Hoppövning - Hitta avsprångspunkten.

                                   
Rid på en åttvolt i galopp. Efter hand kan du öka svårighetsgraden genom att rida kortare & kortare väg.


TRÄNINGSTIPS:
Här är en "evighetsövning" som kan användas för att göra hästen mjuk & lösgjord. Ryttaren tränar på att rida till en bra avsprångspunkt. Övningen är även en bra förberedelse för att i framtiden kunna rida korta vägar.


Mål.
Ryttaren tränar sig på att rida till rätt avsprångspunkt. Dessutom tränar ryttaren på att rida målmedvetet & komma till beslut. Övningen gör hästen smidig & lösgjord.

Svårighetsgrad.
Övningen kan användas av ryttare på olika utbildningsnivåer. Den kan ridas både över bommar/cavaletti & över hinder. Svårighetsgraden avgörs av hur korta vägar ryttaren rider. Orutinerade ryttare eller hästar kan rida större svängar & ta mer tid på sig, medan mer rutinerade ryttare kan rida kortare vägar. Det är ridningen före, över & efter hindret - samt fram till nästa hinder - som är det viktiga.

Hinderuppställning.
Övningen kan ridas med två bommar/cavaletti eller två hinder (ett rättuppstående och en oxer) med en hinderhöjd på upp till cirka en meter.

Hoppövning.
Rid på en åttvolt i galopp över de båda hindren. Starta med att rida större vägar med stora, mjuka svängar där du kan påverka vägen genom att flytta ut hästen för den inre skänkeln. Vidga vägen & försök hitta en bra rytm i ridningen. Försök att få bommar eller hinder att ligga mitt i hästens galoppsprång.

När du har fått flyt i övningen och hittat en bra rytm kan du öka svårighetsgraden genom att rida kortare & kortare väg. Målet är att du ska kunna rida i samma rytm både före, över & efter hind­ret. Nyansera & variera hästens galoppsprång. Det viktiga är att du tar ett beslut & tar hindret "där det kommer".

Tänk på.
Oavsett om du rider lång eller kort väg mot hindret ska hästen vara rak det sista galoppsprånget före hindret. Påverka hästen till att ta den inre skänkeln och möt upp på yttersidan med både skänkel & hand för att få den rak. Både före hindret & i avsprånget är det viktigt att du använder ledande tygeltag, att du är med hästen i rörelsen & att blicken redan är riktad mot nästa hinder & nästa sväng.

Lycka till!
Källa: Tidningen ridsport.


Kommentarer
« Spara mina uppgifter?
« Namn

« E-postadress (publiceras ej)

« Din URL/Bloggadress

Skriv din kommentar här:

Trackback
RSS 2.0