Lösgörande övning på rakt spår.

                              
Rid i omväxlande skritt & trav i båda varven på kvartslinjen. Ställ hästen först inåt & sedan utåt i nacken utan att den lämnar linjen.

TRÄNINGSTIPS:
När arbetet på volten (se träningstipset 18/1) fungerar kan du bygga på med en lösgörande övning på kvartslinjen.

Att få hästen att gå kvar med ett jämnt stöd, bjuda framåt & driva jämnt med båda bakbenen när du ställer den omväxlande inåt och utåt på kvartslinjen. Övningen är lösgörande & du övar på att variera ställningen utan att tappa kommunikationen med hästen.

Så här rider du övningen.
Rid i omväxlande skritt & trav i båda varven på kvartslinjen. Ställ hästen först inåt & sedan utåt i nacken utan att den lämnar linjen. Det gör du genom att leda med den inre handen medan den inre skänkeln håller koll på bogarna (inre tygeln är alltid den tygel hästen är ställd åt oavsett i vilket varv du rider). Se till att hästen fortsätter att »spåra«, alltså att den går med fram- & bakben på samma spår, även när du ställer den i nacken. Titta rakt framåt så att hästen går kvar på samma linje.

Växla mellan att ställa hästen åt höger & vänster, och var noga med att bakbenen fortsätter att trava rakt fram & att du har en jämn takt och en jämn kontakt på båda tyglarna. Kom ihåg att böjning kommer genom att hästen böjer sig för den inre skänkeln & genom att den ledande tygeln understödjer samma sidas skänkel.

Variera ställningen så att du växlar mellan att ställa hästen mer eller mindre på kvartslinjen. "Lek" med hästens ställning & kontrollera att du kan ändra på ställningen & fortfarande behålla en bra kommunikation med hästen. Kontrollera var du har hästens bogar & bakdel & fundera även på var du själv placerar din skänkel.


Tänk på.
Anpassa hela tiden sitsen efter den linje du vill rida på genom att sitta rakt över hästen på rakt spår & flytta vikten till det inre sittbenet på böjt spår. Kontrollera att du känner båda sittbenen i sadeln.  Undvik att tränga med innertygeln, för då hindras hästen från att sätta under sig det inre bakbenet.

Lycka till!
Källa: Tidningen ridsport.


Kommentarer
« Spara mina uppgifter?
« Namn

« E-postadress (publiceras ej)

« Din URL/Bloggadress

Skriv din kommentar här:

Trackback
RSS 2.0