Så fotar du hästar i frihet.

På ön Bassholmen i Bohuslän går varje år ett tjugotal unghingstar lösa på bete. Mitt i sommaren anordnade naturfotografen Tony Meyer en fotoworkshop för hästintresserade, på plats på den vackra ön.


Text
: Kajsa Ekedahl.


Målet med kursen var att få deltagarna att söka spännande och konstnärliga motiv & att lära sig sin egen kamera så bra att de kan fortsätta att experimentera hemma. Dagen var uppdelad i tre delar - en teoretisk genomgång, ett långt pass då gruppen gick runt bland hästarna på ön och fotograferade & slutligen en genomgång & diskussion om några av deltagarnas bilder.
- Jag blir en bättre fotograf för varje gång jag använder en kamera, konstaterade Tony. Låt det gälla som ett generellt tips, utöver vad som bjuds i de tio punkterna nedan!

Tio fototips från Tony Meyer:
1. Vill du experimentera & lära dig att hitta spännande bilder är det nödvändigt att gå ifrån auto-programmen & i stället använda manuella inställningar. Lär dig hur din kamera fungerar och hur du kan ställa in exponeringstid, bländare och ISO-tal.

2. Det allra viktigaste med fotografering är ljuset. Ta alltid för vana att titta på hur ljuset faller där du tänker fotografera. Med ljuset rakt bakom fotografen blir motivet upplyst framifrån, vilket gör det platt & nyanslöst. Med ljuset rakt framför blir motivet i stället en siluett. Försök att hitta en vinkel där ljuset lyser upp vissa partier och skapar spännande kontraster. Har du systemkamera - använd motljusskyddet för att undvika reflexer i linsen.

3. Om skuggorna är för hårda eller motivet står i motljus går det att använda blixten för att lätta upp skuggorna eller för att lysa upp motivet. Har du en medhjälpare kan du även använda exempelvis en stor, vit pappskiva för att rikta ljus på motivet & för att lätta upp skuggor och få fram nyanser.

4. Om ljuset är diffust & allmänt, till exempel på en regnig dag, kan bilderna bli intressantare om man ställer in kameran på svartvitt. Det går att göra på de flesta digitalkameror, läget heter ofta "monokrom".

5. Svartvit fotografering är ett bra sätt att lära sig att analysera ljus & skuggor, då skillnaden mellan olika typer av ljus blir mycket tydlig i svartvita bilder. På många digitalkameror går det att ställa in att bilden ska tas monokromt i jpeg-format, samtidigt som den tas med färg i raw-format. På så sätt får du både en svartvit bild & en färgbild för varje foto du tar.

6. En flock hästar som betar är inte världens roligaste motiv. Då är det i stället intressantare att börja leta efter detaljer. Prova att gå riktigt nära& fånga skiftningar i pälsen, glimten i ögat eller andra intressanta detaljer du hittar.

7. Hästar som rör sig är ofta intressanta & rörelsen i sig syns för det mesta i hästens position. Genom att arbeta med rörelseoskärpa går det att förstärka rörelsen i bilden. Det åstadkommer du genom att använda en lång exponeringstid - under en tjugondels sekund, gärna ännu längre. Antingen satsar du på att hålla kameran helt still & få en skarp bakgrund till ett motiv med rörelseoskärpa, eller så följer du med motivet i rörelsen och får motivet skarpt & bakgrunden oskarp. Det är viktigt att det finns en rörelse i oskärpan - den ska ligga som linjer i rörelseriktningen. Öva till en början gärna in detta på motiv som är mer förutsägbara än hästar...

8. Genom att arbeta med olika skärpedjup kan du göra att en bild känns djupare & mer tredimensionell. Med en liten bländare (högt bländartal) får du ett stort skärpedjup & kan på så sätt ha samma skärpa på saker som står långt ifrån varandra. Med en stor bländare (lågt bländartal) blir skärpedjupet kort. Om du är noga med var du lägger skärpan kan du få det du tycker är viktigt i bilden att framträda skarpt mot en oskarp bakgrund. Det går även att ha något oskarpt i förgrunden för att få ett djup i bilden.

9. En mulen dag då himlen är jämngrå & ljuset är allmänt kan det vara bra att rama in motivet & skärma av himlen med till exempel en trädkrona.

10. En rörig bakgrund förstör en bra bild. Det motiv som du som fotograf vill lyfta fram måste vara det som framträder tydligast på bilden. Försök att hitta en position där bakgrunden inte är störande. Ett knep kan vara att gå ner på huk & att på så sätt få bort störande bakgrund.

Källa: Hippson.

Kommentarer
« Spara mina uppgifter?
« Namn

« E-postadress (publiceras ej)

« Din URL/Bloggadress

Skriv din kommentar här:

Trackback
RSS 2.0