växla mellan samling & avspändhet.
- Rid för skänkeln fram till handen & var noga med att handen inte går bakåt & blockerar rörelsen. Det är en bra utbildningskontroll av dig själv & din häst.

Lycka till!
Källa: Tidningen ridsport.


Kommentarer
Postat av: linnéa

Verkligen fin blogg och verkligen fin häst du har! :D

2011-10-09 @ 16:19:26
URL: http://linnealinneaa.blogg.se/
« Spara mina uppgifter?
« Namn

« E-postadress (publiceras ej)

« Din URL/Bloggadress

Skriv din kommentar här:

Trackback
RSS 2.0